Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

1ο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΑΛΙ ΛΑΣΙΘΙΟΥ




Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε το 1ο Ιστορικό Ράλι Λασιθίου «Ορεινή Κρήτη», που διεξήχθη στην περιοχή των Δήμων Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου το τριήμερο 7 έως 9 Σεπτεμβρίου 2012. Πολλές οι συμμετοχές από όλη την Ελλάδα με αυτοκίνητα «εκτός εποχής» που εντυπωσίασαν και προκάλεσαν το θαυμασμό στο πέρασμά τους και δίκαια χειροκροτήθηκαν από ντόπιους και επισκέπτες. Ήταν ένα ξεχωριστό γεγονός για τον τόπο μας και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και τα μέλη του Παγκρήτιου Συλλόγου Οχημάτων Εποχής που είχε τη διοργάνωση. Τους ευχαριστούμε γι΄ αυτό που μας χάρισαν.

Τα αυτοκίνητα στην ανατολική προβλήτα
του λιμανιού με φόντο το γλυπτό
της Αρπαγής της Ευρώπης

Στη διάρκεια του τριημέρου οι φίλοι οδηγοί από την υπόλοιπη Ελλάδα που συμμετείχαν στο ράλι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Οροπέδιο Καθαρού, τη Σπιναλόγκα και το Οροπέδιο Λασιθίου. Στο Οροπέδιο του Καθαρού δοκίμασαν τη γνήσια Κρητική κουζίνα, και ξεναγήθηκαν στο φυσικό περιβάλλον από το φυσιοδίφη κ. Γ. Αφορδακό, ενώ ο κάτοικος του Καθαρού Γιάννης Σιγανός του μίλησε για τις παλαιοντολογικές έρευνες που γίνονται στην περιοχή από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στη Σπιναλόγκα εκτός των άλλων οι επισκέπτες  είχαν την ευκαιρία να δουν  την έκθεση του εικαστικού Κ. Τσόκλη «εσύ, ο τελευταίος λεπρός». 


Η εικονιζόμενη καθώς πρέπει
"κυρία" συμμετείχε στο Ράλι

Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου το πρωί έγινε ο τεχνικός έλεγχος  των αυτοκινήτων και δόθηκαν οι πληροφορίες για τον αγώνα. Στις 11π.μ. δόθηκε η εκκίνηση από την πλατεία των Έξω Λακωνίων. Ανά ένα λεπτό ξεκινούσε ένα αυτοκίνητο. Η πορεία περιελάμβανε δύο ειδικές διαδρομές. Μετά από μία σύντομη στάση στους Μέσα Ποτάμους ο τερματισμός έγινε στο Οροπέδιο Λασιθίου και στην ταβέρνα «Σελί Αμπέλου». Ακολούθησε γεύμα στη διάρκεια του οποίου ο Πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Ο.Ε. κ. Νίκος Τζιρής ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν στην επιτυχή διεξαγωγή του 1ο Ιστορικού Ράλι Λασιθίου. Στη συνέχεια έγινε η απονομή των τιμητικών πλακετών και των κυπέλων. Ακολουθούν ονόματα βραβευθέντων ανά κατηγορία.     
         
Από την επίσκεψη στη Σπιναλόγκα 


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΟΤΟ

ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ
ΜΟΔΑΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ F (1961-1970)

ΦΥΓΕΤΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ G (1971-1984)

ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΗΣ

ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


Στους Μέσα Ποτάμους


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε (1946- 1960


ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΦΡΟΝΙΜΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΡΕΝ


ΔΑΤΣΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΑΤΣΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Από την απονομή των βραβείων

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΤΑΜΠΑΚΑΚΗ




Μία ακόμα ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής φιλοξενήθηκε σε μία από τις αίθουσες του Παλαιού Γυμνασίου Νεάπολης το τελευταίο δεκαήμερο του περασμένου Αυγούστου. Πρόκειται για τη δουλειά της εικαστικού Πελαγίας Ταμπακάκη.
 Η Πελαγία Ταμπακάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σχολείο πήγε στο Παλαιό Ψυχικό. Το 1990 πέρασε στην Ανώτατη Σχολή Καλλών Τεχνών, όπου και σπούδασε ζωγραφική κοντά στους καθηγητές Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και Δημήτρη Μυταρά. Παράλληλα παρακολουθούσε τα εργαστήρια γλυπτικής και χαρακτικής των καθηγητών Ευθυμίου Πανουργιά και Ιωάννη Παπαδάκη αντίστοιχα.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμαρουσίου, 1996
Παπαστράτιο Μέγαρο, Αγρίνιο, 2000
Γκαλερί «Δεσμός», Ηράκλειο Κρήτης 2000
Γκαλερί «Αέναον», Ν. Ψυχικό, 2001
Γκαλερί «Περίτεχνων», Αθήνα, 2006
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης, 2009

Η γυναικεία μορφή είναι το κυρίαρχο
θέμα στα έργα που παρουσιάστηκαν 


ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ομαδική έκθεση που διοργάνωσε η Σχολή Καλλών Τεχνών του Μπάρι, Μολφέτα (Ιταλία), 1991
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, 1994
Εθνική Πινακοθήκη, Έκθεση αποφοίτων, 1995
Έκθεση φωτογραφίας, Γκαλερί Κρεωνίδη, 1995
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μελισσίων, 1999
Συμμετοχή στις εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς», 2007-2008

Από αριστερά η
κ. Πελαγία Ταμπακάκη
και η κ. Μαρία Σεργάκη στα εγκαίνια

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΦΟΥΡΝΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ Γ.ΠΡΑΤΣΙΝΗ




«Κρήτη αγάπη μου». Αυτός είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Πρατσίνη που προβλήθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσε η Ιστορική -Λαογραφική Εταιρία Νομού Λασιθίου στις 18 Αυγούστου στη φουρνή, για να τον τιμήσει. Το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από το 1958 έως το 1967 στο νομό Λασιθίου έχει βραβευθεί στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το 1968.


Η τιμητική αυτή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Οι Άνθρωποι και ο Τόπος» της Ι.Λ.Ε.Ν.Λ και συνδιοργανώθηκε από την  Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Φουρνής, που από νωρίς είχε γεμίσει από φίλους του Γιώργου Πρατσίνη που είχαν έρθει από πολλά μέρη του Νομού Λασιθίου, ακόμα και από το Ηράκλειο. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τους σύντομους χαιρετισμούς και τα καλωσορίσματα εκ μέρους του προέδρου της Κοινότητας Φουρνής  κ Μπουραντά και του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Φουρνής κ.Φουντουλάκη. Στη συνέχεια  μίλησε ο πρόεδρος  της Ιστορικής  - Λαογραφικής Εταιρείας κ. Γιάννης Σταμέλος και αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον τιμώμενο, στο συγγραφικό του έργο , την γνωριμία του Γιώργου Πρατσίνη με τον αείμνηστο Ιωάννη Ζωγραφάκη και το κοινό τους χόμπι την κινηματογραφία. Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ  « Κρήτη Αγάπη μου». Με σημεία ορόσημα τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα, τη Φουρνή , το οροπέδιο Λασιθίου , τα Γουρνιά , την Ιεράπετρα , τη Σητεία ,την Μονή Τοπλού και το Βάι, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να δουν τις εικόνες μιας Κρήτης και ενός Λασιθίου που εν πολλοίς δεν υπάρχει σήμερα. Ακολούθως ο τιμώμενος έλαβε το λόγο και συγκινημένος  ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους παρευρισκομένους.Μίλησε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες  γύρισε το φιλμάκι του αυτό.  Στο σημείο τούτο θέλω να προσθέσω ότι το ντοκιμαντέρ αυτό είναι ένας άθλος του Γιώργου Πρατσίνη, γνωρίζοντας και εγώ σαν μεταγενέστερος ερασιτέχνης κινηματογραφιστής στο SUPER 8 (τέλος δεκαετίας του ΄70) τις δυσκολίες σε τεχνικά μέσα και το δαπανηρό της ενασχόλησης. Τη σύντομη παρέμβαση του έκλεισε διαβάζοντας ένα ποίημα του από τη συλλογή του « Λίγα ώριμα στάχυα» αφιερωμένο στη Φουρνή.


Η εκδήλωση έκλεισε με ένα μικρό μουσικοποιητικό αφιέρωμα προς τιμήν του. Τραγούδια των Χατζιδάκη, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Κόκοτου και Λάγιου σε ποίηση Ελύτη, Γκάτσου, Μύρη, Γ.Θεοδωρακη ερμήνευσαν οι μουσικοί Γιάννα Παπαδάκη, Ξανθούλα Πορφυράκη, Μανώλης Κλώντζας, Μανώλης Λουκάκης και η «Αυτοσχέδιος Χορωδία».

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡIO ΤΟΥ 2012




Ο Σεπτέμβρης ή Σεπτέμβριος είναι ο ένατος μήνας του έτους σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Το όνομα του στα Λατινικά είναι September, και προέρχεται από το septem που σημαίνει επτά και ήταν ο έβδομος μήνας του αρχαίου ρωμαϊκού ημερολογίου. Αργότερα, όταν προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή του έτους, ο Σεπτέμβριος μετακινήθηκε  στην ένατη θέση χωρίς να αλλάξει όνομα. Στα Βυζαντινά χρόνια ο Σεπτέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας του επίσημου ημερολογιακού έτους και η 1η Σεπτεμβρίου ήταν η αρχή της Ινδίκτου, οπότε και αρχίζει το εκκλησιαστικό έτος που ακολουθεί μέχρι σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο μήνας έχει τριάντα ημέρες, η ημέρα διαρκεί 12 ώρες και η νύχτα άλλες 12. Μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου ο ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Ζυγού. Είναι ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου και ο μήνας της έναρξης του Σχολικού έτους, του βροχομετρικού έτους, ενώ αρχίζει η σπορά και το όργωμα. Πολλές είναι οι αγροτικές εργασίες που γίνονται το Σεπτέμβρη, όπως το μάζεμα των χαρουπιών, κυρίως όμως ο μήνας είναι γνωστός ως Τρυγητής λόγω του κοψίματος των σταφυλιών, και στη συνέχεια του πατήματος των.

Οι καρποί υπάρχουν σε
αφθονία και το Σεπτέμβριο

Αρκετές είναι και οι εορτές στη διάρκεια του μήνα με κυρίαρχη εκείνη της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14, με τη Σταυρούλα και το Σταύρο να έχουν την «τιμητική» τους. Σημαντική επίσης εορτή είναι στις 8 του μήνα το Γενέσιο της Θεοτόκου που είναι και Παγκόσμια ημέρα κατά του αναλφαβητισμού. Άλλες εορτές είναι: Στις 17 της Αγίας Σοφίας μετά των θυγατέρων της Αγάπης, Ελπίδας και Πίστεως. Σαν αυτή την ημέρα το 1834 η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα της Ελλάδας. Στις 26 εορτάζεται η μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που λέγεται και καλαθάς από τα καλάθια που κρατούν στον τρύγο, ενώ η μέρα αυτή έχει οριστεί και ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Τυπικός και ο φετινός Σεπτέμβρης χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα , με τη θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και χωρίς της απαιτούμενες βροχές. Με δυσκολία το βροχόμετρο κατέγραψε μόλις 1 χιλιοστό βροχής.

Το εσωτερικό του ναού του Αγίου Μάμαντος
στον Κρούστα, εορτάζει στις 2 Σεπτεμβρίου 


ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:             Μέση  24.5 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 32.4, ελάχ. 18.6


ΣΧΕΤ. ΥΓΡΑΣΙΑ:                 Μέση  55%, μεγ.  82%,  ελάχ.  26%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ  :                1 mm
                                                                      

ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:          1



ΑΝΕΜΟΙ :                             εναλλαγή βόρειων και νότιωνν, μέγ. ταχ. 59 Km/h



ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ :                    298 ώρες



ΒΑΡ.  ΠΙΕΣΗ :                      Μέση,  επίπεδο θάλασσας  1014 mb  


     Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.


Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ





Μία άλλη εξαιρετική μουσική εκδήλωση φιλοξένησε τον περασμένο Αύγουστο το παλιό Γυμνάσιο Νεάπολης. Το βράδυ της Κυριακής 12.8, το ανοικτό αίθριο του ιστορικού Γυμνασίου πλημμύρισε από όμορφα τραγούδια και μουσικές. Πρόκειται για την ετήσια καλοκαιρινή  συναυλία της Φιλαρμονικής  Νεάπολης. Πάρα πολλοί οι θεατές που παρακολούθησαν την εκδήλωση και με συνεχή και θερμά χειροκροτήματα αντάμειψαν τα νεαρά μέλη της Φιλαρμονικής.


 Την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία της η φιλόλογος κ. Μαρία Κωστάκη, μέλος του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου, που αναφέρθηκε στην μακρόχρονη ιστορία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Νεάπολης και τη σημασία της ενασχόλησης των νέων με τη μουσική. Στη συνέχεια μίλησε η φοιτήτρια κ. Πόπη Καβάλου, η οποία συγκίνησε με το λόγο της τους παρευρισκομένους.


Την εκδήλωση τίμησαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου και Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Δημήτρης Κουνενάκης. ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιώργος Γαράκης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μιχάλης Μαρής, Μανόλης Αικατερινάκης, Νίκος Αφορδακός.
Πολλά συγχαρητήρια στα μέλη της Φιλαρμονικής και ιδιαίτερα στον αρχιμουσικό κ. Νεκτάριο Αρακαδάκη. Τους ευχαριστούμε!