Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ Μ. ΣΕΡΓΑΚΗ «Ο Κρης Στυλιανός Μ. Παπαδάκης»



Πραγματοποιήθηκε την προπερασμένη Κυριακή 23 Μαρτίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου, η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Σεργάκη «Ο Κρης Στυλιανός Παπαδάκης». Το βιβλίο παρουσίασαν οι:  Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, Ιωάννης Σταμέλος Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου, Εμμ. Χαλκιαδάκης Δρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο Χρίστος Χριστοδούλου δημοσιογράφος – συγγραφέας.

Η κ. Μαρία Σεργάκη

Πρώτος μίλησε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου κ. Σταμέλος που έκανε εκτενή αναφορά στο Στυλιανό Παπαδάκη, το έργο και την προσφορά του, εντάσσοντας τα στο ιστορικό πλαίσιο του 19ου αιώνα που συμπίπτει με δραματικά γεγονότα στην Κρήτη μέχρι την αυτονομία και αργότερα την ένωση με την Ελλάδα.
 Ο Στυλιανός Παπαδάκης, όπως τόνισε ο Δρ Εμμ. Χαλκιαδάκης, είναι «ξεχωριστή μορφή των Κρητικών Αγώνων για το Ενωτικό Αίτημα, λόγιος και διανοούμενος, ένας καθηγητής και πολιτικός, που δυστυχώς δεν είναι ευρέως γνωστός…



 Στην εισήγηση του ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Χρίστος Χριστοδούλου, επεσήμανε ότι η συγγραφέας με την εμπειρία της στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ενασχόληση της με την ιστορία του  Μεραμπέλου, ξέρει πώς να διαχειριστεί τις έρευνες της και να οδηγηθεί με ευθυκρισία στα συμπεράσματα της.
 Στο βιβλίο της Μ. Σεργάκη και στο Στυλιανό Παπαδάκη αναφέρθηκε και ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, και αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει στηθεί ακόμη μία προτομή του αγωνιστή και διανοούμενου.




 Η Μαρία Σεργάκη σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δίδαξε στη Β/θμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Υπήρξε προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους για το Νομό Λασιθίου. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και τη μελέτη της λασιθιώτικης και αιγυπτιακής ιστορίας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου