Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΒΟΥΡΑΣ (ΚΑΒΡΟΣ) ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ



Ο κάβουρας είναι καρκινοειδές μαλακόστρακο της τάξης των Δεκαπόδων και της υποτάξεως των βραχύουρων, τα οποία έχουν τυπικά κοντή (βραχεία ουρά), από όπου και το όνομα της υποτάξεως. Ανήκει στην οικογένεια Καρκινίδες και ζει κυρίως στη θάλασσα, αλλά τον συναντούμε και στην ξηρά όπως σε ποτάμια και υδάτινα οικοσυστήματα.
 Τον εντυπωσιακό καβρό της περιγραφής είχαμε την τύχη να τον συναντήσουμε, και την ευκαιρία να τον περιεργαστούμε σε πηγή στο «Φαράγγι του Βρέικου» στη διάρκεια πεζοπορίας του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου την περασμένη Κυριακή στην ενδοχώρα της Επαρχίας Σητείας.



 Το σώμα του κάβουρα θωρακίζεται από ένα σκληρό, στρογγυλό εξωσκελετό. Το περπάτημα του γίνεται πλαγίως προς τη μία ή την άλλη του πλευρά, πάνω σε βράχους ,η μέσα σε τρύπες και σχισμές τους, μέσα και έξω από το νερό. Στο κεφάλι υπάρχουν κοντές κεραίες με αισθητήρια όργανα, στόμα και μάτια πάνω σε κινούμενους μίσχους. Έχει δύο σιαγόνες πάνω και δύο κάτω. Τα πέντε ζευγάρια ποδιών που διαθέτει είναι πολύ ανεπτυγμένα, το μπροστινό ζευγάρι έχει στην άκρη λαβίδες (δαγκάνες) που σφίγγουν με πολύ δύναμη. Στα άλλα τέσσερα διαθέτει «νύχια», τα οποία είναι γαμψά.



 Τα καβούρια είναι παμφάγα ζώα, η διατροφή πολλών ειδών αποτελείται από μαλάκια, σκουλήκια, άλλα αρθρόποδα, βακτήρια και μύκητες, καθώς και αυγά μικρών ζώων.

Τα καβούρια ζευγαρώνουν όταν αλλάξει όστρακο το θηλυκό το οποίο γεννά αυγά από τα οποία βγαίνουν τα μικρά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου