Τρίτη, 27 Μαΐου 2014

ΤΟ ΦΥΤΟ ΠΡΩΙΝΗ ΔΟΞΑΠρωινή δόξα (Morning glory) είναι η κοινή ονομασία για πάνω από 1000 είδη ανθοφόρων φυτών της οικογένειας Convlvulaceae. Είναι ένα γνωστό πολυετές, αναρριχόμενο λουλούδι, ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα με το όνομα «Χωνάκι», επειδή σχηματικά τα άνθη του παραπέμπουν σε χωνιά. Το βοτανικό του όνομα είναι Ιπόμαια η πορφυρά (Ipomoea purpurea). Τα ολοστρόγγυλα μαύρα σποράκια της Δόξας πρωινού φυτεύονται την άνοιξη και ανθίζουν μετά από 3 μήνες. Το ύψος του φυτού ξεπερνά τα 3 μέτρα, και αυτό το κάνει κατάλληλο για τη διακόσμηση τοίχων και φραχτών. Τα φύλλα του έχουν σχήμα καρδιάς, και τα λουλούδια του είναι σύμβολο της αγάπης και του έρωτα, που τα συναντούμε στις αποχρώσεις του μπλε, κόκκινου, μοβ, λευκού, κίτρινου. Τα άνθη του φυτού ανοίγουν το πρωί και «πεθαίνουν» με τη δύση του Ήλιου. Το φυτό δεν έχει ανάγκη από κάποια ιδιαίτερη φροντίδα, το μόνο που χρειάζεται για να καταφέρει να μεγαλώσει σωστά, είναι αρκετό νερό στην περίοδο του καλοκαιριού. Το έδαφος δεν πρέπει να είναι λασπωμένο ή να είναι συνεχώς υγρό. Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία επιδρά δυσμενώς στην ανάπτυξη του.

 Ένα τέτοιο λουλούδι στον κήπο σας είναι ότι καλύτερο για να ξεκινά η μέρα σας με καλή διάθεση.  

Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ «ΤΟ ΚΟΥΝΑΛΙ» ΣΤΟ ΜΕΡΑΜΠΕΛΟΤο Κουνάλι είναι ένας μικρός οικισμός που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Μεραμπέλου και είναι κτισμένο σε ύψος 300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο κεντρικός δρόμος του οικισμού

Παλαιότερα μαζί με τα χωριά Τσαμπί, Άγιο Αντώνιο, Ανώγεια, Αμυγδαλόλακο αποτελούσαν κοινότητα με έδρα τον Άγιο Αντώνιο. Το κουνάλι απογράφεται ονομαστικά για πρώτη φορά το 1832. Η ονομασία του εικάζεται ότι προήλθε από τα πολλά δέντρα συκιάς που υπάρχουν στο χωριό και που στην Ανατολική Κρήτη «κουνάλι» λένε το υπερώριμο σύκο ή από το οικογενειακό όνομα του οικιστή Κουνάλη (ή Κουναλάκη).Στην Κοινότητα του Αγίου Αντωνίου στεγαζόταν δύο Δημοτικά Σχολεία, ένα με έδρα το παραπάνω χωριό και ένα με έδρα το Κουνάλι. Το Δημ. Σχολείο του Κουναλίου φιλοξενούσε παλιά μαθητές από τους γύρω οικισμούς, Τσαμπί, Φραθιά, Παπάδο, Σούρβα, Αγόρους, Αντρουλιάνο που με το πέρασμα του χρόνου ερημώθηκαν.

Σήμερα το Δημ. Σχολείο φιλοξενεί
               τον Πολιτιστικό Σύλλογο 

 Σήμερα το σχολείο του οικισμού δεν λειτουργεί καθώς έκλεισε το1986, από το 1995 φιλοξενεί τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τις εκδηλώσεις του με κυριότερη το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννου του Ρηγολόγου στις 28 Αυγούστου.
Σήμερα το Κουνάλι έχει 25 μόνιμους κατοίκους που με τη βοήθεια της νεολαίας που κατοικεί σε άλλες περιοχές, αλλά και του Πολιτιστικού Συλλόγου είναι πάντα «ζωντανό».

Η εκκλησία του χωριού


 Ευχαριστούμε τον κ. Νίκο Λυράκη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο για τις πληροφορίες που μας έδωσε.  

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΖΗΡΟΣ – ΖΑΚΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ Ε4Μία από τις πιο όμορφες πεζοπορικές διαδρομές των τελευταίων μηνών, πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή η Πεζοπορική και Ορειβατική Ομάδα της Περιηγητικής Λέσχης Αγίου Νικολάου.


 Περπάτησε στο προ-τελευταίο τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 το οποίο ξεκινά από το χωριό Ζήρος και καταλήγει στο χωριό Επάνω Ζάκρος της Σητείας. Η πολυμελής ομάδα πεζοπόρησε 5 ώρες περίπου σε μία διαδρομή 10 χιλιομέτρων, απολαμβάνοντας μία πανέμορφη φύση όπου η άνοιξη επιμένει ακόμα! 

Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2014Απρίλιος ή Απρίλης, λατινικά «Aprilis» προέρχεται από το ρήμα Aperire, που σημαίνει «ανοίγω». Είναι ο τέταρτος μήνας του πολιτικού έτους κατά το Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο και ο όγδοος του εκκλησιαστικού. Ήταν ο δεύτερος στο παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο και ο δέκατος στο αττικό στο οποίο ονομαζόταν Μουνιχιών και αντιστοιχούσε στο χρονικό διάστημα από 24 Μαρτίου έως 22 Απριλίου του Γρηγοριανού ημερολογίου. Ο μήνας έχει 30 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 13 ώρες και η νύκτα 11. Έως τις 20 του Απριλίου ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Κριού και στις 21 εισέρχεται στον αστερισμό του Ταύρου (για το υπόλοιπο του μήνα).Είναι ο κατ΄ εξοχήν μήνας της άνοιξης και της Λαμπρής, που κατά κανόνα εορτάζεται στη διάρκειά του, γι΄ αυτό λέγεται και Λαμπριάτης. Ο Απρίλιος μαζί με το Μάιο είναι οι μήνες των λουλουδιών και του έρωτα, που αποτελούν το δίδυμο του Απριλομάη, και έχουν τραγουδηθεί ιδιαίτερα από το λαό μας. «Απρίλη με τα λούλουδα και Μάη με τα ρόδα», Έστησ΄ ο έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη». Ο μήνας αποκαλείται και «Γρίλλης» (γκρινιάρης), γιατί την περίοδο αυτή τελείωναν τα αποθέματα της προηγούμενης σοδειάς, και υπήρχαν οικογενειακές γκρίνιες. Ο Απρίλιος είναι και «Αϊγιωργίτης» λόγω της εορτής του Τροπαιοφόρου, Μεγαλομάρτυρα και θαυματουργού Αγίου.Η Πρωταπριλιά με τα αθώα ψέματά της είναι ένα Ευρωπαϊκό έθιμο που έχει τις ρίζες του στους αρχαίους Κέλτες. Επειδή τον Απρίλιο ο καιρός ήταν καλός, την πρώτη, του μήνα πήγαιναν για ψάρεμα, γύριζαν όμως συνήθως με άδεια χέρια, αναγκάζονταν να λένε ψέματα και έτσι επικράτησε το έθιμο.
 Πολλά και σημαντικά τα ιστορικά γεγονότα που έχουν συμβεί κατά καιρούς τον Απρίλιο στην Ελλάδα και στον κόσμο. Μεταξύ αυτών είναι: ο θάνατος του Γεωργίου Β΄ της Ελλάδας το 1947. Η οργάνωση ΕΟΚΑ ξεκινά ένοπλο αγώνα για ανεξαρτησία της Κύπρου και ένωση με την Ελλάδα το 1955. Στις 2 Απριλίου 2005 πεθαίνει, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ πολωνικής καταγωγής. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, υπογράφει το Σχέδιο Μάρσαλ στις 3 Απριλίου του 1948, και τον Απρίλιο του 1968 δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ στο Μέμφις των ΗΠΑ. Ημέρες με ξεχωριστή σημασία τον Απρίλιο είναι: η ημέρα του παιδικού βιβλίου στις 2, η 7 είναι αφιερωμένη στην υγεία, και στις 29 είναι η Παγκόσμια Ημέρα Χορού.Ζεστός χαρακτηρίζεται ο μήνας αφού η μέση θερμοκρασία ήταν 17 βαθμούς Κελσίου. Η βροχόπτωση στη διάρκεια του μήνα ήταν πολύ περιορισμένη. Το ψηφιακό βροχόμετρο του Μ/Σ κατέγραψε 10 χιλιοστά βροχής έναντι 19 χιλιοστών του Απριλίου του 2013. Από την αρχή του έτους έως και τον Απρίλιο έχουν σημειωθεί 158 χιλιοστά βροχής, και από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και το τέλος Απριλίου 339 χιλιοστά.

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:      μέση 17 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 29,4, ελάχ. 11,3

ΣΧ. ΥΓΡΑΣΙΑ    :       μέση 59%, μέγ. 84%, ελάχ. 20%

ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ :     10 χιλιοστά

ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:  5

ΑΝΕΜΟΙ:                    μεταβλητοί μέγ. ταχύτητα 76Km/h

ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:          220 ώρες

ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:             επίπεδο θάλασσας 1012Mb


    Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.