Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ GRAFFITI ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ ΓΛΥΠΤΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ




Graffiti σημαίνει κάτι γδαρμένο – ξυσμένο και είναι η αναγραφή κειμένου, σχημάτων, συνθημάτων πολιτικού, κοινωνικού, ερωτικού και άλλου περιεχομένου ή ζωγραφικής, που κυρίως συναντούμε σε επιφάνειες (τοίχους) Δημοσίων κτηρίων και όχι μόνο. Γκράφιτι εμφανίζονται από τους αρχαίους χρόνους  και φυσικά μέχρι σήμερα, για ορισμένους δε είναι τέχνη, όπως η ζωγραφική, ο κινηματογράφος κ.λ.π., ενώ κατά άλλους είναι βανδαλισμός.







 Μια περίπτωση αναγραφής γκράφιτι σε μαρμάρινο γλυπτό Ρωμαϊκών χρόνων αντιμετωπίσαμε πριν δύο χρόνια περίπου στο εργαστήριο συντήρησης  της ΚΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Σίγουρα δεν πρόκειται για τέχνη, με τον πιο ήπιο χαρακτηρισμό είναι τουλάχιστον ασέβεια στην πολιτιστική μας κληρονομιά και δεν μας κολακεύει καθόλου ως λαό. Για την αναγραφή των μηνυμάτων, που ήταν περιεχομένου κυρίως  ερωτικής αγάπης, χρησιμοποιήθηκαν ειδικά στυλό και μαρκαδόροι, προφανώς από νέα παιδιά.







Το αρχαίο έργο τέχνης, που ήταν κάλυμμα μαρμάρινης σαρκοφάγου, κοσμούσε την είσοδο του Δημαρχείου της Ιεράπετρας από τη δεκαετία του ΄90. Οι διαστάσεις του είναι 2,40Χ1,12Χ0,20 μέτρα και εικονίζει ξαπλωμένη ανθρώπινη μορφή της οποίας  δυστυχώς λείπει το κεφάλι. Μεταφέρθηκε με γερανοφόρο όχημα στον Άγιο Νικόλαο και ζυγίζει πάνω από 1500 κιλά.



Πριν τον καθαρισμό. 




Επειδή το εργαστήριο μας δεν διαθέτει συσκευή λέιζερ για να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο αυτή, η οποία υπερέχει έναντι των άλλων παραδοσιακών τρόπων καθαρισμού, αρκεστήκαμε στη χημική μέθοδο. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: 400 γραμμάρια graffiti remover Art shield 4, 500 γραμμάρια σαπούνι Texapon Ν70  και πάνω από 100 λίτρα απιονισμένο νερό. Οι επιφάνειες του γλυπτού πλύθηκαν πρώτα με απιονισμένο νερό, στη συνέχεια έγιναν επαναλαμβανόμενες επαλείψεις με graffiti remover με διάρκεια δράσης της κάθε μίας επάλειψης 10-15 λεπτά. Οι επιστρώσεις έγιναν με τη βοήθεια πινέλου και στο τέλος της κάθε δράσης γινόταν πλύσιμο με Texapon N 70 και άφθονο απιονισμένο νερό. Στον καθαρισμό βοήθησε η συντηρήτρια κ. Μαρία Ζερβακάκη που εργαζόταν εκείνο τον καιρό στην εφορεία μας.  Το γλυπτό είναι τώρα πλήρως καθαρισμένο και βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου μέχρι να «επαναπατρισθεί» σε ασφαλή θέση.    



Μετά τον καθαρισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου