Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η ΝΕΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ



Με μια ακόμη νομισματική συλλογή έχει εμπλουτισθεί το αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας. Το νέο απόκτημα εκτίθεται και κοσμεί αίθουσα εκθεμάτων, όπου μπορούν να το γνωρίσουν ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες.
Η επίσημη παράδοση και πρώτη παρουσίαση της νομισματικής αυτής συλλογής, που είναι προσφορά του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου, έγινε τον Αύγουστο του 2009.
 Η συλλογή αυτή των 34 νομισμάτων  αποτελούσε μέρος της συλλογής Traeger,  αποκτήθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου με την οικονομική συμβολή πολιτών και φορέων και αποδόθηκε ως δωρεά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου.
 Όλα τα νομίσματα προέρχονται από τις πόλεις-κράτη του Νομού Λασιθίου:  ΙΤΑΝΟΥ, ΠΡΑΙΣΟΥ, ΛΑΤΟΥΣ, ΟΛΟΥΝΤΟΣ και ΙΕΡΑΠΥΤΝΑΣ.
 Την παράδοση και παρουσίαση της συλλογής τίμησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας & Χερρονήσου κ.κ. Νεκτάριος και απηύθηνε  χαιρετισμό. Παρευρέθηκαν  ο τότε Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δ. Κουνενάκης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Γ. Χατζηδάκης, ο τότε Πρόεδρος του Π.Ο.Δ.Α.Ν. κ. Μανόλης Θραψανιώτης, εκπρόσωποι φορέων και πολύς κόσμος.


 Μίλησε η πετυχημένη προϊσταμένη της ΚΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Βίλη Αποστολάκου για το νόμισμα και τη νομισματοκοπία στην Κρήτη, επίσης μίλησαν οι κ.κ. Βασιλική Ζωγραφάκη και Χρύσα Σοφιανού, αρχαιολόγοι της ΚΔ΄ Ε.Π.Κ.Α., για τις πόλεις της Ανατολικής Κρήτης και την ιστορία τους. 



Η κ. Βίλη Αποστολάκου
Ο κ. Μανόλης Θραψανιώτης











Για την απόκτηση της νομισματικής συλλογής συνέβαλαν οι παρακάτω φορείς και πρόσωπα και τους απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ  ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ &ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
MARFIN EGNATIA BANK
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΝΕΝΑΚΗΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΤΕΝΙΑΔΑΚΗΣ
ΛΑΤΩ Α.Ε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΛΕΜΠΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΕΛΗΜΒΑΣΑΚΗΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΛΑΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΕΡΑΚΗΣ

Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του μουσείου με το συγκρότημα «ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ» από τα Ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας. Την οργάνωση είχαν από κοινού  η ΚΔ΄ Ε.Π.Κ.Α. και ο Π.Ο.Δ.Α.Ν. 






Στιγμιότυπα από την απονομή των τιμητικών διπλωμάτων     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου