Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2015



Ο Μάρτης ή Μάρτιος (λατινικά Mars), σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο είναι ο τρίτος μήνας του πολιτικού έτους και έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 12 ώρες και η νύκτα άλλες 12.Τυπικά είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης γι΄ αυτό λέγεται και Ανοιξιάτης. Μέχρι της 20 Μαρτίου ο ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων, κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Κριού για το υπόλοιπο του μήνα, επίσης στις 20-21 μπαίνει στο εαρινό ισημερινό σημείο της τροχιάς του. Είναι ο μήνας της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και του εορτασμού της επετείου της έναρξης της  Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Επίσης στις 3 Μαρτίου 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης συγκέντρωσε τον Ιερό Λόχο στη Μολδαβία.


 Σύμφωνα με το ημερολόγιο των αρχαίων Ρωμαίων  ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του έτους, επομένως η πρωτοχρονιά εορταζόταν τη 1η Μαρτίου. Οι Ρωμαίοι είχαν αφιερώσει το μήνα στο Θεό του πολέμου Άρη (Mars) από όπου προέρχεται και το προσωνύμιο (Πολεμοχαρής). Αρκετά τα έθιμα που υπάρχουν για το μήνα και έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Ένα από αυτά είναι εκείνο του βραχιολιού από άσπρη και κόκκινη κλωστή που τοποθετούν οι μητέρες στο χέρι των παιδιών τους για να μην τα μαυρίσει ο Ήλιος, και ονομάζεται «Μάρτης».
 Η λαϊκή σοφία έχει δώσει διάφορες ονομασίες στο Μάρτιο που έχουν σχέση με την αστάθεια των καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στη διάρκεια του μήνα. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι οι παρακάτω: Πεντάγνωμος, Γδάρτης, Παλουκοκαύτης, Κλαψομάρτης, Φυτευτής, Ανοιξιάτης. Ο Μάρτιος περιλαμβάνει πάντα ένα μεγάλο μέρος της Σαρακοστής, γι΄ αυτό και η φράση. «Δε λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή». Άλλες παροιμίες είναι: «Αν ρίξει ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλο ένα , χαράς τονε το γεωργό που χει πολλά σπαρμένα». «Το Μάρτη ξύλα φύλασσε, μη κάψεις τα παλούκια». «Κάλλιο Μάρτης καρβουνιάρης, παρά Μάρτης λιοπυράρης». «Απούχει κόρη ακριβή του Μάρτη ήλιος μη τη δεί».


Χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα ο φετινός Μάρτιος, με περιορισμένη βροχόπτωση, μόλις 23 χιλιοστά και μέση θερμοκρασία στους 13 βαθμούς Κελσίου. Τους τρείς πρώτους μήνες του έτους έχουν σημειωθεί 365 χιλιοστά βροχής έναντι 148 της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 έως 31 Μαρτίου 2015 έχουν πέσει 580 βροχής.                 

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:          Μέση 13 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 20, ελάχ. 7.9
      

ΣΧ. ΥΓΡΑΣΙΑ:                  Μέση 68%, μέγ. 92%, ελάχ. 36%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:            23 χιλιοστά


ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:       Έξι (6)


ΑΝΕΜΟΙ:                        Βόρειοι, μέγιστη ταχύτητα 75 Km/h


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:            190 Ώρες


ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:              1017 Mb



       Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΚΑΡΑΒΑΔΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ το νέο βιβλίο του Μανόλη Μακράκη



Πραγματοποιήθηκε πριν δύο εβδομάδες στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου η παρουσίαση του βιβλίου του εκπαιδευτικού Μανόλη Μακράκη, «ΚΑΡΑΒΑΔΟΣ Ηρακλείου Κρήτης ο τόπος και οι άνθρωποι στην πορεία του χρόνου».
 Για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος Μαρία Κωστάκη, και αναφέρθηκε στη σημασία της καταγραφής της τοπικής ιστορίας και της επιστημονικής τεκμηρίωσης της μέσα από πολλαπλές πηγές που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας γράφοντας για την γενέτειρα του.


 Στην ομιλία του ο γνωστός αρχιτέκτονας Οδυσσέας Σγουρός αναφέρθηκε στην αμερόληπτη προσέγγιση του συγγραφέα απέναντι στα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα όπως περιγράφονται και τόνισε τα πολύ ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεί που καταγράφονται στο βιβλίο.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο σχολικός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγγραφέας Γιώργος Μαμάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ, Χάρης Αλεξάκης.
 Ο κ. Μακράκης είναι διδάκτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.




Ο συγγραφέας έχει εκδώσει ακόμα τα βιβλία, «Αγωνιστές Ελούντας» (2009), «Κρητών Παιδεία – Η Παιδεία στην τουρκοκρατούμενη και αυτόνομη Κρήτη» (διδακτορική διατριβή) κ.α.  
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ατσαλάκης.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ: Το πολύτιμο φυτό για την υγεία μας



Η τσουκνίδα ανήκει στο γένος των αγγειοσπέρμων φυτών Κνίδη και στην οικογένεια των Κνιδοειδών. Πρόκειται για πολυετές, ποώδες, αυτοφυές φυτό πολύ γνωστό και στη χώρα μας με πάρα πολλά είδη ανά τον κόσμο. Ο βλαστός της φτάνει το ύψος ενός μέτρου και τα άνθη της είναι μικρά και άοσμα. Ολόκληρο το φυτό καλύπτεται από αδενώδεις τρίχες που κατά την επαφή τους με το δέρμα προκαλούν φαγούρα. Αυτό οφείλεται σε ένα δηλητηριώδες υγρό που περιέχουν οι λεπτές βελόνες, οι οποίες όμως καταστρέφονται με το βράσιμο ή το ψήσιμο. Ανθίζει στη διάρκεια του καλοκαιριού.



 Η χρήση του ως φαρμακευτικό φυτό χρονολογείται από την Αρχαία Ελλάδα όπου χρησιμοποιήθηκε ως διουρητικό και καθαρτικό. Ο Ιπποκράτης (460 – 377 π. Χ) συνέστησε την τσουκνίδα για τη θεραπεία 61 ασθενειών. Στα ρωμαϊκά χρόνια οι λεγεωνάριοι τρίβονταν με τα φύλλα της για να ζεσταθούν.
 Η διατροφική αξία του φυτού είναι πολύτιμη, ως βότανο είναι στυπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, αιμοστατικό, αντιδιαβητικό και με διουρητικές ιδιότητες Το φυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E, K, B1, B2, B3 και B5, επίσης είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα.
 Ο χυμός της τσουκνίδας προσφέρεται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, του αλτσχάιμερ, του άσθματος των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης, της βρογχίτιδας, της ουλίτιδας, του ήπατος, των εντέρων και πολλών άλλων παθήσεων.



Για εξωτερική χρήση είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για τη θεραπεία της λιπαρότητας των μαλλιών και της πιτυρίδας.

 Φυτέψτε στον κήπο τσουκνίδες!