Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2015



Ο Ιανουάριος ή Γενάρης είναι ο πρώτος μήνας του έτους σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 10 ώρες και η νύχτα 14. Το όνομα του οφείλεται στους αρχαίους Ρωμαίους και στο θεό τους Ιανό, που προς τιμήν του τον ονόμασαν έτσι. Ο Ιανός ήταν θεός με δύο μορφές και παριστάνεται πότε κρατώντας κλειδιά και πότε έχοντας τριακόσιες ψήφους στο δεξί του χέρι και εξήντα πέντε στο αριστερό, όσες και οι ημέρες του έτους. Η πρώτη ημέρα του μήνα είναι και πρώτη ημέρα του χρόνου, η γνωστή Πρωτοχρονιά. Ωστόσο ο Ιανουάριος δεν ήταν πάντα ο πρώτος μήνας του έτους. Η πρώτη Ιανουαρίου καθιερώθηκε σαν Πρωτοχρονιά από τους Ρωμαίους το 153 π.Χ. Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Αιγόκερου και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Υδροχόου, για το υπόλοιπο του μήνα.



Στον Ιανουάριο ο λαός μας έχει δώσει διάφορες ονομασίες, που οι περισσότερες οφείλονται στις ιδιότητες του και τις γεωργικές εργασίες που πραγματοποιούνται στην διάρκεια του. Τον ακούμε ως Γεννολογιτή, γιατί τότε γεννοβολούν τα κοπάδια, Γατομήνα επειδή ζευγαρώνουν οι γάτες. Λέγεται και Μεσοχειμώνας γιατί είναι ο μεσαίος από τους τρεις μήνες του χειμώνα. Είναι και «Κλαδευτής» γιατί αυτό τον  μήνα κλαδεύουν οι γεωργοί. Ακούγεται και ως Καλαντάρης από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, είναι και «Γελαστός» για τις Αλκυονίδες ημέρες.. Είναι επίσης ο μήνας με το λαμπρότερο φεγγάρι. «Να ΄μουν το Μάη γάιδαρος τον Αύγουστο κριάρι όλο το χρόνο κόκορας και γάτος τον Γενάρη», είναι μια από τις ωραιότερες παροιμίες για το μήνα. 
 Πλούσιο είναι και το εορτολόγιο του μήνα ξεκινώντας  με την εορτή του Αγίου Βασιλείου και την περιτομή του Χριστού την πρώτη του μήνα και τελειώνοντας με την εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών στις 30. Ενδιάμεσα έχουμε αρκετές σημαντικές εορτές, όπως των Θεοφανείων στις 6, του Αγίου Ιωάννου στις 7, του Μεγάλου Αντωνίου στις 17 και των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας στις 18.



Τυπικός ο φετινός Ιανουάριος με βροχές, κρύο και πολλά χιόνια Το ψηφιακό βροχόμετρο του Μ/Σ κατέγραψε 205 χιλιοστά βροχής έναντι 34 του περυσινού Ιανουαρίου. Η υψηλή αυτή βροχόπτωση είχε να σημειωθεί πάνω από μία δεκαετία για μήνα Ιανουάριο. Η μέση θερμοκρασία του μήνα ήταν 11 βαθμοί Κελσίου.    

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:            Μέση 11 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 18.4 ελαχ,. 2.8


ΣΧ.     ΥΓΡΑΣΙΑ:            Μέση 67.5%, μέγ. 94%, ελάχ 37%.          


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ :            205 χιλιοστά


ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:       11


ΑΝΕΜΟΙ:                        Εναλλαγή ανέμων, μέγ. ταχύτητα 105 Km/h 


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:               140 ώρες


ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:                   Μέση, επίπεδο θάλασσας 1017,5mb



           Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου