Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ: Το πολύτιμο φυτό για την υγεία μας



Η τσουκνίδα ανήκει στο γένος των αγγειοσπέρμων φυτών Κνίδη και στην οικογένεια των Κνιδοειδών. Πρόκειται για πολυετές, ποώδες, αυτοφυές φυτό πολύ γνωστό και στη χώρα μας με πάρα πολλά είδη ανά τον κόσμο. Ο βλαστός της φτάνει το ύψος ενός μέτρου και τα άνθη της είναι μικρά και άοσμα. Ολόκληρο το φυτό καλύπτεται από αδενώδεις τρίχες που κατά την επαφή τους με το δέρμα προκαλούν φαγούρα. Αυτό οφείλεται σε ένα δηλητηριώδες υγρό που περιέχουν οι λεπτές βελόνες, οι οποίες όμως καταστρέφονται με το βράσιμο ή το ψήσιμο. Ανθίζει στη διάρκεια του καλοκαιριού.



 Η χρήση του ως φαρμακευτικό φυτό χρονολογείται από την Αρχαία Ελλάδα όπου χρησιμοποιήθηκε ως διουρητικό και καθαρτικό. Ο Ιπποκράτης (460 – 377 π. Χ) συνέστησε την τσουκνίδα για τη θεραπεία 61 ασθενειών. Στα ρωμαϊκά χρόνια οι λεγεωνάριοι τρίβονταν με τα φύλλα της για να ζεσταθούν.
 Η διατροφική αξία του φυτού είναι πολύτιμη, ως βότανο είναι στυπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, αιμοστατικό, αντιδιαβητικό και με διουρητικές ιδιότητες Το φυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E, K, B1, B2, B3 και B5, επίσης είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα.
 Ο χυμός της τσουκνίδας προσφέρεται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, του αλτσχάιμερ, του άσθματος των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης, της βρογχίτιδας, της ουλίτιδας, του ήπατος, των εντέρων και πολλών άλλων παθήσεων.



Για εξωτερική χρήση είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για τη θεραπεία της λιπαρότητας των μαλλιών και της πιτυρίδας.

 Φυτέψτε στον κήπο τσουκνίδες! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου