Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2015Ο Αύγουστος είναι ο όγδοος μήνας σύμφωνα με το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο, και ο δωδέκατος του Βυζαντινού ημερολογίου, στο οποίο το έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου. Έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 13 ώρες και η νύχτα 11. Το όνομα του οφείλεται στο Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο. Μέχρι τις 23 του μήνα ο ήλιος βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα, και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό της Παρθένου όπου παραμένει για το υπόλοιπο του μήνα. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου ανατέλλει ο Σείριος. Ο Σείριος είναι το κύριο άστρο του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός (Canis Major). Είναι ο λαμπρότερος απλανής αστέρας στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού.
  Για το λαό μας ο Αύγουστος είναι ο καλύτερος μήνας το χρόνου, «τρέφει τους άλλους έντεκα». Ονομασίες όπως Συκολόγος, Τραπεζοφόρος έχουν να κάνουν με την αφθονία των καρπών (σύκα, σταφύλια κ.λ.π.): «Αύγουστε καλέ μου μήνα να ΄σουν δυο φορές το χρόνο». Οι δώδεκα πρώτες ημέρες του μήνα γίνονται αντικείμενο παρατήρησης από τους πρακτικούς μετεωρολόγους για την πρόγνωση του καιρού, είναι οι γνωστές «δρίμες ή «μερομήνια». Η κάθε ημέρα αντιστοιχεί σε ένα μήνα ξεκινώντας από το Σεπτέμβρη.

Ο ναός της Μεταμόρφωσης στον ορεινό Κρούστα

Πλούσιο το χριστιανικό εορτολόγιο το μήνα Αύγουστο, με ξεχωριστή εορτή τη Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15, «το Πάσχα του καλοκαιριού», όπως λέγεται. Στις 6 Αυγούστου η εκκλησία μας εορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού στο όρος Θαβώρ, μια από τις δώδεκα Δεσποτικές εορτές της Ορθοδοξίας. Όμως η Παναγία είναι το Ιερό εκείνο πρόσωπο που ο λαός μας τιμά και σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο. Χιλιάδες μικρές και μεγάλες εκκλησίες ανά την Ελλάδα είναι αφιερωμένες στη χάρη της. Πολλά τα τραγούδια που αναφέρονται στη Θεομήτορα. Αμέτρητα τα προσωνύμια που έχει προσδώσει ο λαός μας στη «μητέρα των μητέρων»: «Μεγαλόχαρη», «Φανερωμένη», «Θαλασσινή», «Σπηλιανή» κ.α.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου στη γειτονική Νεάπολη. Ανήμερα της γιορτής τελέστηκε πολυαρχιερατική  Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μεγάλης Παναγίας και στη συνέχεια έγινε περιφορά της θαυματουργής εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου είχε ετοιμάσει σειρά από μουσικές, αθλητικές και εικαστικές εκδηλώσεις.


 Στις 27 του μήνα εορτάζεται ο θαυματουργός Άγιος Φανούριος με τις Φανουρόπιτές του, τάμα στον Άγιο για την εύρεση χαμένων αντικειμένων. Τέλος στις 29 τιμάται ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής. «Θερμολόγος», «Ριγολόγος». «Νιστευτής» είναι τα επίθετα που του έχει προσδώσει ο λαός. Την ημέρα αυτή τηρείται απόλυτη νηστεία για να τιμηθεί ο Άγιος.  
Τυπικός και ζεστός ο φετινός Αύγουστος  με μέση θερμοκρασία 28 βαθμούς Κελσίου.        

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:        Μέση  28 βαθμοί Κελσίου, μεγ. 33,8  ελάχ. 23.1
                 
ΣΧ. ΥΓΡΑΣΙΑ    :           Μέση  52%,  μέγ.  80%  ελάχ.  24%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ :         0 χιλιοστά


ΑΝΕΜΟΙ:                       Μεταβλητοί μέγ. ταχ.  66 Km/h


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ  :           365  ώρες


ΒΑΡ.  ΠΙΕΣΗ    :       Μέση, επίπεδο θάλασσας 1011 mb           Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.