Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2015



Ο Ιούλιος ή Ιούλης, είναι ο έβδομος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό και Ιουλιανό ημερολόγιο, και ο ενδέκατος του εκκλησιαστικού έτους το οποίο αρχίζει το Σεπτέμβριο. Ήταν ο πέμπτος στο παλαιό ρωμαϊκό  ημερολόγιο. Έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 14 ώρες και η νύκτα 10. Μέχρι τις 23 Ιουλίου ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Καρκίνου και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Λέοντα για το υπόλοιπο του μήνα.


Το όνομά του οφείλεται στο Ρωμαίο Αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα. Ονομάζεται όμως και «Αλωνάρης» λόγω του αλωνίσματος που είναι η κύρια γεωργική εργασία στη διάρκεια του. Μετά το αλώνισμα ακολουθεί το λίχνισμα, το οποίο συνδέεται με τον προφήτη Ηλία, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση εξουσιάζει τους ανέμους και γιορτάζεται στις 20, γι΄αυτό  ο μήνας λέγεται και Αηλιάτης. Δεν είναι, μόνο ο προφήτης Ηλίας που γιορτάζεται τον Ιούλιο. Πολλές από τις γιορτές του μήνα είναι αφιερωμένες στους άγιους «θεραπευτές» αρχίζοντας με τους Ανάργυρους Κοσμά και Δαμιανό την πρώτη του μήνα. Ακολουθεί η γιορτή της θεραπεύτριας Αγίας Κυριακής στις 7 Ιουλίου, ενώ στις 17 του μήνα γιορτάζεται η μνήμη της Αγίας Μαρίνας η οποία προστατεύει τα καχεκτικά παιδιά. Η οσιομάρτυρας Αγία Παρασκευή η οποία θεραπεύει τα μάτια γιορτάζεται στις 26 του μήνα. «Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα», παροιμία που επιβεβαιώνει τις ιαματικές ιδιότητες του αγίου που γιορτάζεται στις 27.


Τυπικός ο φετινός Ιούλιος με πλήρη ηλιοφάνεια, και ανέμους που δεν πέρασαν τα 70 χιλιόμετρα την ώρα.  Η μέση θερμοκρασία του μήνα ήταν 27 βαθμοί Κελσίου, όπως και πέρυσι.       

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:       Μέση 27 βαθμοί Κελσίου. Μέγ. 36,0, ελάχ. 21,2

ΣΧ.   ΥΓΡΑΣΙΑ:       Μέση 46%, μέγ. 75%, ελάχ. 20%

ΑΝΕΜΟΙ:                   Μεταβλητοί, μέγ. ταχύτητα 66 Km/h

ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:       0 χιλιοστά

ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:         400 ώρες

ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:             1010 Mb


             Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart



Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΣΤΗ ΓΕΘΣΗΜΑΝΗ



Μεταξύ του όρους των Ελαιών και του λόφου Μορία, βρίσκεται κτισμένος ο περικαλλής ναός της κοιμήσεως της Θεοτόκου. Για να μπει κάποιος στο ναό, πρέπει να κατεβεί 48 σκαλιά. Στη μέση περίπου της σκάλας προς τα αριστερά βρίσκεται παρεκκλήσι όπου ο τάφος του Ιωσήφ του μνήστορος και προς τα δεξιά άλλο παρεκκλήσι όπου βρίσκονται οι τάφοι των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης.

Το εσωτερικό του ναού

 Όταν κατεβεί κανείς στο κέντρο του ναού, διαπιστώνει ότι ο ναός έχει σχήμα σταυρού. Στα δεξιά βλέπει μπροστά του το πάνσεπτο Θεομητορικό μνήμα, όπου οι απόστολοι κήδευσαν το πανάγιο σώμα της Θεοτόκου. Ο τάφος είναι σκαλισμένος σε μονόλιθο βράχο που έχει χωρισθεί από τους άλλους. Μέσα σε αυτό, βρίσκεται το μνήμα όπου εναπόθεσαν οι απόστολοι σαβανωμένο το σώμα της Θεοτόκου, το οποίο ύστερα από τρείς μέρες μετέστη.

Ο τάφος της Παναγίας

Ο ναός της Θεοτόκου είναι από τα αρχαιότερα οικοδομήματα της Ιερουσαλήμ. Κτίσθηκε προς τιμή της Παναγίας το 326 μ. Χ. όταν η Αγία Ελένη επισκέφθηκε τους Αγίους Τόπους. Το πανάγιο μνήμα της Θεοτόκου άνοιξε τον ε΄ αι. μετά την Δ΄ οικουμενική σύνοδο, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ιουβενάλιος, ύστερα από παράκληση της αυτοκράτειρας Πουλχερίας. Μέσα βρήκε τις νεκρικές σινδόνες και την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου, την οποία μετέφερε η Πουλχερία και την κατέθεσε στον Ιερό ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη.

 Σήμερα η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρο.

Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα

Σημ. Κείμενο από το βιβλίο του ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ Ταξιδεύοντας στην ΑΓΙΑ ΓΗ, ΕΚΔΟΣΗ Θ΄ ΛΕΜΕΣΟΣ 2008