Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΣΤΗ ΓΕΘΣΗΜΑΝΗ



Μεταξύ του όρους των Ελαιών και του λόφου Μορία, βρίσκεται κτισμένος ο περικαλλής ναός της κοιμήσεως της Θεοτόκου. Για να μπει κάποιος στο ναό, πρέπει να κατεβεί 48 σκαλιά. Στη μέση περίπου της σκάλας προς τα αριστερά βρίσκεται παρεκκλήσι όπου ο τάφος του Ιωσήφ του μνήστορος και προς τα δεξιά άλλο παρεκκλήσι όπου βρίσκονται οι τάφοι των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης.

Το εσωτερικό του ναού

 Όταν κατεβεί κανείς στο κέντρο του ναού, διαπιστώνει ότι ο ναός έχει σχήμα σταυρού. Στα δεξιά βλέπει μπροστά του το πάνσεπτο Θεομητορικό μνήμα, όπου οι απόστολοι κήδευσαν το πανάγιο σώμα της Θεοτόκου. Ο τάφος είναι σκαλισμένος σε μονόλιθο βράχο που έχει χωρισθεί από τους άλλους. Μέσα σε αυτό, βρίσκεται το μνήμα όπου εναπόθεσαν οι απόστολοι σαβανωμένο το σώμα της Θεοτόκου, το οποίο ύστερα από τρείς μέρες μετέστη.

Ο τάφος της Παναγίας

Ο ναός της Θεοτόκου είναι από τα αρχαιότερα οικοδομήματα της Ιερουσαλήμ. Κτίσθηκε προς τιμή της Παναγίας το 326 μ. Χ. όταν η Αγία Ελένη επισκέφθηκε τους Αγίους Τόπους. Το πανάγιο μνήμα της Θεοτόκου άνοιξε τον ε΄ αι. μετά την Δ΄ οικουμενική σύνοδο, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ιουβενάλιος, ύστερα από παράκληση της αυτοκράτειρας Πουλχερίας. Μέσα βρήκε τις νεκρικές σινδόνες και την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου, την οποία μετέφερε η Πουλχερία και την κατέθεσε στον Ιερό ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη.

 Σήμερα η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρο.

Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα

Σημ. Κείμενο από το βιβλίο του ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ Ταξιδεύοντας στην ΑΓΙΑ ΓΗ, ΕΚΔΟΣΗ Θ΄ ΛΕΜΕΣΟΣ 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου