Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Α. Ο. ΛΑΤΩ ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΕΠΑΘΛΩΝ



Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στην αίθουσα του κινηματοθεάτρου REX του Αγίου Νικολάου, η απονομή των επάθλων του 22ου Ατομικού Σκακιστικού Πρωταθλήματος Αγίου Νικολάου από τον Α. Ο. ΛΑΤΩ, που ήταν αφιερωμένη στο μεγάλο Κύπριο ποιητή και συγγραφέα Κώστα Μόντη.

Ο κ. Θανάσης Γραμμέλης

 Την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του ο Έφορος του σωματείου κ. Θανάσης Γραμμέλης, η οποία αποτελείτο από ενότητες. Η πρώτη ενότητα ήταν μία σύντομη παρουσίαση της πορείας του σωματείου από το τοπικό πρωτάθλημα έως την Α΄ Εθνική κατηγορία. Η δεύτερη ενότητα παρουσίαζε τους βραβευθέντες πρωταθλητές. Η Τρίτη ενότητα ήταν η βράβευση για το 22ο πρωτάθλημα.

Ο Πρόεδρος του Α.Ο. ΛΑΤΩ κ Α. Νίχλος
            απονέμει το έπαθλο στην Ιωάννα Βασιλείου

Στην κατηγορία των μεγάλων βραβεύτηκαν οι: Παπάς Κωνσταντίνος, Δεσποτάκης Βασίλης και Τσιχλής Χρήστος.
 Στην κατηγορία των μικρών οι: Βασιλείου Ιωάννα, Ζευγίτης Νίκος, Κοζύρης Ηλίας και Βαρκαράκης Ιωάννης.

Αναμνηστική φωτογραφία


 Ακολούθησε η ομιλία της φιλολόγου κ. Μαρίας Κωστάκη, με θέμα « Ο Κώστας Μόντης συναντά την Ιστορία». Αντιπροσωπευτικά ποιήματα του συγγραφέα διάβασε η φιλόλογος κ. Κατερίνα Γιωτοπούλου.

Η κ. Κ. Γιωτοπούλου


 Την οργάνωση της εκδήλωσης είχε ο Α. Ο. ΛΑΤΩ και ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου.

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ



Ο Πανίερος ναός της Αναστάσεως του Κυρίου, πήρε πολλά ονόματα κατά τις διάφορες εποχές, όπως «μαρτύριον, ή Ανάστασης» ή Ναός του Αγίου Τάφου» ή « Ναός του Κυριακού Τάφου».  Στον ορθόδοξο κόσμο είναι γνωστός ως «Ο Ναός της Αναστάσεως».
 Ο Ιερός αυτός ναός κτίστηκε  στο λόφο του Γολγοθά, είναι ο πιο ένδοξος της ανθρωπότητας, και  ο ιστορικότερος του κόσμου από θρησκευτικής άποψης, γιατί μέσα σ΄ αυτόν ο Σωτήρας του κόσμου Σταυρώθηκε, Τάφηκε και Αναστήθηκε εκ νεκρών. Σαν έργο τέχνης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία.



 Οι κυριότεροι σταθμοί της ιστορίας του είναι: Το 137 μ. Χ. ο αυτοκράτορας της Ρώμης Ανδριανός, διέταξε να σκεπάσουν με χώματα τον Γολγοθά και τον τάφο του Χριστού. Πάνω σ’ αυτά έκτισε ναό της Αφροδίτης και άλλα δημόσια κτίρια.
 Το 325 – 335μ. Χ. ο ειδωλολατρικός ναός κατεδαφίζεται με διάταγμα του Μ. Κωνσταντίνου και ύστερα από την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού και των άλλων προσκυνημάτων, με πρόταση του επισκόπου Μακαρίου κτίζεται το 325μ. Χ. ο περίφημος  ναός της Αναστάσεως από τον Μ. Κωνσταντίνο και την μητέρα του Αγία Ελένη. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν το 336μ. Χ. από τους επισκόπους που πήραν μέρος στη Σύνοδο της Τύρου.



Το μεγαλοπρεπές τούτο χτίσμα του Μ. Κωνσταντίνου, καταστράφηκε το 614μ. Χ. όταν οι  Πέρσες με βασιλιά το Χοσρόη Β΄, τα Ιεροσόλυμα, κατέστρεψαν το ναό και πήραν μαζί τους σα λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό και αιχμάλωτο τον Πατριάρχη Ζαχαρία. Αργότερα ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ηράκλειος νίκησε τους Πέρσες και επανέφερε τον Τίμιο Σταυρό στα Ιεροσόλυμα το 629μ. χ. καθώς και τον Πατριάρχη Ζαχαρία. Τον Τίμιο Σταυρό ανύψωσε στο Γολγοθά στις 14 Σεπτεμβρίου.



