Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ «ΤΟ ΚΟΥΝΑΛΙ» ΣΤΟ ΜΕΡΑΜΠΕΛΟ



Το Κουνάλι είναι ένας μικρός οικισμός που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Μεραμπέλου και είναι κτισμένο σε ύψος 300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο κεντρικός δρόμος του οικισμού

Παλαιότερα μαζί με τα χωριά Τσαμπί, Άγιο Αντώνιο, Ανώγεια, Αμυγδαλόλακο αποτελούσαν κοινότητα με έδρα τον Άγιο Αντώνιο. Το κουνάλι απογράφεται ονομαστικά για πρώτη φορά το 1832. Η ονομασία του εικάζεται ότι προήλθε από τα πολλά δέντρα συκιάς που υπάρχουν στο χωριό και που στην Ανατολική Κρήτη «κουνάλι» λένε το υπερώριμο σύκο ή από το οικογενειακό όνομα του οικιστή Κουνάλη (ή Κουναλάκη).



Στην Κοινότητα του Αγίου Αντωνίου στεγαζόταν δύο Δημοτικά Σχολεία, ένα με έδρα το παραπάνω χωριό και ένα με έδρα το Κουνάλι. Το Δημ. Σχολείο του Κουναλίου φιλοξενούσε παλιά μαθητές από τους γύρω οικισμούς, Τσαμπί, Φραθιά, Παπάδο, Σούρβα, Αγόρους, Αντρουλιάνο που με το πέρασμα του χρόνου ερημώθηκαν.

Σήμερα το Δημ. Σχολείο φιλοξενεί
               τον Πολιτιστικό Σύλλογο 

 Σήμερα το σχολείο του οικισμού δεν λειτουργεί καθώς έκλεισε το1986, από το 1995 φιλοξενεί τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τις εκδηλώσεις του με κυριότερη το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννου του Ρηγολόγου στις 28 Αυγούστου.
Σήμερα το Κουνάλι έχει 25 μόνιμους κατοίκους που με τη βοήθεια της νεολαίας που κατοικεί σε άλλες περιοχές, αλλά και του Πολιτιστικού Συλλόγου είναι πάντα «ζωντανό».

Η εκκλησία του χωριού


 Ευχαριστούμε τον κ. Νίκο Λυράκη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο για τις πληροφορίες που μας έδωσε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου