Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΒΡΑΧΑΣΙΩΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ




Πολλές φορές ότι δεν καταφέρνει να κάνει η οργανωμένη πολιτεία το κάνουν οι πολίτες με την ευαισθησία και τη δημιουργικότητα που τους διακρίνει. Για άλλη μια φορά η ιδιωτική πρωτοβουλία έκανε το «θαύμα» της, πρόκειται για την άξια θαυμασμού μόνιμη λαογραφική έκθεση «ΤΟ ΒΡΑΧΑΣΙΩΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ» που στήθηκε στην ιστορική Κοινότητα Βραχασίου Κρήτης. Είναι ένας χώρος γεμάτος από λαογραφία, ιστορία  που φέρνει στο νου όμορφες μνήμες αλλοτινών εποχών. Ιδιοκτήτριες και δημιουργοί της αξιολογότατης αυτής λαογραφικής έκθεσης είναι οι κυρίες Μαρία Λεμπιδάκη - Λασιθιωτάκη και Αικατερίνη Λεμπιδάκη, οι οποίες δε φείσθηκαν χρόνου και εξόδων για τη δημιουργία της.

Ο αργαλειός

 Το σπίτι που στεγάζεται η έκθεση θεμελιώθηκε το 1880 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Σκοπός της έκθεσης είναι να αναβιώσει πτυχές της ιστορίας του Βραχασίου και να συνθέσει ξεχασμένες ή και ολότελα χαμένες εικόνες του βίου των ανθρώπων της υπαίθρου. Το «Βραχασιώτικο σπίτι» αποτελείται από δύο ορόφους με έξι δωμάτια συνολικά και τους βοηθητικούς χώρους. Ο επισκέπτης στην περιήγηση του στα δωμάτια του σπιτιού μπορεί μεταξύ των άλλων να δει το γραφείο του Βραχασώτη δικηγόρου Εμμ. Λεμπιδάκη και το ιστορικό του αρχείο, το υπνοδωμάτιο και τον αργαλειό, το χώρο αποθήκευσης των τροφίμων και των κουζινικών. Επίσης συναντά τη συλλογή ιστορικών και εκπαιδευτικών βιβλίων και εγγράφων του 19ο και 20ο αι. Αποχωρώντας ο επισκέπτης παίρνει μαζί του μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου ζωής μιας Κρητικής οικογένειας των δύο προηγούμενων αιώνων.

Το υπνοδωμάτιο

 Τα εγκαίνια της πολύ σημαντικής αυτής λαογραφικής έκθεσης έγιναν πριν ένα μήνα ακριβώς και τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος. Με έκδηλη τη συγκίνηση οι «οικοδέσποινες» του Β.Σ. καλωσόρισαν τους επισκέπτες που είχαν κατακλύσει τα όμορφα καθαρά σοκάκια του χωριού. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Βραχασίου κ. Μ. Πετσαλάκης ευχαρίστησε και συνεχάρη τις δύο κυρίες για την πρωτοβουλία τους αυτή. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης και ο Βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Ακολούθησε η ξενάγηση των επισήμων και του κόσμου στην έκθεση, ενώ οι κυρίες Λεμπιδάκη προσέφεραν εδέσματα με τη φροντίδα των κυριών του πολιτιστικού συλλόγου Βραχασίου. Το πρωί της επόμενης των εγκαινίων, με πρόσωπο που έλαμπε από χαρά και ικανοποίηση  με υποδέχτηκε η κ. Μαρία Λεμπιδάκη και με πολύ αγάπη και μεράκι με ξενάγησε στους χώρους του «σπιτιού». Την ευχαριστώ πολύ.

Το σαμάρι

Οι ώρες λειτουργίας του Β.Σ. είναι από τον Ιούνη έως τον Οκτώβρη καθημερινά 10:00 – 15:00 εκτός Τετάρτης και Κυριακής, από το Νοέμβρη έως το Μάη κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. επικοινωνίας 6978693601. Η είσοδος είναι ελεύθερη.               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου