Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΚΟΜΗΤΕΣ



       Η λέξη κομήτης προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει "αστέρας με κόμη (μαλλιά)". Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα και όταν εμφανίζονται στο νυκτερινό ουρανό εντυπωσιάζουν λόγω της λαμπρότητας τους. Παρουσιάζονται ξαφνικά και όχι σε τακτά χρονικά διαστήματα στον ουρανό γι΄ αυτό τους λέμε και "αλήτες του διαστήματος". Λόγω του ξαφνικού της επισκέψεως τους έχει επικρατήσει και η έκφραση "καλώς τον το κομήτη".
       Πάντα τα ουράνια αυτά σώματα, είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο αλλά ταυτόχρονα τον τρόμαζαν και τον προβλημάτιζαν. Η έλευση ενός κομήτη παλαιότερα θεωρείτο προάγγελος κάποιου μεγάλου δυσάρεστου γεγονότος, όπως σεισμός, επιδημία ή άλλη φυσική καταστροφή.
       Οι κομήτες έχουν νεφελώδη μορφή και απαρτίζονται από τρία μέρη: Τον πυρήνα, την κόμη και την ουρά. Ο πυρήνας είναι το φωτεινότερο μέρος τους και φαίνεται σαν άστρο. Η κόμη είναι το νεφέλωμα που περιβάλει τον πυρήνα και αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του κομήτη, που η διάμετρος της είναι αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα, δημιουργείται δε όσο ο πυρήνας πλησιάζει τον ήλιο. Και το τρίτο μέρος, η ουρά που ουσιαστικά είναι η προέκταση της κόμης. Μερικοί κομήτες μπορεί να έχουν πολλές ουρές, κυρίως αυτές στρέφονται αντίθετα προς τον ήλιο και το μήκος τους μπορεί να φθάσει εκατομμύρια χιλιόμετρα. Τα κύρια στοιχεία που αποτελείται ένας κομήτης είναι πάγος, αέρια και αστρική σκόνη. Ο πιο γνωστός και πιο λαμπερός κομήτης είναι εκείνος του Χάλεϊ.
       Προς το τέλος του περασμένου αιώνα είχαμε δύο επισκέψεις κομητών.Αυτή του Χέιλ Μπόπ που εικονίζεται στις φωτογραφίες και ήταν αρκετά εντυπωσιακός, και εκείνη του Γιακουτάκι που ήταν πολύ πιο μικρός. Δείτε τις φωτογραφίες. 

Hale Bopp
   


          Ο Χέιλ Μπόπ , χαμηλά στο βορειοδυτικό ορίζοντα. Λίγο πιο πάνω αριστερά οι πλειάδες,και επάνω αριστερά διακρίνεται ο αστερισμός του ταύρου με τον  αλδεμπαράν "το μάτι 
του ταύρου".



Βόρειος ουράνιος θόλος Μάρτιος 1996, ο Γιακουτάκι πορεύεται....εν μέσω των άρκτων. Το όνομα του οφείλεται στον Ιάπωνα ερασιτέχνη αστρονόμο Hyakutake που πρώτος τον παρατήρησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου