Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ
Στο μεγάλο θεατρικό συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη ήταν αφιερωμένο το φετινό «ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ» που παρουσίασε ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ από 21 έως 23 Οκτωβρίου στο κινηματοθέατρο REX της πόλης μας. Την Παρασκευή η Αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Μαρία Κωστάκη, φιλόλογος, άνοιξε τις εκδηλώσεις μιλώντας για το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη που έφυγε από κοντά μας τον περασμένο Μάρτιο σε ηλικία 89 ετών.

Οι ομιλητές 

 Ακολούθησε ο Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάλτερ Πούχνερ στην ομιλία του με θέμα: : «Τοπία ψυχής και μύθοι πολιτείας. Το θεατρικό σύμπαν του Ιάκωβου Καμπανέλλη», χαρακτήρησε τον Ιάκωβο Καπανέλλη ως το μεγαλύτερο νεοέλληνα θεατρικό συγγραφέα. Στη συνέχεια ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πεφάνης μίλησε με θέμα: «Ο κύκλος του τραγουδιού και του θεάτρου στον Ιάκωβο Καμπανέλλη». Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς πήρε το λόγο  ο ραδιοφωνικός παραγωγός Νίκος Τζώρτζης. Τη βραδιά ομόρφυνε με τη συμμετοχή της η «Παιδική Χορωδία του Ωδείου Τέχνης»,  υπό τη Διεύθυνση της Ρένας Παναγιωτάκη, με τραγούδια από θεατρικά έργα του συγγραφέα. Πολλά συγχαρητήρια! Πολύ σημαντική η συμμετοχή της ΕΘΟΑΝ με το «θεατρικό αναλόγιο». Χαιρετισμό απηύθυνε η αγαπημένη κόρη του συγγραφέα, Κατερίνα Καμπανέλλη. Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου στο λόγο του συνεχάρη και ευχαρίστησε τους συντελεστές των εκδηλώσεων.

Η Χορωδία του Ωδείου Τέχνης

 Το Σάββατο, μίλησε η φιλόλογος Άννα Μάμου με θέμα: «Το μήνυμα του Μαουτχάουζεν από το μνησιπήμονα πόνο στην ιστορική μνήμη». Στη συνέχεια η Σοφία Αρακαδάκη με τη δεξιοτεχνία της στο πιάνο, και η Μαρίνα Μανιαδάκη με τη μοναδική φωνή της απέδωσαν την μπαλάντα του Μαουτχάουζεν του Μίκη Θεοδωράκη. Κείμενα διάβασαν ο Μανόλης Σγουρός και η Μαριάνθη Μενεγάκη.

Η Μαρίνα Μανιαδάκη Η Τρίτη και τελευταία βραδιά ήταν αφιερωμένη  στον «κινηματογραφικό Ιάκωβο Καμπανέλλη». Μίλησε ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την προβολή της ταινίας Το κανόνι και τ΄ αηδόνι.

 Την οργανωτική επιτροπή αποτελούσαν: Μαρία Κωστάκη, Κατερίνα Παχυγιαννάκη, Μαρία Πιτίδου, Κατερίνα Γιωτοπούλου, Άννα Μάμου
Τεχνική Υποστήριξη: Γιώργος Μαυροειδής    Η ομιλία Μπακογιαννόπουλου σε βίντεοΤρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΚΑΘΑΡΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ
Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται στην περιοχή μας αυξημένα κρούσματα προσβολής των φοινικοειδών από το γνωστό μας πια έντομο, το κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus). Ο επιβλαβής αυτός οργανισμός για τα φοινικοειδή θεωρείται σήμερα ως ο σημαντικότερος εχθρός τους. Το έντομο έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στην Κεντρική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και κυρίως την Κρήτη. Το σκαθάρι παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας σε φοίνικες Washingtonia sp. που εισήχθησαν στο Ηράκλειο της Κρήτης το Μάιο του 2005 από την Αίγυπτο καθώς και σε φοίνικες του είδους Phoenix canariensis στη Χερσόνησο του Ν. Ηρακλείου Κρήτης (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Ιανουάριος 2006). Αρκετά είναι τα είδη των φοινικόδεντρων που υπάρχουν στην Ελλάδα και προσβάλλονται από το έντομο.
Μορφολογία: Τα ακμαία (αρσενικά και θηλυκά) έχουν κόκκινο – καστανό χρώμα, μήκος 3 cm περίπου και φέρουν ρύγχος. Οι προνύμφες είναι ευκέφαλες, άποδες και μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 5 cm πριν τη νύμφωση.

Κουκούλι από Rhynchophorus ferrugineus

Βιολογία: Τα θηλυκά ωοτοκούν γύρω στα 300 αυγά σε οπές ή πληγές του φοίνικα. Τα αυγά εκκολάπτονται σε 2-5 ημέρες. Οι προνύμφες εισχωρούν στο εσωτερικό του φοίνικα ανοίγοντας στοές προκαλώντας την κυρίως ζημιά. Πλησιάζοντας τον κορμό προσβεβλημένου φοινικόδεντρου ακούγεται χαρακτηριστικός θόρυβος, όπως εκείνος του μούστου όταν γίνεται η ζύμωση και το εσωτερικό του κορμού «βράζει», ως να βρίσκεται σε εμπύρετη κατάσταση. Η ανάπτυξη των προνυμφών διαρκεί 1-3 μήνες. Η νύμφωση γίνεται μέσα ή έξω από τον κορμό, μέσα σε κουκούλι που φτιάχνει η προνύμφη από ξερές ίνες του φοίνικα και διαρκεί 14-21 ημέρες οπότε γίνεται έξοδος των ακμαίων. Συνεπώς ο βιολογικός κύκλος του εντόμου διαρκεί 4 μήνες περίπου. Στον ίδιο φοίνικα μπορεί να απαντώνται επικαλυπτόμενες γενιές και συνυπάρχουν όλα τα βιολογικά στάδια του εντόμου.

Προνύμφη μέσα στο κουκούλι


Προνύμφη Rhynchophorus ferrugineus


Ακμαίο μέσα στο κουκούλι


Ακμαίο Rhynchophorus ferrugineus 

Με δελτίο τύπου η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, ενημερώνει για την παρεμπόδιση εξάπλωσης και την καταπολέμηση του Ρυγχοφόρου των Φοινικοειδών.
«Όλα τα στάδια του εντόμου (αυγό, κάμπια-προνύμφη, κουκούλι-νύμφη, ενήλικο), εξελίσσονται στο εσωτερικό του φοίνικα. Το ενήλικο σκαθάρι μπορεί να πετάξει ημερησίως περίπου 1 χιλιόμετρο. Τα θηλυκά γενούν σε ξεχωριστές οπές, πληγές, τομές κλαδέματος στην κορυφή (στεφάνη), στη βάση των νεαρών φύλλων του φοίνικα, καθώς επίσης και στις παραφυάδες (ιδίως του ελληνικού φοίνικα του Θεόφραστου). Προσβάλλει όλα τα είδη των φοινικοειδών, με εμφανή προτίμηση, για τα δικά μας δεδομένα, στον Κανάριο φοίνικα. Η ζημιά προκαλείται κυρίως από τις προνύμφες (κάμπιες), που τρέφονται από μαλακούς ιστούς στο εσωτερικό του κορμού. Συνήθως οι προσβεβλημένοι φοίνικες εντοπίζονται πολύ μετά την έναρξη της προσβολής. Σε αρχικό στάδιο μπορεί ένα φύλλο από τα κεντρικά, νεαρής ηλικίας φύλλα, να παρουσιάσει κλίση και να γέρνει ανάμεσα στα άλλα, που ακόμη δείχνουν υγιή. Επίσης, πιθανό να κάμπτονται τα μεγαλύτερης ηλικίας φύλλα προς τα κάτω, ενώ τα μικρότερης ηλικίας να είναι όρθια και έτσι να δημιουργείται ένα κενό ανάμεσα τους. Αργότερα όλα τα φύλλα γέρνουν προς τα κάτω δίνοντας την όψη ανοικτής ομπρέλας. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να υπάρχουν φαγώματα στα φύλλα. Σύμφωνα με τη πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2010/467/Ε.Ε.), προβλέπονται μέτρα αντιμετώπισης όπως παρακάτω: Α) Αρχικά στάδια προσβολής: Μπορεί να εφαρμοστεί ένα από τα παρακάτω μέτρα:

Φοινικόδεντρο σε προχωρημένο
 στάδιο προσβολής

Μηχανική εξυγίανση ή δενδροχειρουργική (καλό καθάρισμα του δένδρου κόβοντας όλα τα προσβεβλημένα τμήματα και ιστούς, φυτοϋγειονομικά ασφαλής απομάκρυνση τους και ταυτόχρονη χρήση εγκεκριμένου εντομοκτόνου (*) από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο.
● Χρήση σκευασμάτων εντομοπαθογόνων νηματωδών, υπό τις οδηγίες γεωπόνου.
● Χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη γεωπόνου. Β) Προχωρημένα στάδια προσβολής:  Εφόσον έχει προσβληθεί η «καρδιά» (μεριστωματικοί ιστοί), τότε το δέντρο δεν υπάρχει περίπτωση να αναβλαστήσει και εφαρμόζονται τα παρακάτω μέτρα από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο.
● Κοπή των φύλλων σε απόσταση 20 cm από τη βάση τους (έτσι ώστε να μην περιλαμβάνει ασθενές τμήμα) και απομάκρυνση τους.
● Ψεκασμός με εγκεκριμένα εντομοκτόνα των κομμένων μερών του φυτού, του χώρου γύρω από το φυτό και προληπτικά των γειτονικών υγιών φοινικοειδών. Η εφαρμογή των εγκεκριμένων εντομοκτόνων θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη γεωπόνου και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους ψεκαστές, τους περιοίκους, τα κατοικίδια ζώα, τις μέλισσες και το περιβάλλον.
● Σχολαστικό τύλιγμα και δέσιμο, για την αποφυγή της διασποράς του εντόμου, του τμήματος των 2m του κορμού από την κορυφή και κοπή του.
● Μεταφορά για φυτοϋγειονομική ταφή όλων των προσβεβλημένων τμημάτων σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Α) Να μη γίνεται άσκοπη και αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.
Β) Το κλάδεμα των φοινίκων να πραγματοποιείται μόνο κατά τους χειμερινούς-ψυχρούς μήνες και τα σημεία των τομών να ψεκάζονται με εγκεκριμένο εντομοκτόνο, γιατί αποτελούν σημείο έλξης για ωοθεσία.
Γ)Απαγορεύεται η αγοραπωλησία φοινικοειδών χωρίς φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.
Δ) Εφόσον γίνεται εφαρμογή εντομοκτόνων σε φοινικοειδή την εποχή που αυτά είναι ανθισμένα, είναι απαραίτητο να κοπούν αρχικά οι ταξιανθίες και στη συνέχεια να γίνει ο ψεκασμός, επειδή τα σκευάσματα αυτά μπορεί να θανατώσουν τα μελισσοσμήνη.


(*) Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες εντομοκτόνων με προσωρινή έγκριση 120 ημερών: Thiamethoxam, Imidacloprid, Abamectin, Clothianidin.

Παρακαλούνται οι κάτοχοι φοινικοειδών που αντιμετωπίζουν προβλήματα προσβολής στα δέντρα τους να επικοινωνούν άμεσα μαζί μας, προκειμένου να γίνει επίσκεψη από φυτοϋγειονομικό ελεγκτή για την εξατομίκευση της αρμόζουσας αγωγής για κάθε δέντρο
Επικοινωνία:  Τηλ. 2841-340508/ 340534  Fax: 28410-26542 Email: karataraki@lasithinet.gr

Ευχαριστούμε  πολύ την κ. Αγγελική Καραταράκη γεωπόνο για τις πληροφορίες που με πολύ προθυμία μας έδωσε.   
       

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΥΦΕΞΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ
Τυχεροί όσοι βρεθήκαμε το βράδυ της Κυριακής 18 Σεπτέμβρη, στις 9 το βράδυ, στο κινηματοθέατρο REX της πόλης μας. Ο διεθνώς διακεκριμένος μουσικός Δημήτρης Τουφεξής συνάρπασε στην κυριολεξία με την ερμηνεία του και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Ο Δ. Τουφεξής παρουσίασε με το μοναδικό δικό του τρόπο σε πιάνο, έργα των Σοπέν και Λίστ, σε ένα πρόγραμμα που το ονόμασε « Τα Μουσικά Σαλόνια των Παρισίων». Το ρεσιτάλ του κορυφαίου πιανίστα δόθηκε για την ενίσχυση του Παγκρήτιου Συλλόγου «Ηλιαχτίδα».
Ο σύλλογος «Ηλιαχτίδα» είναι μη κερδοσκοπικός και ιδρύθηκε το 1992 στο Ηράκλειο. Σκοπός του είναι η υποστήριξη – τόσο υλική, όσο και ηθική και ψυχολογική – των παιδιών με νεοπλασματικά νοσήματα και των οικογενειών τους. Δυστυχώς παρά το φιλανθρωπικό σκοπό της εκδήλωσης ο κόσμος που προσήλθε ήταν απογοητευτικά λίγος. Το ρεσιτάλ παρακολούθησε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης.

