Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗ Ι. ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ




Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου, συνεχίζοντας τη σειρά των διαλέξεων «Οι άνθρωποι και ο τόπος» παρουσίασε την έκτη κατά σειρά εκδήλωση η οποία ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο γιατρό και ερασιτέχνη κινηματογραφιστή Ιωάννη Ζωγραφάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Μαρτίου στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου.

Οι κ.κ. Μανόλης Ζωγραφάκης
 και Γιάννης Σταμέλος

Ο Πρόεδρος της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Σταμέλος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του τιμωμένου και μεταξύ άλλων είπε. «Ο αείμνηστος Ιωάννης Ζωγραφάκης υπήρξε πραγματικά μια πολυδιάστατη προσωπικότητα. Εκτός από την ιατρική, είχε πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα για θέματα που σχετίζονται με την κοινωνία, την τέχνη, τον πολιτισμό και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του τόπου.Τα ενδιαφέροντα του αυτά Τον οδήγησαν στην δημιουργία μιας σημαντικής συλλογής ειδών λαϊκής τέχνης από τον τοπικό πολιτισμό, η οποία κατόπιν αποτέλεσε τον πυρήνα για τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου του Αγίου Νικολάου. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με τη φωτογραφία και ήταν με την κινηματογραφική κάμερα από τους πρώτους ερασιτέχνες κινηματογραφιστές της πόλης. Πλούσιο το αρχείο που άφησε με σπάνια φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα κυρίως από την περιοχή του Αγίου Νικολάου και τους ανθρώπους μεταξύ των ετών 1960-1980.
 Ο γιος του τιμωμένου, γιατρός επίσης, ο Μανόλης Ζωγραφάκης, μίλησε για τον πατέρα του, και αναφέρθηκε στη δυσκολία της συμμετοχής του στη εκδήλωση, αφού θα καλούνταν να μιλήσει γι’ αυτόν. «Ο πατέρας μου ήταν άνθρωπος των εικόνων…» είπε ο Μανόλης όταν αναφέρθηκε στο ξεκίνημα και την πορεία της ενασχόλησης του ως κινηματογραφιστή. Στη συνέχεια ακολούθησε προβολή κινηματογραφημένων ντοκουμέντων συνολικής διάρκειας μιας ώρας με σχολιασμούς και διευκρινήσεις από τον Μανόλη Ζωγραφάκη.

Κατάμεστη η αίθουσα του Εμπορικού
 Επιμελητηρίου Λασιθίου

 Ήταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση που συγκίνησε. Πολλά συγχαρητήρια στην Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Επιμελητήριο Λασιθίου, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και το βιβλιοχαρτοπωλείο «Πολύπλευρο».   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου