Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ & ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ




Η Πολιτιστική και Λαογραφική Εταιρεία Απάνω Μεραμπέλλου (ΠΛΕΑΜ) συμμετέχοντας στον εορτασμό των 100 χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, οργάνωσε και παρουσίασε στο κοινό έκθεση αρχειακού υλικού και κειμηλίων, από τη Συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου στο Παλαιό Γυμνάσιο Νεάπολης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 2 Αυγούστου και κρατήθηκε ανοικτή έως την Κυριακή 18 Αυγούστου.
Στην έκθεση παρουσιάστηκαν φωτογραφικό υλικό από την επανάσταση του 1897 έως την επανάσταση του Θερίσου 1905, όπλα, νομίσματα, εκπαιδευτικό υλικό, έγγραφα κλπ.



Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ανέφερε ότι υπάρχει μελέτη 200.000 ευρώ, στο Leader, για τη δημιουργία ενός πλήρως εξοπλισμένου Λαογραφικού Μουσείου στο χώρο του Παλιού Γυμνασίου.
Η κ. Μαρία Κωστάκη, Αντιπρόεδρος του (ΠΑΟΔΑΝ) συμπλήρωσε ότι «…όταν στεγαστούν στο παλιό Σχολείο της Νεάπολης το Λαογραφικό και το Ιστορικό Μουσείο, ο χώρος αυτός θα αποτελέσει ένα πολύ σπουδαίο πολιτισμικό κέντρο.



Η γνώση της ιστορίας μας είναι προϋπόθεση για την ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης και τον αυτοπροσδιορισμό μας και βοηθά αναμφισβήτητα σε ορθές επιλογές για το μέλλον μας, αναφέρει η (ΠΛΕΑΜ).  


Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Η άγνοια σκοτώνει»



Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Η άγνοια σκοτώνει». Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον και χρήσιμο βιβλίο του Φρίξου Χατζηνικολάου, Βοτανολόγου και Βοτανοθεραπευτή.



 Ο συγγραφέας τον οποίο παρουσίασε η βιβλιοπώλης Άννα Καρτέρη, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει στη ζωή μας η καλή διατροφή, με την οποία μπορούμε να λύσουμε πολλά προβλήματα υγείας.




Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρευρισκόμενοι μίλησαν για αποθεραπείες μετά από σωστή διατροφή και χορήγηση βοτάνων. Επίσης προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για τη θεωρία των χημικών ψεκασμών από διερχόμενα αεροπλάνα.   

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2013



Ο Ιούλιος ή Ιούλης, είναι ο έβδομος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό και Ιουλιανό ημερολόγιο, και ο ενδέκατος του εκκλησιαστικού έτους το οποίο αρχίζει το Σεπτέμβριο. Ήταν ο πέμπτος στο παλαιό ρωμαϊκό  ημερολόγιο. Έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 14 ώρες και η νύκτα 10. Μέχρι τις 23 Ιουλίου ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Καρκίνου και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Λέοντα για το υπόλοιπο του μήνα.

Παραδοσιακός τρόπος αλωνίσματος

Το όνομά του οφείλεται στο Ρωμαίο Αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα. Ονομάζεται όμως και «Αλωνάρης» λόγω του αλωνίσματος που είναι η κύρια γεωργική εργασία στη διάρκεια του. Μετά το αλώνισμα ακολουθεί το λίχνισμα, το οποίο συνδέεται με τον προφήτη Ηλία, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση εξουσιάζει τους ανέμους και γιορτάζεται στις 20, γι΄αυτό  ο μήνας λέγεται και Αηλιάτης. Δεν είναι, μόνο ο προφήτης Ηλίας που γιορτάζεται τον Ιούλιο. Πολλές από τις γιορτές του μήνα είναι αφιερωμένες στους άγιους «θεραπευτές» αρχίζοντας με τους Ανάργυρους Κοσμά και Δαμιανό την πρώτη του μήνα. Ακολουθεί η γιορτή της θεραπεύτριας Αγίας Κυριακής στις 7 Ιουλίου, ενώ στις 17 του μήνα γιορτάζεται η μνήμη της Αγίας Μαρίνας η οποία προστατεύει τα καχεκτικά παιδιά. Η οσιομάρτυρας Αγία Παρασκευή η οποία θεραπεύει τα μάτια γιορτάζεται στις 26 του μήνα. «Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα», παροιμία που επιβεβαιώνει τις ιαματικές ιδιότητες του αγίου που γιορτάζεται στις 27.

Το εσωτερικό του Καθολικού της
                Μονής Αγ. Μαρίνας Άνδρου

Ξηροθερμικός και ο φετινός Ιούλιος με πλήρη ηλιοφάνεια, και ισχυρούς ανέμους κατά διαστήματα. Η μέση θερμοκρασία του μήνα ήταν 27 βαθμοί Κελσίου έναντι 29 του αντίστοιχου περυσινού.        

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:       Μέση 27 βαθμοί Κελσίου. Μέγ. 34,7, ελάχ. 21,3

ΣΧ.   ΥΓΡΑΣΙΑ:       Μέση 38%, μέγ. 61%, ελάχ. 19%

ΑΝΕΜΟΙ:                   Μεταβλητοί, μέγ. ταχύτητα 82 Km/h

ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:         0 χιλιοστά

ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:           395 ώρες

ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:             1010 Mb


             Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ



Μία ακόμα εξαιρετική μουσική βραδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, όσοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιουλίου στο χώρο εκδηλώσεων της Λίμνης του Αγίου Νικολάου. Ήταν η συναυλία που έδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Δράμας, με εμβατήρια και γνωστά ελληνικά τραγούδια.
 Τα μέλη της Φιλαρμονικής ξεκίνησαν από την Πλατεία της πόλης και παιανίζοντας εμβατήρια, μέσω του κεντρικού δρόμου Ρούσου Κουνδούρου και της Γέφυρας έφτασαν στο χώρο της Λίμνης. Τους φιλοξενούμενους μουσικούς καλωσόρισε και ευχαρίστησε η Αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ Κ. Μαρία Κωστάκη.


Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης στο χαιρετισμό του, τόνισε τους κοινούς δεσμούς των Μακεδόνων και των Κρητών για την πατρίδα, αλλά και τη συμβολή των Κρητών στην απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας και του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους κ. Παγκράτης Ιορδανίδης στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε την πόλη του Αγίου Νικολάου για την θερμή υποδοχή.



Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου πρόσφερε στον κ. Ιορδανίδη το βιβλίο της πόλης και ένα μπουκάλι λάδι, για να λάβει από τον κ Ιορδανίδη τα βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία της Δράμας και στα γεγονότα της απελευθέρωσης.