Το 637μ. Χ. οι Άραβες κυριεύουν τα Ιεροσόλυμα , αλλά οι Άγιοι Τόποι παραμένουν ασφαλείς. Ο Χαλίφης Ομάρ Χαττάμπ με έγγραφο προς τον Πατριάρχη Σωφρόνιο Α΄, αναγνωρίζει και παραχωρεί σ΄ αυτόν τα κεκτημένα δίκαια των Ελλήνων πάνω στα Πανάγια Προσκυνήματα και παραχωρεί στους Έλληνες το περίφημο «Αχτιναμέ».
 Το 1009μ. Χ. ο ναός καταστρέφεται συθέμελα  από το Χαλίφη Χάκεμ. Το 1024 – 48μ. Χ. ύστερα από συνεννόηση μεταξύ αυτοκράτορα Ρωμανού Γ΄ και Χαλίφη Λάχερ, ξανακτίζεται ο ναός με την ενίσχυση των αυτοκρατόρων Μιχαήλ του Παφλαγόνα και Κωνσταντίνου Μονομάχου.



 Το 1099 – 1149μ. Χ. οι Σταυροφόροι κυριεύουν τα Ιεροσόλυμα και κατά διαστήματα επισκευάζουν το ναό. Το 1545μ. Χ. ο Πατριάρχης Γερμανός ανακαίνισε τι Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου και κάλυψε τον τρούλο με μολύβι.
 Το 1809μ. Χ. στις 30 Σεπτεμβρίου καταστράφηκε ο ναός. Τον πυρπόλησε ένας Αρμένιος. Αμέσως με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Πολυκάρπου, άρχισε η ανοικοδόμηση του ναού. Τις εργασίες διηύθυνε ο Έλληνας αρχιτέκτονας Κομνηνός Μυτιληναίος. Το 1834μ. Χ. έγιναν τα εγκαίνια. Το 1867μ. Χ. με δαπάνη των τότε μεγάλων δυνάμεων Ρωσίας, Γαλλίας και Τουρκίας επισκευάστηκε ο μεγάλος τρούλος που έπαθε ζημιές από το σεισμό του 1834μ. Χ.



Το 1953μ Χ. ύστερα από συμφωνία των Εκκλησιών Ιεροσολύμων, Ελλήνων, Λατίνων και Αρμενίων, άρχισε από κοινού η συντήρηση του χριστιανικού αυτού μνημείου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το καθεστώς που ισχύει σήμερα για το ναό της Αναστάσεως και τα άλλα Πανάγια Προσκυνήματα έχει ρυθμιστεί με την Συνθήκη των Παρισίων του 1856μ. Χ.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
1)    ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΚΛ. ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ – ΕΡΕΥΝΗΤΟΥ, Ταξιδεύοντας στην ΑΓΙΑ ΓΗ, ΛΕΜΕΣΟΣ 2008

2)    ΑΝΔΡΕΑ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ – ΘΕΟΛΟΓΟΥ, ΑΚΟΛΟΥΘΟΝΤΑΣ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ, Ιεροσόλυμα 2009 

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Η ΑΓΙΑ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ



Ένα από τα προσκυνήματα του Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, είναι ο χώρος της Αγίας Αποκαθήλωσης.
 Περνώντας την Αγία Πόρτα και μπαίνοντας μέσα στο ναό ο κάθε προσκυνητής, βρίσκεται μπροστά στο μάρμαρο της Αγίας Αποκαθήλωσης. Είναι ο τόπος  όπου ο Ευσχήμων Ιωσήφ και ο Νικόδημος, τοποθέτησαν το Σώμα του Χριστού που κατέβασαν από το Σταυρό για να το αλείψουν με μύρα και στη συνέχεια να το τυλίξουν με καθαρό σινδόνι  για να το ενταφιάσουν.




Δεξιά και αριστερά του χώρου της Αποκαθήλωσης υπάρχουν 6 μανουάλια. Δύο ανήκουν στους Ορθοδόξους. Δύο στους Καθολικούς και δύο στους Αρμενίους. Υπάρχουν και 8 μεγάλες κανδήλες. Τέσσερις ανήκουν στους Ορθοδόξους, μία στους Αρμενίους, μία στους Λατίνους, μία στους Κόπτες και μία στους Συριάνους. Πάνω στον τοίχο υπάρχει ψηφιδωτό που αναπαριστάνει την Αγία Αποκαθήλωση.

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2014



«Το Μάρτη ξύλα φύλασσε μη κάψεις τα παλούκια»

Ο Μάρτης ή Μάρτιος (λατινικά Mars), σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο είναι ο τρίτος μήνας του πολιτικού έτους και έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 12 ώρες και η νύκτα άλλες 12.Τυπικά είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης γι΄ αυτό λέγεται και Ανοιξιάτης. Μέχρι της 20 Μαρτίου ο ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων, κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Κριού για το υπόλοιπο του μήνα, επίσης στις 20-21 μπαίνει στο εαρινό ισημερινό σημείο της τροχιάς του. Είναι ο μήνας της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και του εορτασμού της επετείου της έναρξης της  Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Επίσης στις 3 Μαρτίου 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης συγκέντρωσε τον Ιερό Λόχο στη Μολδαβία.
 Σύμφωνα με το ημερολόγιο των αρχαίων Ρωμαίων  ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του έτους, επομένως η πρωτοχρονιά εορταζόταν τη 1η Μαρτίου. Οι Ρωμαίοι είχαν αφιερώσει το μήνα στο Θεό του πολέμου Άρη (Mars) από όπου προέρχεται και το προσωνύμιο (Πολεμοχαρής). Αρκετά τα έθιμα που υπάρχουν για το μήνα και έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Ένα από αυτά είναι εκείνο του βραχιολιού από άσπρη και κόκκινη κλωστή που τοποθετούν οι μητέρες στο χέρι των παιδιών τους για να μην τα μαυρίσει ο Ήλιος, και ονομάζεται «Μάρτης».



 Η λαϊκή σοφία έχει δώσει διάφορες ονομασίες στο Μάρτιο που έχουν σχέση με την αστάθεια των καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στη διάρκεια του μήνα. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι οι παρακάτω: Πεντάγνωμος, Γδάρτης, Παλουκοκαύτης, Κλαψομάρτης, Φυτευτής, Ανοιξιάτης. Ο Μάρτιος περιλαμβάνει πάντα ένα μεγάλο μέρος της Σαρακοστής, γι΄ αυτό και η φράση. «Δε λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή». Άλλες παροιμίες είναι: «Αν ρίξει ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλο ένα , χαράς τονε το γεωργό που χει πολλά σπαρμένα». «Το Μάρτη ξύλα φύλασσε, μη κάψεις τα παλούκια». «Κάλλιο Μάρτης καρβουνιάρης, παρά Μάρτης λιοπυράρης». «Απούχει κόρη ακριβή του Μάρτη ήλιος μη τη δεί».
Χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα ο φετινός Μάρτιος. Ζεστός χαρακτηρίζεται  αφού η μέση θερμοκρασία ήταν 14 βαθμοί Κελσίου. Ευεργετικός το πρώτο δεκαήμερο για τα 55 χιλιοστό βροχής που έπεσαν, το υπόλοιπο του όμως πέρασε με αναβροχιά. Τους τρείς πρώτους μήνες του έτους έχουν σημειωθεί 148 χιλιοστά βροχής έναντι 143 της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Μαρτίου 2014 έχουν πέσει 329 βροχής.  

               


ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:           Μέση 14 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 20.5, ελάχ. 8.7
      

ΣΧ. ΥΓΡΑΣΙΑ:                  Μέση 64%, μέγ. 90%, ελάχ. 33%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:            55 χιλιοστά


ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:       Οκτώ (8)


ΑΝΕΜΟΙ:                        Μεταβλητοί, μέγιστη ταχύτητα 75 Km/h


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:             188 Ώρες


ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:               1013,5 Mb


      Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ Μ. ΣΕΡΓΑΚΗ «Ο Κρης Στυλιανός Μ. Παπαδάκης»



Πραγματοποιήθηκε την προπερασμένη Κυριακή 23 Μαρτίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου, η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Σεργάκη «Ο Κρης Στυλιανός Παπαδάκης». Το βιβλίο παρουσίασαν οι:  Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, Ιωάννης Σταμέλος Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου, Εμμ. Χαλκιαδάκης Δρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο Χρίστος Χριστοδούλου δημοσιογράφος – συγγραφέας.

Η κ. Μαρία Σεργάκη

Πρώτος μίλησε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου κ. Σταμέλος που έκανε εκτενή αναφορά στο Στυλιανό Παπαδάκη, το έργο και την προσφορά του, εντάσσοντας τα στο ιστορικό πλαίσιο του 19ου αιώνα που συμπίπτει με δραματικά γεγονότα στην Κρήτη μέχρι την αυτονομία και αργότερα την ένωση με την Ελλάδα.
 Ο Στυλιανός Παπαδάκης, όπως τόνισε ο Δρ Εμμ. Χαλκιαδάκης, είναι «ξεχωριστή μορφή των Κρητικών Αγώνων για το Ενωτικό Αίτημα, λόγιος και διανοούμενος, ένας καθηγητής και πολιτικός, που δυστυχώς δεν είναι ευρέως γνωστός…



 Στην εισήγηση του ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Χρίστος Χριστοδούλου, επεσήμανε ότι η συγγραφέας με την εμπειρία της στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ενασχόληση της με την ιστορία του  Μεραμπέλου, ξέρει πώς να διαχειριστεί τις έρευνες της και να οδηγηθεί με ευθυκρισία στα συμπεράσματα της.
 Στο βιβλίο της Μ. Σεργάκη και στο Στυλιανό Παπαδάκη αναφέρθηκε και ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, και αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει στηθεί ακόμη μία προτομή του αγωνιστή και διανοούμενου.




 Η Μαρία Σεργάκη σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δίδαξε στη Β/θμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Υπήρξε προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους για το Νομό Λασιθίου. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και τη μελέτη της λασιθιώτικης και αιγυπτιακής ιστορίας.