Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

«Το Λασίθι μέσα από τα μνημεία του»Μία πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο «Το Λασίθι μέσα από τα μνημεία του» και ομιλητή τον αρχαιολόγο Αντώνη Βασιλάκη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Ιανουαρίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου.
 Ο κ. Βασιλάκης ήταν προσκεκλημένος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου η οποία οργάνωσε την εκδήλωση. Τον καλεσμένο παρουσίασε ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Γιάννης Σταμέλος ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του στην επιστήμη της αρχαιολογίας. Ο ομιλητής παρουσίασε συνθετικά και συνοπτικά την ιστορία και τον πολιτισμό της Ανατολικής Κρήτης, με τη μορφή σύντομης περιήγησης στους σημαντικότερους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα μνημεία 5.000 χρόνων, από την αρχή της μινωικής εποχής μέχρι και την πρωτοβυζαντινή περίοδο.
 Η εκδήλωση περιελάμβανε και μουσικό μέρος. Στο τέλος της ομιλίας, χορωδία απέδωσε τρία όμορφα ελληνικά τραγούδια.
 Ο Αντώνης Βασιλάκης αφιέρωσε την ομιλία του στη μνήμη του δασκάλου του Νικολάου Πλάτωνα και του φίλου και συναδέλφου του Νίκου Παπαδάκη.

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2014Ο Δεκέμβρης ή Δεκέμβριος είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του έτους σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο και είναι ένας από τους 7 μήνες που έχουν 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 9 ώρες και η νύχτα 15. Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο και τις περισσότερος ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο. Ο μήνας ξεκινά πάντα την ίδια ημέρα της εβδομάδας με το Σεπτέμβριο. Το όνομα του οφείλεται στη Λατινική λέξη decem που σημαίνει δέκα, και αυτό γιατί ήταν ο δέκατος μήνας του ρωμαϊκού δεκάμηνου ημερολογίου, το οποίο άρχιζε από το μήνα Μάρτιο. Αργότερα, όταν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος προστέθηκαν στην αρχή του έτους, ο Δεκέμβριος μετακινήθηκε στη δωδέκατη θέση χωρίς να αλλάξει όνομα. Οι Ρωμαίοι είχαν αφιερώσει το μήνα στον Κρόνο προς τιμήν του οποίου εόρταζαν τα Σατουρνάλλια που ξεκινούσαν από τις 17 του μήνα. Μέχρι της 21 του Δεκεμβρίου ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Αιγόκερου για το υπόλοιπο του μήνα, ενώ αρχίζει σιγά-σιγά να αναρριχάται στον ουρανό, και οι ημέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν και έχουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο.


 Πολύ πλούσιο το εορτολόγιο του Δεκεμβρίου, είναι ο μήνας με τις περισσότερες εορτές, κυρίαρχη βέβαια εορτή είναι τα Χριστούγεννα στις 25. Στις αρχές του μήνα έχουμε τα «Νικολοβάρβαρα» (Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Σάββα και Αγίου Νικολάου στις 4,5 και 6), κατά κανόνα τις ημέρες αυτές ο καιρός είναι άστατος, πέφτει χιόνι και έχουμε πολλές βροχές. Άλλες σημαντικές εορτές είναι: η Σύλληψη της Αγίας Άννης στις 9, του Αγίου Σπυρίδωνος στις 12. Στις 15 εορτάζει ο Άγιος Ελευθέριος και τέλος στις 27, η εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Στέφανο τον Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιάκονο. Οι κυριότερες γεωργικές εργασίες του μήνα είναι, το καθάρισμα των χωραφιών από τους θάμνους, το σκέπασμα των κυψελών και αρχίζει η γαλακτοπαραγωγή. Επίσης συνεχίζεται το μάζεμα των ελιών.Ζεστός θεωρείται ο φετινός Δεκέμβριος αφού η μέση θερμοκρασία ήταν 14,5 βαθμοί Κελσίου. Το βροχόμετρο του Μ/Σ κατέγραψε 138 χιλιοστά βροχής έναντι 149 του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Από την πρώτη Σεπτεμβρίου έως και τριανταμία Δεκεμβρίου 2014 έπεσαν 215 χιλιοστά βροχής έναντι 181 της αντίστοιχης περιόδου του 2013.                    ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ                                                                                                                                          ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:            Μέση 14,5 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 21 ελάχ. 10ΣΧ.     ΥΓΡΑΣΙΑ:              Μέση 71%, μέγ. 91%, ελάχ. 37%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ :            138 χιλιοστά

ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:       12


ΑΝΕΜΟΙ:                         Μεταβλητοί , μέγ. ταχ. 90Km/h


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ :              105 ώρες


ΒΑΡ.     ΠΙΕΣΗ :             Μέση, επίπεδο θάλασσας 1017mb         Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.

Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 2015

ΡΕΣΙΤΑΛ ΑΡΠΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΟΥΣΑΚΗΟ Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής Αγίου Νικολάου και ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου συνδιοργάνωσαν μία ξεχωριστή  μουσική βραδιά στο κινηματοθέατρο REX την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014.
 Haendel or Not?  Ο τίτλος του ρεσιτάλ που παρουσίασε η αρπίστα Ελένη Τσαουσάκη. Ήταν ένα όμορφο μουσικό ταξίδι στην ιστορία της άρπας μέσα από μετεγγραφές έργων του G. F. Haendel και αυθεντικά έργα γραμμένα από αρπίστες συνθέτες.
 Την Ελένη Τσαουσάκη παρουσίασε στο κοινό η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Φιλαρμονικής κ. Μαρία Αλεξάκη. Παρευρέθηκαν, ο αντιδήμαρχος κ. Κωστής Κοκκίνης και ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Χάρης Αλεξάκης. Η Ελένη Τσαουσάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1982. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Ρέθυμνο, όπου, ως απόφοιτος το Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάζεται ως καθηγήτρια μουσικής σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα συνεχίζει την καλλιτεχνική της δραστηριότητα ως αρπίστα συμμετέχοντας σε διάφορες ορχήστρες, όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Ορχήστρα της ΕΡΤ, Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης κ.α.