Ο Δ. Τουφεξής στο REX του Αγίου Νικολάου


Δ. Τουφεξής βιογραφικό: «Ένας διεθνώς διακεκριμένος μουσικός με πλούσια καριέρα και πολυσήμαντη παρουσία στον ελληνικό μουσικό χώρο. Ως σολίστ, έχει κερδίσει την αναγνώριση σε όλες τις ηπείρους της παγκόσμιας μουσικής κοινότητας. Ως διευθυντής ορχήστρας, έχει αποσπάσει επαινετικές κριτικές και σχόλια για το έργο του. Ως δάσκαλος, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους μαθητές του, για την αμεσότητα με την οποία τους μεταδίδει τη δεξιοτεχνία και το πάθος για τη μουσική. Έχει τιμηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση με το Μετάλλιο του Ζήνωνα για την προσφορά του στον Πολιτισμό.
Ο Δημήτρης Τουφεξής γεννήθηκε στην Αίγυπτο όπου από την ηλικία των 3 ετών μυήθηκε στον κόσμο της μουσικής από τον πατέρα του. Το ταλέντο του στο πιάνο φάνηκε νωρίς. Σε ηλικία μόλις 10 ετών απέσπασε διπλή υποτροφία από την περίφημη Julliard School of Music της Νέας Υόρκης όπου πραγματοποίησε όλες τις μουσικές σπουδές του. Ενθουσίασε τους κριτικούς από το ντεμπούτο του κιόλας στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και στο Kennedy Center της Ουάσιγκτον. Στη σταδιοδρομία του κέρδισε πολλές διακρίσεις και βραβεία όπως το Katherine Tuck, το βραβείο των New York Times, το Α΄ βραβείο στο Διεθνή διαγωνισμό Πιάνου Three Rivers που επιχορηγείται από την Κρατική Ραδιοφωνία και τη Συμφωνική του Πίτσμπουρκ καθώς και το βραβείο Wurlitzer και μάλιστα για 4 συνεχόμενες φορές.
 Διέγραψε μια θριαμβευτική πορεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει δώσει εκατοντάδες ρεσιτάλ στις μεγαλύτερες αίθουσες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τις πιο σημαντικές συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου: της Ν. Υόρκης, της Βοστόνης, του Πίτσμπουργκ, τής Χονολουλού, του Σιάλτ, του Σαν Φρανσίσκο, της Φλόριντα, της Πενσυλβάνια, της Δρέσδης, του Λονδίνου, της Γιουγκοσλαβίας, της Βιέννης, του Βουκουρεστίου, της Ρωσίας, της Ταιβάν, της Ταϊλάνδης, του Μεξικού, της Κολομβίας, της Βραζιλίας, της Κύπρου, της Αυστραλίας, της Ελβετίας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κ.α. Έχει εμφανιστεί σε 50 πολιτείες των Η.Π.Α., όπου πραγματοποιεί περιοδείες σε ετήσια βάση και έχει παίξει 10 φορές στο Λευκό Οίκο παρουσία του Προέδρου των Η.Π.Α., πάνω από 40 φορές στο Lincoln Center και αρκετές στον Ο.Η.Ε.
 Το 2000 εμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Wigmore Holl του Λονδίνου και αργότερα πραγματοποίησε περιοδεία στη Γερμανία με τη φιλαρμονική της Δρέσδης. Έχει παίξει στα φεστιβάλ Caramoor (Ν. Υόρκης), Bar Harbor (Μέιν), Tree Rivers (Πίτσμπουργκ) και Gina Bahauer (Χαλκιδική). Έχει επανειλημμένα εμφανιστεί ως σολίστ και με ορχήστρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει λάβει αναγνώριση σε ένα ευρύτατο ρεπερτόριο, με έμφαση στα έργα των Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Rachmaninoff, Debussy και Gershwin. Ο ίδιος δεν κρύβει τη μουσική προτίμηση του στους Ρώσους συνθέτες.
 Ο Δημήτρης Τουφεξής θυμάται πάντα τις συνεργασίες του με τους κορυφαίους μαέστρους Bernstein, Previn, Johannos, Maazel, Rudel, Katims, Fiddler, Schneider και Mehta, αλλά και με τους Sunshine, Spieth, Chung, Καρυτινό, Φιδετζή, και Μιχαηλίδη. Ο ίδιος έχει διευθύνει με επιτυχία τη φιλαρμονική του Βουκουρεστίου, το Bradenbourg Ensemble, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα Δωματίου του Λονδίνου, την Ορχήστρα Δωματίου L.V.C.O., την Ορχήστρα Δωματίου και τη Χορωδία του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας (Deree) τις οποίες ίδρυσε, και τη Feminarte.
Δίδαξε  για πολλά έτη στο Lehigh University και για 2 έτη στο Julliart School of Music. Επίσης, καλείται συχνά να διδάξει σε σεμινάρια πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επανειλημμένα διατελέσει μέλος επιτροπών Διεθνών Διαγωνισμών Πιάνου. Είναι μόνιμος καλλιτέχνης – καθηγητής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας για 20 έτη. Πολλοί μαθητές του έχουν διαπρέψει στο χώρο της μουσικής ως μαέστροι και πιανίστες.
Πρόσφατα έκανε στο Λονδίνο μια σειρά ηχογραφήσεων για το BBC και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 360 τηλεοπτικές εμφανίσεις. Έχει ηχογραφήσει 5 δίσκους με τη “Musical Heritage” στις Η.Π.Α., 3 με τη Phillips και έναν με το «Φίλιππο Νάκα» στην Ελλάδα. Το CD του “Romantic Piano Masterpieces Vol I” με έργα Mendelssohn, Chopin και Liszt ήρθε πρώτο σε πωλήσεις το 1992 και εξαντλήθηκε. Πέραν του ερμηνευτικού του έργου συνθέτει από 6 ετών.                
Το Σάββατο στις 24 Σεπτέμβρη, στις 9 το βράδυ, στον ίδιο χώρο και σε συνέχεια της παραπάνω εκδήλωσης, δόθηκε επίσης ρεσιτάλ πιάνου από τις νεαρές και ταλαντούχες δίδυμες αδελφές Στεφανία και Μαριάννα Καψετάκη, που εντυπωσίασαν με την ερμηνεία τους. Ο τίτλος της συναυλίας των «ανερχόμενων αστεριών» ήταν «Τα σύννεφα του ήχου» και περιελάμβανε έργα Σοπέν και Λίστ. Παρά τον «Ιερό» σκοπό της εκδήλωσης, και εδώ ο κόσμος ήταν πολύ λίγος. Τα «Καψετάκια» ξεκίνησαν με μια κοινή ερμηνεία, για να ακολουθήσουν σόλο ερμηνείες και να καταλήξουν ξανά και οι δύο μαζί. Ήταν μια πολύ όμορφη παρουσία.

Στεφανία


Μ.&Σ. Καψετάκη βιογραφικό: Οι δίδυμες Μαριάννα και Στεφανία Καψετάκη γεννήθηκαν το 1991 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ξεκίνησαν τα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 9 ετών με υποτροφία στο Μινωικό Ωδείο Ηρακλείου, με καθηγήτρια την Κάλλια Αναστασάκη. Ένα χρόνο αργότερα κέρδισαν το 3ο Βραβείο στην κατηγορία «τέσσερα χέρια» στον 7ο Διαγωνισμό Πιάνου KONZERTEUM στην Αθήνα, με επαινετικά σχόλια και διεθνή αναγνώριση.
Το 2004, μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου, έλαβαν το 1ο Βραβείο Πιάνου στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες. Την ίδια χρονιά απέσπασαν Βραβείο με τη συμμετοχή τους στην κατηγορία «τέσσερα χέρια» στον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου KONZERTEUM της Αθήνας. Τον Ιούνιο του 2006 πήραν το Πτυχίο Πιάνου με ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ, ενώ το 2008, σε ηλικία 17 ετών, απέκτησαν το Δίπλωμα Πιάνου με ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ, Διάκριση  και Πρώτο Βραβείο από το Μινωικό Ωδείο Ηρακλείου. Τον Ιούλιο του 2011 επιλέχτηκαν για το θεσμό «Νέοι Έλληνες σολίστ από τα Μουσικά Σύνολα Δήμου Αθηνών.»

Μαριάννα


Συνεχώς παρακολουθούν σεμινάρια και συμμετέχουν σε συναυλίες και φεστιβάλ μουσικής στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αγγλία, την Γερμανία με κορυφαίους σολίστ πιάνου, όπως οι Martino Tirimo, Yonty Solomon, Ratoslav Kvapil, Helen Krizos, Bernard Roberts, Murray MsLachian, Dina Parakhina, Bryce Morrison, Jonathan Middleton. Μολονότι έγιναν δεκτές να συνεχίσουν τις μουσικές σπουδές τους στο Kings College και στην Royal Academy του Λονδίνου, με υποτροφία του Ιδρύματος SCHILLIZI, έμειναν στην Ελλάδα και τελειοποιούν τη σολιστική τους δεξιοτεχνία με τον Καθηγητή, διεθνή σολίστ πιάνου και μαέστρο Δημήτρη Τουφεξή, ενώ παράλληλα σπουδάζουν στα τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης αντίστοιχα.Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2011
Ο Σεπτέμβρης ή Σεπτέμβριος είναι ο ένατος μήνας του έτους σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Το όνομα του στα Λατινικά είναι September, και προέρχεται από το septem που σημαίνει επτά και ήταν ο έβδομος μήνας του αρχαίου Ρωμαϊκού ημερολογίου. Αργότερα, όταν προστέθηκαν ο Γενάρης και ο Φλεβάρης στην αρχή του έτους, ο Σεπτέμβρης μετακινήθηκε  στην ένατη θέση χωρίς να αλλάξει όνομα. Στα Βυζαντινά χρόνια ο Σεπτέμβρης ήταν ο πρώτος μήνας του επίσημου ημερολογιακού έτους και η 1η Σεπτέμβρη ήταν η αρχή της Ινδίκτου, οπότε και αρχίζει το εκκλησιαστικό έτος που ακολουθεί μέχρι σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο μήνας έχει τριάντα ημέρες, η ημέρα διαρκεί 12 ώρες και η νύχτα άλλες 12. Μέχρι τις 23 Σεπτέμβρη ο ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Ζυγού. Είναι ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου και ο μήνας της έναρξης του Σχολικού έτους, του βροχομετρικού έτους, ενώ αρχίζει η σπορά και το όργωμα. Πολλές είναι οι αγροτικές εργασίες που γίνονται το Σεπτέμβρη, όπως το μάζεμα των χαρουπιών, κυρίως όμως ο μήνας είναι γνωστός ως Τρυγητής λόγω του κοψίματος των σταφυλιών, και στη συνέχεια του πατήματος των.

Ο τρύγος είναι η κύρια
 αγροτική εργασία το Σεπτέμβρη

 Αρκετές είναι και οι εορτές στη διάρκεια του μήνα με κυρίαρχη εκείνη της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στις 14, με τη Σταυρούλα και το Σταύρο να έχουν την «τιμητική» τους. Σημαντική επίσης εορτή είναι στις 8 του μήνα το Γενέσιο της Θεοτόκου που είναι και Παγκόσμια ημέρα κατά του αναλφαβητισμού. Άλλες εορτές είναι: Στις 17 της Αγίας Σοφίας μετά των θυγατέρων της Αγάπης, Ελπίδας και Πίστεως. Σαν αυτή την ημέρα το 1834 η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα της Ελλάδας. Στις 26 εορτάζεται η μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που λέγεται και καλαθάς από τα καλάθια που κρατούν στον τρύγο, ενώ η μέρα αυτή έχει οριστεί και ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Τυπικός και ο φετινός Σεπτέμβρης χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα , με τη θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και χωρίς της απαιτούμενες βροχές. Με δυσκολία το βροχόμετρο κατέγραψε μόλις 2 χιλιοστά βροχής.


ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:            Μέση  25 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 32.2, ελάχ. 19.4


ΣΧΕΤ. ΥΓΡΑΣΙΑ:            Μέση  50%, μεγ.  82%,  ελάχ.  21%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ  :            2 mm
                                                                      

ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:         3ΑΝΕΜΟΙ :                        Επικρατέστεροι οι βόρειοι, μέγ. ταχ. 54 Km/hΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ :                340 ώρεςΒΑΡ.  ΠΙΕΣΗ :                  Μέση,  επίπεδο θάλασσας  1011 mb  


Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από τον Meteoart.