Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

ΜΗΝΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ



Ο Μάρτης ή Μάρτιος (λατινικά Mars), σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο είναι ο τρίτος μήνας του πολιτικού έτους και έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 12 ώρες και η νύκτα άλλες 12.Τυπικά είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης γι΄ αυτό λέγεται και Ανοιξιάτης.
 Μέχρι της 20 Μαρτίου ο ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων, κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Κριού για το υπόλοιπο του μήνα, επίσης στις 20-21 μπαίνει στο εαρινό ισημερινό σημείο της τροχιάς του. Είναι ο μήνας της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και του εορτασμού της επετείου της έναρξης της  Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
 Σύμφωνα με το ημερολόγιο των αρχαίων Ρωμαίων  ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του έτους, επομένως η πρωτοχρονιά εορταζόταν τη 1η Μαρτίου. Οι Ρωμαίοι είχαν αφιερώσει το μήνα στο Θεό του πολέμου Άρη (Mars) από όπου προέρχεται και το προσωνύμιο (Πολεμοχαρής).



 Αρκετά τα έθιμα που υπάρχουν για το μήνα και έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Ένα από αυτά είναι εκείνο του βραχιολιού από άσπρη και κόκκινη κλωστή που τοποθετούν οι μητέρες στο χέρι των παιδιών τους για να μην τα μαυρίσει ο Ήλιος, και ονομάζεται «Μάρτης».
 Η λαϊκή σοφία έχει δώσει διάφορες ονομασίες στο Μάρτιο που έχουν σχέση με την αστάθεια των καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στη διάρκεια του μήνα. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι οι παρακάτω: Πεντάγνωμος, Γδάρτης, Παλουκοκαύτης, Κλαψομάρτης, Φυτευτής, Ανοιξιάτης.

Ο Μάρτιος περιλαμβάνει πάντα ένα μεγάλο μέρος της Σαρακοστής, γι΄ αυτό και η φράση. «Δε λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή». Άλλες παροιμίες είναι: «Αν ρίξει ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλο ένα , χαράς τονε το γεωργό που χει πολλά σπαρμένα». «Το Μάρτη ξύλα φύλασσε, μη κάψεις τα παλούκια». «Κάλλιο Μάρτης καρβουνιάρης, παρά Μάρτης λιοπυράρης». «Απούχει κόρη ακριβή του Μάρτη ήλιος μη τη δεί».

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ



Εσπερίδα με θέμα «Πολίτες και Περιβάλλον: ο ρόλος των πολιτών στην προστασία των νησιωτικών υγροτόπων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στην Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν: Δήμος Αγίου Νικολάου, ΕΟΣ Αγίου Νικολάου, Περιφέρεια Κρήτης/ΠΕ Λασιθίου & www Ελλάς.
 Την εσπερίδα χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός.



 Πρώτος ομιλητής ήταν ο Μανόλης Ρουκουνάκης από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π. Ε. Λασιθίου, μίλησε για τις Δημόσιες υπηρεσίες και τα προβλήματα στην προστασία των οικοτόπων και τις απαιτήσεις των πολιτών.
 Ακολούθησε η ομιλία του επιστημονικού συνεργάτη του WWW Ελλάς Θάνου Γιαννακάκη με θέμα, «Το περιβάλλον δεν έχει φωνή οι πολίτες έχουν: ένας οδηγός του πολίτη για την προστασία των νησιωτικών υγροτόπων».




Τελευταίος ομιλητής ήταν ο επιστημονικός σύμβουλος του WWW Ελλάς Καλούστ Παραγκαμιάν, με θέμα: «Υγρότοποι σε κίνδυνο. Πως το αντιμετωπίζω». Παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι: Αφροδίτη Βαρκαράκη και Χάρης Αλεξάκης.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2016



110 mm, το ύψος της βροχής το Δεκέμβριο. Οι συχνές βροχοπτώσεις στη διάρκεια του μήνα, και οι παρατεταμένες χιονοπτώσεις το τελευταίο δεκαήμερο στα ορεινά και ημιορεινά, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του Δεκεμβρίου που πέρασε.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μ/Σ Meteoart, με έδρα τη Ρούσα Λίμνη, κατά το μήνα Δεκέμβριο και 14 βροχερές ημέρες, σημειώθηκαν 110 χιλιοστά βροχής, έναντι 13 χιλ. του Δεκεμβρίου 2015. Από την 1η Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2016, έπεσαν στην περιοχή μας 239 χιλιοστά βροχής, έναντι 60 χιλ. της αντίστοιχης περιόδου 2015
 Επικρατέστεροι άνεμοι ήταν οι βόρειοι με μέγιστη ταχύτητα τα 85 χιλιόμετρα ανά ώρα. Η μέση θερμοκρασία ήταν 10 βαθμοί Κελσίου, η μέγιστη 16.5 και η ελάχιστη 4 βαθμοί. Τέλος, η ηλιοφάνεια έφθασε τις 120 ώρες.

Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή Αγίου Νικολάου Κρήτης