Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΤΡΙΠΛΗ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ



Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσομε ένα σπάνιο σχετικά αστρονομικό φαινόμενο, ορατό με γυμνό μάτι στο νυκτερινό ουρανό. Πρόκειται για το μεταξύ τους πλησίασμα των πλανητών Δία, Αφροδίτης και Ερμή.
 Το φαινόμενο έλαβε χώρα σε δυτική βορειοδυτική κατεύθυνση και σύμφωνα με τους αστρονόμους θα παρατηρηθεί ξανά από τη Γη μετά από 13 χρόνια. Η κορύφωση του φαινομένου έγινε στις 26 και 27 Μαΐου, όταν οι τροχιές των πλανητών τους έφεραν πολύ κοντά τον ένα με τον άλλο.
Αμέσως μετά ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος άρχισε σταδιακά να χαμηλώνει στον ουρανό και τώρα δεν φαίνεται πια. Η Αφροδίτη εξακολουθεί να λάμπει στο βραδινό ουρανό ως «αποσπερίτης», ενώ ο Ερμής, ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος εμφανίζεται όλο και ψηλότερα πάνω από την Αφροδίτη.

 Η «σύνοδος» των τριών πλανητών ήταν πάντως παραπλανητική, αφού στην πραγματικότητα απείχαν πάρα πολύ ο ένας από τον άλλο. Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Δίας απείχαν από τη Γη περίπου 169 εκατ. Χλμ, 241 εκατ. Χλμ, και 909 εκατ. Χλμ. Αντίστοιχα.            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου