Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΦΟΥΡΝΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ Γ.ΠΡΑΤΣΙΝΗ




«Κρήτη αγάπη μου». Αυτός είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Πρατσίνη που προβλήθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσε η Ιστορική -Λαογραφική Εταιρία Νομού Λασιθίου στις 18 Αυγούστου στη φουρνή, για να τον τιμήσει. Το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από το 1958 έως το 1967 στο νομό Λασιθίου έχει βραβευθεί στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το 1968.


Η τιμητική αυτή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Οι Άνθρωποι και ο Τόπος» της Ι.Λ.Ε.Ν.Λ και συνδιοργανώθηκε από την  Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Φουρνής, που από νωρίς είχε γεμίσει από φίλους του Γιώργου Πρατσίνη που είχαν έρθει από πολλά μέρη του Νομού Λασιθίου, ακόμα και από το Ηράκλειο. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τους σύντομους χαιρετισμούς και τα καλωσορίσματα εκ μέρους του προέδρου της Κοινότητας Φουρνής  κ Μπουραντά και του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Φουρνής κ.Φουντουλάκη. Στη συνέχεια  μίλησε ο πρόεδρος  της Ιστορικής  - Λαογραφικής Εταιρείας κ. Γιάννης Σταμέλος και αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον τιμώμενο, στο συγγραφικό του έργο , την γνωριμία του Γιώργου Πρατσίνη με τον αείμνηστο Ιωάννη Ζωγραφάκη και το κοινό τους χόμπι την κινηματογραφία. Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ  « Κρήτη Αγάπη μου». Με σημεία ορόσημα τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα, τη Φουρνή , το οροπέδιο Λασιθίου , τα Γουρνιά , την Ιεράπετρα , τη Σητεία ,την Μονή Τοπλού και το Βάι, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να δουν τις εικόνες μιας Κρήτης και ενός Λασιθίου που εν πολλοίς δεν υπάρχει σήμερα. Ακολούθως ο τιμώμενος έλαβε το λόγο και συγκινημένος  ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους παρευρισκομένους.Μίλησε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες  γύρισε το φιλμάκι του αυτό.  Στο σημείο τούτο θέλω να προσθέσω ότι το ντοκιμαντέρ αυτό είναι ένας άθλος του Γιώργου Πρατσίνη, γνωρίζοντας και εγώ σαν μεταγενέστερος ερασιτέχνης κινηματογραφιστής στο SUPER 8 (τέλος δεκαετίας του ΄70) τις δυσκολίες σε τεχνικά μέσα και το δαπανηρό της ενασχόλησης. Τη σύντομη παρέμβαση του έκλεισε διαβάζοντας ένα ποίημα του από τη συλλογή του « Λίγα ώριμα στάχυα» αφιερωμένο στη Φουρνή.


Η εκδήλωση έκλεισε με ένα μικρό μουσικοποιητικό αφιέρωμα προς τιμήν του. Τραγούδια των Χατζιδάκη, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Κόκοτου και Λάγιου σε ποίηση Ελύτη, Γκάτσου, Μύρη, Γ.Θεοδωρακη ερμήνευσαν οι μουσικοί Γιάννα Παπαδάκη, Ξανθούλα Πορφυράκη, Μανώλης Κλώντζας, Μανώλης Λουκάκης και η «Αυτοσχέδιος Χορωδία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου