Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΜΑΡΤΗ ΤΟΥ 2011







Το Μάρτη ξύλα φύλασσε, μη κάψεις……Αυτή τη λαϊκή παροιμία επιβεβαίωσε ο φετινός «πολεμοχαρής» μήνας.
 Ο Μάρτιος ή Μάρτης (λατινικά Mars) σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο είναι ο τρίτος μήνας του πολιτικού έτους και έχει 31 ημέρες. Η ημέρα είναι 12 ώρες και η νύχτα άλλες 12. Ο Μάρτης «σηματοδοτεί» την Άνοιξη αφού τυπικά είναι ο πρώτος της μήνας, γι΄ αυτό τον λέμε και Ανοιξιάτη. Στις 20-21 του μήνα ο Ήλιος εισέρχεται στο εαρινό σημείο της τροχιάς του και έχουμε την Εαρινή Ισημερία. Είναι ο μήνας της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και του εορτασμού της επετείου της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Επίσης εορτάζονται οι Άγιοι Σαράντα μάρτυρες της Σεβάστειας.
 Σύμφωνα με το ημερολόγιο των αρχαίων Ρωμαίων ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του έτους, επομένως η Πρωτοχρονιά γιορταζόταν την 1η Μάρτη. Επίσης οι Ρωμαίοι είχαν αφιερώσει το μήνα στο Θεό του πολέμου Άρη (Mars).
 Αρκετά τα έθιμα που υπάρχουν για το μήνα και έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Ένα από αυτά είναι εκείνο του βραχιολιού από άσπρη και κόκκινη κλωστή στο χέρι των παιδιών για να μη τα μαυρίσει ο Ήλιος. Μα και σήμερα πολλά λέγονται για το μήνα. Θυμούμαι παιδί στον Κρούστα την γιαγιά μου την Μαρία να κόβει την πρώτη του Μάρτη ένα καμούτσι και με αυτό να με χτυπά στην πλάτη και να λέει: «Μάρτης είσαι κι άλλαξε, σείσε τ’οριδάκι σου να πέσει το ψειράκι σου».
 Η λαϊκή σοφία έχει δώσει διάφορες ονομασίες στο Μάρτη που έχουν σχέση με την αστάθεια των καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στη διάρκεια του μήνα. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι οι παρακάτω: Πεντάγνωμος, Γδάρτης, Παλουκοκαύτης, Κλαψομάρτης, Φυτευτής, Ανοιξιάτης. Ο Μάρτης περιλαμβάνει πάντα ένα μεγάλο μέρος  της Μεγάλης και Αγίας Σαρακοστής, γι΄ αυτό και η φράση. «Δεν λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή». Άλλες παροιμίες είναι: «Αν ρίξει ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλο ένα, χαράς τονε το γεωργό που χει πολλά σπαρμένα». «Το Μάρτη ξύλα φύλασσε, μη κάψεις τα παλούκια». «Κάλλιο Μάρτης καρβουνιάρης, πάρα Μάρτης λιοπυράρης». «Απούχει κόρη ακριβή του Μάρτη ήλιος μη τη δεί». 
Αλλοπρόσαλλη η συμπεριφορά του μήνα στο πέρασμά του με κρύο ήρθε, με νοτιάδες και λασποβροχή μας αποχαιρέτησε. Είχε από όλα, βροχή, ήλιο, αέρα, χιονόνερο, χιόνι. Ξεχωρίζει η Τετάρτη 9 Μαρτίου. «έστρωσε» το χιόνι στην πόλη που είχε να το κάνει από τη μεγάλη χιονιά του 2004. Από βροχή ήταν ευεργετικός, τα «δυο νερά» τα έκανε και το ύψος της βροχής έφθασε τα 60 χιλιοστά. Να σημειωθεί εδώ ότι τα προηγούμενα 10 χρόνια το ύψος της βροχής του μήνα δεν ξεπέρασε τα 40 χιλιοστά. Από 1η Σεπτέμβρη έως 31η Μάρτη έχουν πέσει 625 χιλιοστά βροχής.
                                       



 

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:               Μέση 13 βαθμοί Κελσίου, μεγ. 21.2  ελ. 2.2


ΣΧ.    ΥΓΡΑΣΙΑ:                Μέση 68% μέγιστη 93% ελάχιστη 38%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:                60 mm


ΒΑΡ.      ΠΙΕΣΗ:                Μέση, επίπεδο θάλασσας 1018.5 mb


ΑΝΕΜΟΙ:                           Επικρατέστεροι οι βόρειοι μέγ. ταχ. 57 Km/h


ΗΜ.     ΒΡΟΧΗΣ:               Πέντε (5)


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:                   142 ώρες


Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από τον Meteoart.                                         



Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από διάφορα σημεία της πόλης του Αγίου Νικολάου την ημέρα που χιόνισε.                                         



Τμήμα της οδού Κ. Παλαιολόγου
     στο ύψος του μουσείου.










                                         

                                                                                                                                                                                                            



Στον αύλειο χώρο του μουσείου το έχει <στρώσει>.

                          
                                      
Η γέφυρα
Η πλατεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου