Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

«Εν Μεραμβέλλω 1898 – 1913»





Την Τετάρτη το βράδυ 28 Αυγούστου, έγινε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου η παρουσίαση του νέου βιβλίου «Εν Μεραμβέλλω». Το βιβλίο είναι μία έκδοση του Λυκείου των Ελληνίδων για την επέτειο των 100 χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
Το βιβλίο συνέγραψαν η αρχαιολόγος κ. Βάσω Ζωγραφάκη, και η φιλόλογος και ιστορικός κ. Μαρία Σωρού. Μέσα στις 155 σελίδες του παρουσιάζονται ιστορικά και άλλα γεγονότα που έλαβαν χώρα την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας με επίκεντρο το Μεραμπέλο και το Λασίθι.

Οι Συγγραφείς του βιβλίου 

Η αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου κ. Μαρία Κωστάκη, στην ομιλία της τόνισε τη σημασία που έχει η έκδοση ενός βιβλίου τοπικής ιστορίας.
Ο Διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής αρχαιολόγος κ. Αλέξανδρος Φαρνού, μίλησε για το γαλλικό στρατό στην Ανατολική Κρήτη εκείνη την περίοδο.



Η φιλόλογος και ιστορικός κ. Μαρία Σωρού αναφερόμενη στον τίτλο του βιβλίου, εξήγησε την επιλογή της έκφρασης «Εν Μεραμβέλλω», ενώ η κ. Βάσω Ζωγραφάκη, εξήρε τη συμβολή των ανθρώπων που παραχώρησαν στοιχεία από το προσωπικό τους αρχείο.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος κ. Κυριάκος Πεταλίδης, και παρευρέθηκαν ο Ζαν Πιέρ Ντεστέλ με τη σύζυγο του Φρανσουάζ, δισέγγονοι του τότε Γάλλου Διοικητή στο Νομό Λασιθίου και φιλέλληνα, Εμίλ Ντεστέλ.




Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου κ. Νίκος Πάγκαλος, πρόσφερε στους Γάλλους παρευρισκομένους τσάντα με διαφημιστικό υλικό του Δήμου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου