Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2011


Φεβρουάριος ή Φλεβάρης (στα λατινικά Februarius) ο δεύτερος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου, έχει κατά κανόνα 28 ημέρες, εκτός από τα δίσεκτα έτη που έχει 29. Η ημέρα είναι 11 ώρες και η νύχτα 13. Είναι ο μήνας της Υπαπαντής του Ιησού Χριστού, του Χαραλάμπους του ιερομάρτυρος και της  Αγίας Φιλοθέης της «Κυράς των Αθηνών».
Τυπικός ήταν ο φετινός Φεβρουάριος, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα στη περιοχή μας σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη.
Στην Ιεράπετρα το διήμερο 19 και 20 θυελλώδεις νότιοι άνεμοι προξένησαν εκτεταμένες ζημιές στη παραλία και στο λιμενοβραχίονα της πόλης. Στο Ηράκλειο και στα Χανιά το τελευταίο σαββατοκύριακο, λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων σημειώθηκαν κατολισθήσεις, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και πλημμύρισαν υπόγεια και σπίτια.
Στις 24 μας θύμισε πρωτοβρόχια. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη και έπεσε καταρρακτώδης βροχή σε συνδυασμό με χαλάζι. Το βροχόμετρο του Μ/Σ κατέγραψε ταχύτητα πτώσης της βροχής 65 χιλιοστά την ώρα.
Μεγάλο ήταν το ύψος της βροχής του μήνα, που έφτασε τα 152 χιλιοστά. Είναι ο πρώτος Φλεβάρης από την αρχή της χιλιετίας με τέτοια βροχόπτωση και ακολουθεί το 2007 με 146 χιλιοστά. Πέρυσι όμως έπεσαν μόλις 57 χιλιοστά. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Meteoart ο Φεβρουάριος του 2011 έρχεται δεύτερος στο «βροχομετρικό» έτος σε ύψος βροχής από τότε που γίνονται τέτοιες μετρήσεις. Να σημειωθεί εδώ ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο έχουν καταγραφεί 565 χιλιοστά βροχής.
Με κρύο, ψιλόβροχο και ένα σεισμό μας αποχαιρέτησε ο μήνας και τυπικά ο χειμώνας.
Καλώς ήρθες άνοιξη!!!
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

 θΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ :                 Μέση 12 βαθμοί Κελσίου μέγ. 17,6 ελ. 7,4

 ΣΧ.      ΥΓΡΑΣΙΑ:                 Μέση 73% μέγιστη 96% ελάχιστη 36%

 ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:                   152 mm

 ΒΑΡ.      ΠΙΕΣΗ:                   Μέση επίπεδο θάλασσας 1013mb

 ΑΝΕΜΟΙ :                             Επικρατέστεροι οι βόρειοι μέγ.ταχ. 55 Km/h

 ΗΜ.   ΒΡΟΧΗΣ:                    Δεκατρείς (13)

 ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ :                    130 ώρες

Τα στοιχεία αφορούν τη περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από τον Μeteoart.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου