Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΤΑΦΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣΣτη Μεραμπελλιώτικη γη αναπαύεται από το μεσημέρι σήμερα ο Αοίδιμος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κυρός Νεκτάριος. Με βαθιά συγκίνηση ο κλήρος και ο λαός της περιοχής και όχι μόνο, συνόδευσαν τον αγαπημένο Ιεράρχη στην τελευταία του κατοικία.
 Στις 12:00 το μεσημέρι άρχισε η εξόδιος ακολουθία προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου.


Ακολούθησαν οι επικήδειοι με πρώτο, από τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη συνέχεια από τους εκπροσώπους των άλλων Ελληνορθόδοξων Πατριαρχείων και τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης. Μίλησαν επίσης οι Δήμαρχοι της περιοχής και η ανιψιά του εκλιπόντος ως εκπρόσωπος της οικογένειας.
 Με τη λήξη των ομιλιών ακολούθησε περιφορά του σκηνώματος του Μακαριστού Επισκόπου στο τετράγωνο γύρω από το Δημοτικό Κήπο της Νεάπολης.


Επιθυμία του ήταν να ταφεί στο αγαπημένο του περιβάλλον, και στο χώρο δίπλα από το Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας όπως και έγινε.Ας είναι αιωνία η μνήμη του! 

Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡIO ΤΟΥ 2015Ο Σεπτέμβρης ή Σεπτέμβριος είναι ο ένατος μήνας του έτους σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Το όνομα του στα Λατινικά είναι September, και προέρχεται από το septem που σημαίνει επτά και ήταν ο έβδομος μήνας του αρχαίου Ρωμαϊκού ημερολογίου. Αργότερα, όταν προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή του έτους, ο Σεπτέμβριος μετακινήθηκε  στην ένατη θέση χωρίς να αλλάξει όνομα. Στα Βυζαντινά χρόνια ο Σεπτέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας του επίσημου ημερολογιακού έτους και η 1η Σεπτεμβρίου ήταν η αρχή της Ινδίκτου, οπότε και αρχίζει το εκκλησιαστικό έτος που ακολουθεί μέχρι σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο μήνας έχει τριάντα ημέρες, η ημέρα διαρκεί 12 ώρες και η νύχτα άλλες 12. Μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου ο ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Ζυγού. Είναι ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου και ο μήνας της έναρξης του Σχολικού έτους, του βροχομετρικού έτους, ενώ αρχίζει η σπορά και το όργωμα. Πολλές είναι οι αγροτικές εργασίες που γίνονται το Σεπτέμβρη, όπως το μάζεμα των χαρουπιών, κυρίως όμως ο μήνας είναι γνωστός ως Τρυγητής λόγω του κοψίματος των σταφυλιών, και στη συνέχεια του πατήματος των.


 Αρκετές είναι και οι εορτές στη διάρκεια του μήνα με κυρίαρχη εκείνη της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14, με τη Σταυρούλα και το Σταύρο να έχουν την «τιμητική» τους. Σημαντική επίσης εορτή είναι στις 8 του μήνα το Γενέσιο της Θεοτόκου που είναι και Παγκόσμια ημέρα κατά του αναλφαβητισμού. Άλλες εορτές είναι: Στις 17 της Αγίας Σοφίας μετά των θυγατέρων της Αγάπης, Ελπίδας και Πίστεως. Σαν αυτή την ημέρα το 1834 η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα της Ελλάδας. Στις 26 εορτάζεται η μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που λέγεται και καλαθάς από τα καλάθια που κρατούν στον τρύγο, ενώ η μέρα αυτή έχει οριστεί και ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών.


Τυπικός και ο φετινός Σεπτέμβριος χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα , με τη θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το βροχόμετρο του Μ/Σ κατέγραψε 17 χιλιοστά βροχής.


ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:            Μέση  25.5 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 35.5, ελάχ. 19.8


ΣΧΕΤ. ΥΓΡΑΣΙΑ:                 Μέση  58%, μεγ.  86%,  ελάχ.  17%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ  :           17 mm
                                                                      

ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:         3ΑΝΕΜΟΙ :                       Μεταβλητοί, μέγ. ταχ. 92 Km/hΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ :             300 ώρεςΒΑΡ.  ΠΙΕΣΗ :                  Μέση,  επίπεδο θάλασσας  1012,5 mb            Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.