Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡIO ΤΟΥ 2015



Ο Νοέμβρης ή Νοέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας του Φθινοπώρου και ο ενδέκατος μήνας του έτους σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 30 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 10 ώρες και η νύχτα 14. Το όνομα του οφείλεται στη Λατινική λέξη novem που σημαίνει εννιά, και αυτό γιατί ήταν ο ένατος μήνας του Ρωμαϊκού δεκάμηνου ημερολογίου, το οποίο άρχιζε από το μήνα Μάρτιο. Αργότερα, όταν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος προστέθηκαν στην αρχή του έτους, ο Νοέμβριος μετακινήθηκε στη ενδέκατη θέση χωρίς να αλλάξει όνομα. Η πρώτη ημέρα του μήνα είναι πάντα η ίδια με εκείνη του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, εκτός από τα δίσεκτα έτη. Μέχρι τις 22 του Νοεμβρίου ο ήλιος ευρίσκεται στο αστερισμό του Σκορπιού και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Τοξότη.
 Ο λαός μας έχει προσδώσει και άλλες ονομασίες στο μήνα που οφείλονται στις πολλές θρησκευτικές εορτές που υπάρχουν στη διάρκεια του όπως: Αρχαγγελιάτης ή Αϊ Στράτηγος, Φιλιππιάτης, Αντριάς κ.α. Επίσης από τις αγροτικές εργασίες έχει πάρει πολλά ονόματα όπως: Μεσοσπορίτης, γιατί η σπορά βρίσκεται στο μέσο της, ακόμη το Νοέμβριο αρχίζει το λιομάζωμα. Ακούγεται και «Ανακατεμένος» λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη διάρκεια του, αλλά και «Βροχάρης», γιατί πέφτουν πολλές βροχές. Ο Νοέμβριος είναι ένας ιδιόμορφος μήνας λόγω των καιρικών εναλλαγών, είναι μια περίοδος μελαγχολική, και μας προετοιμάζει για το χειμώνα που έρχεται. Η δύση των Πλειάδων (Πούλια) που παρατηρείται αμέσως μετά τη δύση του Ήλιου στο μέσο του μήνα σηματοδοτεί τον ερχομό του κρύου και προτρέπει τους γεωργούς να ολοκληρώσουν τη σπορά και τους τελευταίους κτηνοτρόφους να κατηφορίσουν στα χειμαδιά. Η βροχή των «Λεοντιδών» είναι ένα ιδιαίτερα θεαματικό φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου. Είναι τα γνωστά πεφταστέρια και προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα.



 Πολύ πλούσιο το εορτολόγιο του μήνα, ξεκινώντας από την 1η με την εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, που ασκούσανε το λειτούργημα του ιατρού όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα. Στις 8 Νοεμβρίου έχουμε  την εορτή του Ταξιάρχη και Αρχαγγέλου Μιχαήλ προστάτη της Αεροπορίας, στις 9 η εκκλησία μας εορτάζει τον Άγιο Νεκτάριο Αιγίνης. Ο Άγιος Μηνάς είναι Πολιούχος και προστάτης της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης και εορτάζεται στις 11 του μήνα. Στις 14 του Νοεμβρίου εορτάζεται ο Άγιος Απόστολος Φίλιππος, και την επόμενη αμέσως αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων, και ακολουθεί στις 16 η εορτή του Αγίου και Ευαγγελιστή Ματθαίου. Κυρίαρχη, όμως εορτή στο μήνα είναι τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου στις 21 (Μεσοσπορίτισσας). Την ημέρα εκείνη η Θεοτόκος τριών ετών εισέρχεται στα Άγια των Αγίων (Ιερό των Ιεροσολύμων), όπου έμεινε μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Η εορτή αυτή καθιερώθηκε τον 8ο αι. μ. χ. στην Κωνσταντινούπολη. Η Αγία Αικατερίνη γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ήταν γυναίκα με ξεχωριστή σοφία και ομορφιά. Για την εμμονή της στη χριστιανική πίστη βασανίστηκε και αποκεφαλίστηκε το 305 μ.Χ. Η εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 25 του μήνα. Ακολουθεί στις 26 η εορτή του Αγίου Στυλιανού, και τέλος στις 30 εορτάζει ο Άγιος Ανδρέας ο πρωτόκλητος. Από τα σημαντικά γεγονότα του μήνα είναι, η εξέγερση το Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973 κατά της δικτατορίας του 1967. Επίσης στις 25 του μήνα εορτάζεται η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης.
Περιορισμένες είναι οι βροχές τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας. Ο Νοέμβριος, που κατά κανόνα δίνει αρκετές βροχές, φέτος το βροχόμετρο του Μ/Σ κατέγραψε μόλις 4 χιλιοστά έναντι 6 του περυσινού Νοεμβρίου. Η μέση θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί Κελσίου.                           


ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:            Μέση 17 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 21,5 ελάχ. 13,5


ΣΧ.     ΥΓΡΑΣΙΑ:           Μέση 63%, μέγ. 85% ελάχ. 35%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ :          4 χιλιοστά


ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:       4


ΑΝΕΜΟΙ:                        Μεταβλητοί,  μέγ. ταχ. 71Km/h


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:               228 ώρες


ΒΑΡ.     ΠΙΕΣΗ:                mb


         Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου  και έχουν ληφθεί από το Meteoart.



Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡIO ΤΟΥ 2015


Ο Οκτώβρης ή Οκτώβριος είναι ο δεύτερος μήνας του Φθινοπώρου και ο δέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 11 ώρες και η νύχτα 13. Το όνομα του οφείλεται στη λατινική λέξη octo, που σημαίνει οχτώ, γιατί στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, που άρχιζε από το μήνα Μάρτιο, είχε την όγδοη θέση. Αργότερα όταν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος προστέθηκαν στην αρχή του έτους, ο Οκτώβριος μετακινήθηκε στη δέκατη θέση. Ήταν ο τέταρτος μήνας του αττικού έτους, και ονομαζόταν Πυανεψιών από τα ιερά Πυανέψια ή Πυανόψια, γιορτή προς τιμήν του Απόλλωνα. Ο Οκτώβρης αρχίζει την ίδια ημέρα του χρόνου με τον Ιανουάριο, εκτός από τα δίσεκτα έτη. Παρατηρούμε ότι στην ορθογραφία του δεν εμπεριέχεται το γράμμα «μ» όπως συμβαίνει με τους διπλανούς του μήνες Σεπτέμβριος, Νοέμβριος κλπ. Μέχρι τις 23 του Οκτωβρίου ο ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Ζυγού και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Σκορπιού.
 Η μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη και θαυματουργού, προστάτη και Πολιούχου της Θεσσαλονίκης στις 26 του μήνα, έχει δώσει στον Οκτώβριο την προσωνυμία «Αϊ Δημητριάτης». Η γιορτή αυτή θεωρείται από το λαό μας η αρχή του χειμερινού εξαμήνου, όπως συμβαίνει με τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου στις 23 του Απριλίου για την αρχή του θερινού εξαμήνου. Τον Οκτώβριο έχομε το «μικρό καλοκαιράκι» ή το «καλοκαίρι του Αγίου Δημητρίου» όπως λέγεται, λόγω της καλοκαιρίας που επικρατεί κατά κανόνα το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα. Επίσης τον συναντούμε ως Βροχάρη λόγω των ευεργετικών βροχών που πέφτουν στη διάρκεια του. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας με τα πρωτοβρόχια, και τα χρυσάνθεμα,  που τα ακούμε ως Αγιοδημητριάτικα ή Οκτωβρούδια. Είναι η εποχή που ανθίζουν τα κυκλάμινα, όμορφο λουλούδι που το έκανε τραγούδι ο Γιάννης Ρίτσος: «Κυκλάμινο, κυκλάμινο στου βράχου τη σχισμάδα…». Το όργωμα και η σπορά είναι οι κύριες γεωργικές εργασίες τον Οκτώβριο, καθώς επίσης το φύτεμα φυτών, και των χειμωνιάτικων λαχανικών. Οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα κοπάδια τους στα χειμαδιά, και οι κρασοπαραγωγοί ανοίγουν ανήμερα του Αγίου Δημητρίου τα βαρέλια με το καινούργιο κρασί. Στην Κρήτη η δοκιμή των κρασιών γίνεται μια βδομάδα αργότερα, στις 3 Νοεμβρίου, του Αϊ Γιώργη του «μεθυστή».



Εκτός από τον Άγιο Δημήτριο η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά στις 18. Ο Λουκάς ήταν ιατρός, αλλά και πολύ καλός ζωγράφος κι έχει ιστορήσει αρκετές προσωπογραφίες της Θεοτόκου. Είναι ο συγγραφέας του τρίτου Ευαγγελίου, και των Πράξεων των Αποστόλων. Στις 3 του μήνα η Αθήνα γιορτάζει τον Πολιούχο της Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη. Πολύ σημαντικά είναι και τα ιστορικά γεγονότα του μήνα με σημαντικότερο εκείνο του ηρωικού «ΟΧΙ» του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά στις αξιώσεις της Ιταλίας και η κήρυξη του πολέμου κατά της χώρας μας. Στις 12 Οκτωβρίου 1944 έχομε την απελευθέρωση της Αθήνας από τις κατοχικές δυνάμεις. Λίγες δεκαετίες πριν, στις 26 Οκτωβρίου 1912 0 Ελληνικός Στρατός εισέρχεται νικηφόρα στη Θεσσαλονίκη και την απελευθερώνει.



Ζεστός και ο φετινός Οκτώβριος με περιορισμένη βροχόπτωση και χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα. Μήνας με ικανοποιητική ηλιοφάνεια. Το βροχόμετρο του Μ/Σ Meteoart κατέγραψε  μόλις 26 χιλιοστά βροχής, έναντι 30 του περυσινού Οκτωβρίου.                 


ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:     Μέση  21 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 28 ελάχ. 14.5


ΣΧ.     ΥΓΡΑΣΙΑ:         Μέση    64%,   μέγ.  95%   ελάχ.  30%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:           26 mm


ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:     3


ΑΝΕΜΟΙ:                      Μεταβλητοί, μέγ. ταχ. 80Km/h


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:             212 ώρες



ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:                Μέση, επίπεδο θάλασσας mb




Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΤΑΦΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ



Στη Μεραμπελλιώτικη γη αναπαύεται από το μεσημέρι σήμερα ο Αοίδιμος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κυρός Νεκτάριος. Με βαθιά συγκίνηση ο κλήρος και ο λαός της περιοχής και όχι μόνο, συνόδευσαν τον αγαπημένο Ιεράρχη στην τελευταία του κατοικία.
 Στις 12:00 το μεσημέρι άρχισε η εξόδιος ακολουθία προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου.


Ακολούθησαν οι επικήδειοι με πρώτο, από τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη συνέχεια από τους εκπροσώπους των άλλων Ελληνορθόδοξων Πατριαρχείων και τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης.



 Μίλησαν επίσης οι Δήμαρχοι της περιοχής και η ανιψιά του εκλιπόντος ως εκπρόσωπος της οικογένειας.
 Με τη λήξη των ομιλιών ακολούθησε περιφορά του σκηνώματος του Μακαριστού Επισκόπου στο τετράγωνο γύρω από το Δημοτικό Κήπο της Νεάπολης.


Επιθυμία του ήταν να ταφεί στο αγαπημένο του περιβάλλον, και στο χώρο δίπλα από το Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας όπως και έγινε.



Ας είναι αιωνία η μνήμη του! 

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡIO ΤΟΥ 2015



Ο Σεπτέμβρης ή Σεπτέμβριος είναι ο ένατος μήνας του έτους σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Το όνομα του στα Λατινικά είναι September, και προέρχεται από το septem που σημαίνει επτά και ήταν ο έβδομος μήνας του αρχαίου Ρωμαϊκού ημερολογίου. Αργότερα, όταν προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή του έτους, ο Σεπτέμβριος μετακινήθηκε  στην ένατη θέση χωρίς να αλλάξει όνομα. Στα Βυζαντινά χρόνια ο Σεπτέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας του επίσημου ημερολογιακού έτους και η 1η Σεπτεμβρίου ήταν η αρχή της Ινδίκτου, οπότε και αρχίζει το εκκλησιαστικό έτος που ακολουθεί μέχρι σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο μήνας έχει τριάντα ημέρες, η ημέρα διαρκεί 12 ώρες και η νύχτα άλλες 12. Μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου ο ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Ζυγού. Είναι ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου και ο μήνας της έναρξης του Σχολικού έτους, του βροχομετρικού έτους, ενώ αρχίζει η σπορά και το όργωμα. Πολλές είναι οι αγροτικές εργασίες που γίνονται το Σεπτέμβρη, όπως το μάζεμα των χαρουπιών, κυρίως όμως ο μήνας είναι γνωστός ως Τρυγητής λόγω του κοψίματος των σταφυλιών, και στη συνέχεια του πατήματος των.


 Αρκετές είναι και οι εορτές στη διάρκεια του μήνα με κυρίαρχη εκείνη της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14, με τη Σταυρούλα και το Σταύρο να έχουν την «τιμητική» τους. Σημαντική επίσης εορτή είναι στις 8 του μήνα το Γενέσιο της Θεοτόκου που είναι και Παγκόσμια ημέρα κατά του αναλφαβητισμού. Άλλες εορτές είναι: Στις 17 της Αγίας Σοφίας μετά των θυγατέρων της Αγάπης, Ελπίδας και Πίστεως. Σαν αυτή την ημέρα το 1834 η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα της Ελλάδας. Στις 26 εορτάζεται η μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που λέγεται και καλαθάς από τα καλάθια που κρατούν στον τρύγο, ενώ η μέρα αυτή έχει οριστεί και ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών.


Τυπικός και ο φετινός Σεπτέμβριος χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα , με τη θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το βροχόμετρο του Μ/Σ κατέγραψε 17 χιλιοστά βροχής.


ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:            Μέση  25.5 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 35.5, ελάχ. 19.8


ΣΧΕΤ. ΥΓΡΑΣΙΑ:                 Μέση  58%, μεγ.  86%,  ελάχ.  17%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ  :           17 mm
                                                                      

ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:         3



ΑΝΕΜΟΙ :                       Μεταβλητοί, μέγ. ταχ. 92 Km/h



ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ :             300 ώρες



ΒΑΡ.  ΠΙΕΣΗ :                  Μέση,  επίπεδο θάλασσας  1012,5 mb  



          Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2015



Ο Αύγουστος είναι ο όγδοος μήνας σύμφωνα με το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο, και ο δωδέκατος του Βυζαντινού ημερολογίου, στο οποίο το έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου. Έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 13 ώρες και η νύχτα 11. Το όνομα του οφείλεται στο Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο. Μέχρι τις 23 του μήνα ο ήλιος βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα, και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό της Παρθένου όπου παραμένει για το υπόλοιπο του μήνα. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου ανατέλλει ο Σείριος. Ο Σείριος είναι το κύριο άστρο του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός (Canis Major). Είναι ο λαμπρότερος απλανής αστέρας στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού.
  Για το λαό μας ο Αύγουστος είναι ο καλύτερος μήνας το χρόνου, «τρέφει τους άλλους έντεκα». Ονομασίες όπως Συκολόγος, Τραπεζοφόρος έχουν να κάνουν με την αφθονία των καρπών (σύκα, σταφύλια κ.λ.π.): «Αύγουστε καλέ μου μήνα να ΄σουν δυο φορές το χρόνο». Οι δώδεκα πρώτες ημέρες του μήνα γίνονται αντικείμενο παρατήρησης από τους πρακτικούς μετεωρολόγους για την πρόγνωση του καιρού, είναι οι γνωστές «δρίμες ή «μερομήνια». Η κάθε ημέρα αντιστοιχεί σε ένα μήνα ξεκινώντας από το Σεπτέμβρη.

Ο ναός της Μεταμόρφωσης στον ορεινό Κρούστα

Πλούσιο το χριστιανικό εορτολόγιο το μήνα Αύγουστο, με ξεχωριστή εορτή τη Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15, «το Πάσχα του καλοκαιριού», όπως λέγεται. Στις 6 Αυγούστου η εκκλησία μας εορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού στο όρος Θαβώρ, μια από τις δώδεκα Δεσποτικές εορτές της Ορθοδοξίας. Όμως η Παναγία είναι το Ιερό εκείνο πρόσωπο που ο λαός μας τιμά και σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο. Χιλιάδες μικρές και μεγάλες εκκλησίες ανά την Ελλάδα είναι αφιερωμένες στη χάρη της. Πολλά τα τραγούδια που αναφέρονται στη Θεομήτορα. Αμέτρητα τα προσωνύμια που έχει προσδώσει ο λαός μας στη «μητέρα των μητέρων»: «Μεγαλόχαρη», «Φανερωμένη», «Θαλασσινή», «Σπηλιανή» κ.α.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου στη γειτονική Νεάπολη. Ανήμερα της γιορτής τελέστηκε πολυαρχιερατική  Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μεγάλης Παναγίας και στη συνέχεια έγινε περιφορά της θαυματουργής εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου είχε ετοιμάσει σειρά από μουσικές, αθλητικές και εικαστικές εκδηλώσεις.


 Στις 27 του μήνα εορτάζεται ο θαυματουργός Άγιος Φανούριος με τις Φανουρόπιτές του, τάμα στον Άγιο για την εύρεση χαμένων αντικειμένων. Τέλος στις 29 τιμάται ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής. «Θερμολόγος», «Ριγολόγος». «Νιστευτής» είναι τα επίθετα που του έχει προσδώσει ο λαός. Την ημέρα αυτή τηρείται απόλυτη νηστεία για να τιμηθεί ο Άγιος.  
Τυπικός και ζεστός ο φετινός Αύγουστος  με μέση θερμοκρασία 28 βαθμούς Κελσίου.        

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:        Μέση  28 βαθμοί Κελσίου, μεγ. 33,8  ελάχ. 23.1
                 
ΣΧ. ΥΓΡΑΣΙΑ    :           Μέση  52%,  μέγ.  80%  ελάχ.  24%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ :         0 χιλιοστά


ΑΝΕΜΟΙ:                       Μεταβλητοί μέγ. ταχ.  66 Km/h


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ  :           365  ώρες


ΒΑΡ.  ΠΙΕΣΗ    :       Μέση, επίπεδο θάλασσας 1011 mb



           Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2015



Ο Ιούλιος ή Ιούλης, είναι ο έβδομος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό και Ιουλιανό ημερολόγιο, και ο ενδέκατος του εκκλησιαστικού έτους το οποίο αρχίζει το Σεπτέμβριο. Ήταν ο πέμπτος στο παλαιό ρωμαϊκό  ημερολόγιο. Έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 14 ώρες και η νύκτα 10. Μέχρι τις 23 Ιουλίου ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Καρκίνου και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Λέοντα για το υπόλοιπο του μήνα.


Το όνομά του οφείλεται στο Ρωμαίο Αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα. Ονομάζεται όμως και «Αλωνάρης» λόγω του αλωνίσματος που είναι η κύρια γεωργική εργασία στη διάρκεια του. Μετά το αλώνισμα ακολουθεί το λίχνισμα, το οποίο συνδέεται με τον προφήτη Ηλία, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση εξουσιάζει τους ανέμους και γιορτάζεται στις 20, γι΄αυτό  ο μήνας λέγεται και Αηλιάτης. Δεν είναι, μόνο ο προφήτης Ηλίας που γιορτάζεται τον Ιούλιο. Πολλές από τις γιορτές του μήνα είναι αφιερωμένες στους άγιους «θεραπευτές» αρχίζοντας με τους Ανάργυρους Κοσμά και Δαμιανό την πρώτη του μήνα. Ακολουθεί η γιορτή της θεραπεύτριας Αγίας Κυριακής στις 7 Ιουλίου, ενώ στις 17 του μήνα γιορτάζεται η μνήμη της Αγίας Μαρίνας η οποία προστατεύει τα καχεκτικά παιδιά. Η οσιομάρτυρας Αγία Παρασκευή η οποία θεραπεύει τα μάτια γιορτάζεται στις 26 του μήνα. «Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα», παροιμία που επιβεβαιώνει τις ιαματικές ιδιότητες του αγίου που γιορτάζεται στις 27.


Τυπικός ο φετινός Ιούλιος με πλήρη ηλιοφάνεια, και ανέμους που δεν πέρασαν τα 70 χιλιόμετρα την ώρα.  Η μέση θερμοκρασία του μήνα ήταν 27 βαθμοί Κελσίου, όπως και πέρυσι.       

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:       Μέση 27 βαθμοί Κελσίου. Μέγ. 36,0, ελάχ. 21,2

ΣΧ.   ΥΓΡΑΣΙΑ:       Μέση 46%, μέγ. 75%, ελάχ. 20%

ΑΝΕΜΟΙ:                   Μεταβλητοί, μέγ. ταχύτητα 66 Km/h

ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:       0 χιλιοστά

ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:         400 ώρες

ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:             1010 Mb


             Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart



Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΣΤΗ ΓΕΘΣΗΜΑΝΗ



Μεταξύ του όρους των Ελαιών και του λόφου Μορία, βρίσκεται κτισμένος ο περικαλλής ναός της κοιμήσεως της Θεοτόκου. Για να μπει κάποιος στο ναό, πρέπει να κατεβεί 48 σκαλιά. Στη μέση περίπου της σκάλας προς τα αριστερά βρίσκεται παρεκκλήσι όπου ο τάφος του Ιωσήφ του μνήστορος και προς τα δεξιά άλλο παρεκκλήσι όπου βρίσκονται οι τάφοι των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης.

Το εσωτερικό του ναού

 Όταν κατεβεί κανείς στο κέντρο του ναού, διαπιστώνει ότι ο ναός έχει σχήμα σταυρού. Στα δεξιά βλέπει μπροστά του το πάνσεπτο Θεομητορικό μνήμα, όπου οι απόστολοι κήδευσαν το πανάγιο σώμα της Θεοτόκου. Ο τάφος είναι σκαλισμένος σε μονόλιθο βράχο που έχει χωρισθεί από τους άλλους. Μέσα σε αυτό, βρίσκεται το μνήμα όπου εναπόθεσαν οι απόστολοι σαβανωμένο το σώμα της Θεοτόκου, το οποίο ύστερα από τρείς μέρες μετέστη.

Ο τάφος της Παναγίας

Ο ναός της Θεοτόκου είναι από τα αρχαιότερα οικοδομήματα της Ιερουσαλήμ. Κτίσθηκε προς τιμή της Παναγίας το 326 μ. Χ. όταν η Αγία Ελένη επισκέφθηκε τους Αγίους Τόπους. Το πανάγιο μνήμα της Θεοτόκου άνοιξε τον ε΄ αι. μετά την Δ΄ οικουμενική σύνοδο, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ιουβενάλιος, ύστερα από παράκληση της αυτοκράτειρας Πουλχερίας. Μέσα βρήκε τις νεκρικές σινδόνες και την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου, την οποία μετέφερε η Πουλχερία και την κατέθεσε στον Ιερό ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη.

 Σήμερα η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρο.

Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα

Σημ. Κείμενο από το βιβλίο του ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ Ταξιδεύοντας στην ΑΓΙΑ ΓΗ, ΕΚΔΟΣΗ Θ΄ ΛΕΜΕΣΟΣ 2008

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2015



Ο Ιούνιος ή Ιούνης, είναι ο έκτος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο και ο δέκατος κατά το εκκλησιαστικό έτος το οποίο αρχίζει το Σεπτέμβριο, και έχει 30 ημέρες. Η ημέρα διαρκεί 15 ώρες και η νύκτα 9. Ήταν ο τέταρτος μήνας στο παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο και ο δωδέκατος στο αττικό με την ονομασία Σκιαροφοριών και διαρκούσε 29 ημέρες. Μέχρι τις 21 Ιουνίου ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό των Διδύμων και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Καρκίνου και έχουμε το Θερινό Ηλιοστάσιο οπότε αρχίζει και τυπικά το καλοκαίρι.



Το όνομα του οφείλεται στη σύζυγο του Δία την Ήρα, που στα λατινικά λεγόταν Juno. Στην πατρίδα μας τον συναντούμε με διάφορες ονομασίες ανάλογα με την περιοχή. Στα Γρεβενά τον ακούμε ως «Κερασάρη», «Ορνιαστή» στην Άνδρο, «Ρινιστή» στην Πάρο και «Πρωτόλη» στην Κρήτη. Κυρίως όμως είναι γνωστός ως «Θεριστής» αφού αρχίζει το θέρισμα των δημητριακών. Στις 24 του μήνα η εκκλησία μας εορτάζει το γενέσιον του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου, απ΄ όπου προέρχεται και το όνομα «Αϊ-γιαννίτης» ή Αγιογιαννίτης». Η εορτή αυτή είναι ταυτισμένη με το έθιμο του κλήδονα και τις φωτιές που ανάβονται την παραμονή της εορτής και έχουν γίνει αγαπημένα τραγούδια από κορυφαίους Έλληνες στιχουργούς. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και διατηρείται πολύ έντονα μέχρι σήμερα. Πάρα πολλά τα χωριά και οι πόλεις του Νομού μας που αναβίωσαν φέτος τον κλήδονα.



Ημέρες με ξεχωριστή σημασία στη διάρκεια του μήνα είναι: Στις 5 Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 8 Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, στις 20 Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 21 Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και στις 26 Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
Μετά από πολλά – πολλά χρόνια, έβρεξε Ιούνιο μήνα στην περιοχή μας, το ψηφιακό βροχόμετρο του Μ/Σ κατέγραψε πάνω από 25 χιλιοστά βροχής. Η θερμοκρασία ήταν λίγο χαμηλότερη από προηγούμενες χρονιές, αλλά μάλλον σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ είχε αρκετή ηλιοφάνεια.   


ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:            Μέση 23 βαθμοί Κελσίου, μέγ.33.2, ελάχ.17.6



ΣΧ. ΥΓΡΑΣΙΑ:                 Μέση 49%, μέγ. 90%, ελάχ. 20%



ΑΝΕΜΟΙ:                         Μεταβλητοί, μέγ. ταχ. 61 Km/h  

ΗΜ. ΒΡΟΧΗΣ:                 2

ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:        26 χιλιοστά


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:                375 ώρες



ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:                   1013 Mb



     Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Η ΜΟΝΗ ΚΟΥΔΟΥΜΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ



Η Μονή Κουδουμά αποτελεί μία από τις παλαιότερες μονές στις ακτές της Κεντρικής Κρήτης, βρίσκεται στα νότια της κορυφής (Κόφινας 1.231 μ.) στα Αστερούσια όρη. Είναι κτισμένη κοντά σε όρμο, δυτικά από το ακρωτήριο Μάρτελο και απέχει μόλις λίγα μέτρα από την παραλία.


 Η πρόσβαση στη μονή είναι δύσκολη και κουραστική μιας και ο δρόμος είναι κακός και χωμάτινος με πάρα πολλές στροφές. Όμως, το φυσικό περιβάλλον κατά τη διαδρομή είναι φανταστικό.


 Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, και το Ιερό Βήμα βρίσκεται μέσα σε ένα μικρό σπήλαιο. Το μοναστήρι είναι κοινοβιακό και οι περισσότεροι μοναχοί διαμένουν σε σπήλαια που υπάρχουν στην περιοχή. Οι ακολουθίες στη μονή τελούνται σύμφωνα με το τυπικό του Αγίου Όρους.

Το καθολικό της μονής

 Το όνομα Κουδουμάς είναι πιθανότατα επώνυμο, αυτό δείχνει έγγραφο του 13ου αιώνα. Η μονή στη σημερινή της μορφή κτίστηκα από τα αδέλφια – μοναχούς Παρθένιο και Ευμένιο λίγο μετά το 1870.
Παλαιότερα το μοναστήρι είχε καταστραφεί πιθανότατα από κουρσάρους και ήταν εγκαταλειμμένο.

Το εσωτερικό του ναού

 Όπως στις 15 Αυγούστου, έτσι και σήμερα 10 Ιουλίου πανηγυρίζει η μονή αφότου η εκκλησία τιμά την μνήμη των οσίων κτητόρων της.


Οι όσιοι Παρθένιος και Ευμένιος

Το ανδρώο μοναστήρι υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας.               

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2015



Ο Μάιος ή Μάης είναι ο πέμπτος μήνας του πολιτικού έτους κατά το Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο, και ο ένατος του εκκλησιαστικού. Έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 14 ώρες και η νύκτα 10. Μέχρι τις 21 Μαΐου ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου και στις 22 εισέρχεται στον αστερισμό των Διδύμων (για το υπόλοιπο του μήνα). Το όνομά του οφείλεται στη ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια), της οποίας το όνομα προήλθε από την ελληνική λέξη Μαία (τροφό). Η Μάγια ταυτίστηκε και με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία μητέρα του Ερμή στον οποίο και αφιερώθηκε ο μήνας. Στην αρχαιότητα αντιστοιχούσε με τον μήνα Θαργηλιώνα, και τον εόρταζαν με τα περίφημα Ανθεοφόρια, και ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη.
Είναι ο μήνας των λουλουδιών και των στεφανιών, του έρωτα και της νεότητας, των εργατικών αγώνων, είναι ο πιο όμορφος μήνας του έτους. Η Πρωτομαγιά έχει χαρακτηρισθεί παγκόσμια ημέρα απεργίας. Είναι συνδεδεμένη με το εργατικό κίνημα του 1886 στο Σικάγο, αλλά και στην Ελλάδα με την απεργία των καπνεργατών του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Το πλέξιμο του πρωτομαγιάτικου στεφανιού είναι ένα από τα έθιμα που διατηρείται μέχρι τις ημέρες μας και στολίζει την πόρτα ή το μπαλκόνι του σπιτιού μας, μέχρι να καεί στις φωτιές του Αϊ Γιάννη. Οι λαϊκές δοξασίες θέλουν το μήνα «μαγεμένο» γι΄αυτό αποφεύγονται οι γάμοι και οι σοβαρές εργασίες στη διάρκεια του.



 Στις 21 του μήνα εορτάζεται η μνήμη των Αγίων, Ενδόξων, Μεγάλων, Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ η 29η αποτελεί αποφράδα ημέρα λόγω της άλωσης της Πόλης . Στις 5 η εκκλησία μας εορτάζει τη Μεγαλομάρτυρα και Ισαπόστολο Αγία Ειρήνη, ενώ η δεύτερη Κυριακή του μήνα είναι αφιερωμένη στη «Μητέρα».
Τυπικός και ο φετινός Μάιος χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα, και με τη θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ          μέση 20.5 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 29.5, ελχ. 14.9          

ΣΧ. ΥΓΡΑΣΙΑ:                    μέση 47%, μεγ. 77%, ελχ. 19%

ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:                2 χιλιοστά             

ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:           1

                                                                               
ΑΝΕΜΟΙ:                            μεταβλητοί, μέγ. ταχ. 79 Km/h

ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:                  380 ώρες

ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:                  1012,5 Mb             


      Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΤΩΝ ΕΞΙ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σύμπλεγμα των έξι εκκλησιών που βρίσκεται στον οικισμό Παναγία στο νησί της Κάσου.
 Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, σε αλλοτινούς καιρούς στο χώρο που είναι κτισμένες οι εκκλησίες, κάθε μεσάνυκτα παρουσιαζόταν έξι νεράιδες τραγουδώντας και χορεύοντας.
 Κάποιος, ντόπιος, ευλαβής χριστιανός, καπετάνιος στο επάγγελμα σκέφτηκε να κτίσει εκκλησία για να εξορκιστούν τα αερικά.
 Με τι κτίσιμο της εκκλησίας παρατηρήθηκε ότι οι νεράιδες εμφανιζόταν και πάλι αλλά κατά μία λιγότερες.


 Αποφασίστηκε να κτιστεί και δεύτερη εκκλησία, τώρα οι νεράιδες που έβγαιναν ήταν μόνο τέσσερις. Έτσι συνεχίστηκε το κτίσιμο των εκκλησιών μέχρι και της έκτης, οπότε σταμάτησαν να παρουσιάζονται οι νεράιδες.

Οι Άγιοι που τιμώνται στις έξι εκκλησίες είναι οι παρακάτω: Άγιος Χαράλαμπος, Άγιος Αντώνιος, Αγία Κάρα, Αγία Παρασκευή, Άγιος Ιωάννης και Άγιος Νικόλαος.