Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ



 Η Μονή Τοπλού ή Μονή της Παναγίας της Ακρωτηριανής βρίσκεται στη βορειοανατολικότερη άκρη της Κρήτης στη βάση του ακρωτηρίου Σίδερο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του νησιού.


 Η αρχική ονομασία της μονής είναι «Παναγία η Ακρωτηριανή» όπως προκύπτει από έγγραφα και σφραγίδες του 15ου και 16ου αιώνα. Ως Τοπλού αναφέρεται πρώτη φορά σε τουρκικό έγγραφο του 1673.


 Το μοναστήρι είναι φρουριακού τύπου περιτειχισμένο με τείχος ύψους 10μ, έχει σχήμα τετραγώνου με ένα επιβλητικό  καμπαναριό ύψους 33μ. Είναι τριώροφο και καταλαμβάνει έκταση 800 τ.μ. Στην εσωτερική αυλή της μονής υπάρχει ένα πηγάδι που εικάζεται ότι κτίστηκε στα πρώτα χρόνια της μονής και χρησιμεύει για την ύδρευση του μοναστηριού. Δεν υπάρχουν σίγουρες πληροφορίες για το χρόνο ίδρυσης της μονής.

  

Απέναντι από το πηγάδι υπάρχει μικρή εκκλησία η οποία είναι δίκλιτη βασιλική και διμάρτυρη. Το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στη Γέννηση της Θεοτόκου, ενώ το νότιο στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο.




 Στη μονή φυλάσσονται σπάνιες εικόνες, όπως η «Μέγας ει Κύριε», η εικόνα «Άξιον Εστί» που φιλοτεχνήθηκε από τον Ιωάννη Κορνάρο το 1770, η εικόνα «Ρόδον το αμάραντο» και άλλες.



Στο μοναστήρι λειτουργεί μουσείο χαλκογραφιών και λαϊκών χαρακτικών, επίσης εκτίθενται θαυμάσια αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης. Τόσο στο Μουσείο όσο και στο εσωτερικό της εκκλησίας απαγορεύεται η φωτογράφιση.


 Η μονή έχει στην κατοχή της μεγάλη καλλιεργήσιμη έκταση και παράγει εξαιρετικά βιολογικά προϊόντα όπως κρασί, λάδι και ρακή, που φέρουν την ονομασία «Τοπλού».




Σήμερα η μονή έχει τέσσερεις μοναχούς και είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από 9π.μ. – 1μ.μ. και από 2 – 6μ.μ.    

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΑΣΟΥΣ ΚΡΟΥΣΤΑ



Το να περπατά κάποιος μέσα σε δάσος με πανύψηλα και αιωνόβια δέντρα ζει όμορφα συναισθήματα, το να πεζοπορεί όμως στο Φυσικό και Ιστορικό Πάρκο του Δάσους του Κρούστα απολαμβάνει μοναδική εμπειρία
.


Πεζοπορώντας στο Πάρκο 


Αυτή την εμπειρία είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε όσα από τα μέλη της Πεζοπορικής και Ορειβατικής Ομάδας της Περιηγητικής Λέσχης Αγίου Νικολάου βρεθήκαμε στην περιοχή την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου.



Πανέμορφο το δάσος του Κρούστα

 Το πάρκο βρίσκεται στις παρυφές του δάσους, ενός πανέμορφου και σπάνιου δάσους του Νομού Λασιθίου και από τα λίγα εναπομείναντα της Κρήτης, με ποικίλη χλωρίδα και πανίδα.



Η κ. Μπέκμαν ξεναγεί 


Μινωικό μονοπάτι

Τώρα και μια δεκαετία περίπου, η Γερμανίδα αρχαιολόγος Δρ. Σαμπίνε Μπέκμαν, μελετά την περιοχή από την πλευρά της επιστήμης της, αποκαλύπτοντας – διαπιστώνοντας ίχνη κατοίκησης πριν από 4000 χρόνια.



Ερείπια μινωικών κατοικιών

 Η κ. Μπέκμαν συνόδεψε την Ομάδα στη πεζοπορία, και με μεγάλη προθυμία την ξενάγησε στα μονοπάτια, αγροκτήματα και τα ερείπια των μινωικών κατοικιών. Την ευχαριστούμε!    

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2014



Ο Αύγουστος είναι ο όγδοος μήνας σύμφωνα με το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο, και ο δωδέκατος του Βυζαντινού ημερολογίου, στο οποίο το έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου. Έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 13 ώρες και η νύχτα 11. Το όνομα του οφείλεται στο Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο. Μέχρι τις 23 του μήνα ο ήλιος βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα, και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό της Παρθένου όπου παραμένει για το υπόλοιπο του μήνα. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου ανατέλλει ο Σείριος. Ο Σείριος είναι το κύριο άστρο του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός (Canis Major). Είναι ο λαμπρότερος απλανής αστέρας στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού.
  Για το λαό μας ο Αύγουστος είναι ο καλύτερος μήνας το χρόνου, «τρέφει τους άλλους έντεκα». Ονομασίες όπως Συκολόγος, Τραπεζοφόρος έχουν να κάνουν με την αφθονία των καρπών (σύκα, σταφύλια κ.λ.π.): «Αύγουστε καλέ μου μήνα να ΄σουν δυο φορές το χρόνο». Οι δώδεκα πρώτες ημέρες του μήνα γίνονται αντικείμενο παρατήρησης από τους πρακτικούς μετεωρολόγους για την πρόγνωση του καιρού, είναι οι γνωστές «δρίμες ή «μερομήνια». Η κάθε ημέρα αντιστοιχεί σε ένα μήνα ξεκινώντας από το Σεπτέμβρη.

Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία
            τη Φανερωμένη Ιεράπετρας

Πλούσιο το χριστιανικό εορτολόγιο το μήνα Αύγουστο, με ξεχωριστή εορτή τη Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15, «το Πάσχα του καλοκαιριού», όπως λέγεται. Στις 6 Αυγούστου η εκκλησία μας εορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού στο όρος Θαβώρ, μια από τις δώδεκα Δεσποτικές εορτές της Ορθοδοξίας. Όμως η Παναγία είναι το Ιερό εκείνο πρόσωπο που ο λαός μας τιμά και σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο. Χιλιάδες μικρές και μεγάλες εκκλησίες ανά την Ελλάδα είναι αφιερωμένες στη χάρη της. Πολλά τα τραγούδια που αναφέρονται στη Θεομήτορα. Αμέτρητα τα προσωνύμια που έχει προσδώσει ο λαός μας στη «μητέρα των μητέρων»: «Μεγαλόχαρη», «Φανερωμένη», «Θαλασσινή», «Σπηλιανή» κ.α.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου στη γειτονική Νεάπολη. Ανήμερα της γιορτής τελέστηκε πολυαρχιερατική  Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μεγάλης Παναγίας και στη συνέχεια έγινε περιφορά της θαυματουργής εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου είχε ετοιμάσει σειρά από μουσικές, αθλητικές και εικαστικές εκδηλώσεις.

Από την Έκθεση Αρχειακού Υλικού και
            Κειμηλίων των εκπαιδευτηρίων Νεάπολης

Στις 27 του μήνα εορτάζεται ο θαυματουργός Άγιος Φανούριος με τις Φανουρόπιτές του, τάμα στον Άγιο για την εύρεση χαμένων αντικειμένων. Τέλος στις 29 τιμάται ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής. «Θερμολόγος», «Ριγολόγος». «Νιστευτής» είναι τα επίθετα που του έχει προσδώσει ο λαός. Την ημέρα αυτή τηρείται απόλυτη νηστεία για να τιμηθεί ο Άγιος.  
Ζεστός ο φετινός Αύγουστος  με μέση θερμοκρασία 28 βαθμούς Κελσίου. Μετά από πολλές δεκαετίες το βροχόμετρο κατέγραψε 31 χιλ. βροχόπτωσης στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Αγίου Νικολάου.  

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:        Μέση  28 βαθμοί Κελσίου, μεγ. 36  ελάχ. 22.5
                 
ΣΧ. ΥΓΡΑΣΙΑ    :           Μέση  45%,  μέγ.  81%  ελάχ.  18%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ :          __31 χιλιοστά,_1 ημέρα βροχής


ΑΝΕΜΟΙ:                       Μεταβλητοί μέγ. ταχ.  70 Km/h


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ  :           360  ώρες


ΒΑΡ.  ΠΙΕΣΗ    :       Μέση, επίπεδο θάλασσας 1010 mb



           Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

«Τα κρόσσια του φεγγαριού» 50 χρόνια μετά


Πολύς κόσμος παρακολούθησε το αφιέρωμα που έγινε την Παρασκευή το βράδυ 29 Αυγούστου στο κινηματοθέατρο REX του Αγίου Νικολάου, για τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την παραγωγή της ταινίας «Τα κρόσσια του φεγγαριού» του Γουώλτ Ντίσνεϊ με πρωταγωνίστρια τη Βρετανίδα ηθοποιό Χέιλι  Μιλλς.
 Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας έγιναν στην Ελούντα, στον Άγιο Νικόλαο, στην Κριτσά, στο Χουμεριάκο και τα Φέρμα.

Νίκος Τραντάς

 Ο Νίκος Τραντάς είναι γνωστός κυρίως ως δημοσιογράφος, είναι όμως και ένας πολύ καλός συλλέκτης φωτογραφιών, εντύπων κ.α. ο οποίος μας έχει συνηθίσει σε εκδηλώσεις – παρουσιάσεις υψηλού επιπέδου.

Χέιλι Μιλλς

Στην νοσταλγική αυτή εκδήλωση ο Νίκος Τραντάς προλόγισε την ταινία κάνοντας αναφορά στην εποχή των γυρισμάτων, προβάλλοντας φωτογραφικά ντοκουμέντα από το αξιόλογο αρχείο του.

Άντονι Χόροβιτς

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η προβολή της συνέντευξης που παραχώρησε η πρωταγωνίστρια της ταινίας τον περασμένο Ιούνιο στο Λονδίνο.




Τη συνέντευξη εξασφάλισε ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας Άντονι Χόροβιτς, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκδήλωση. Στον κ. Χόροβιτς απονεμήθηκε αναμνηστικό μετάλλιο του Δήμου με συνοδευτικό δίπλωμα. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή της ταινίας «Τα κρόσσια του φεγγαριού».  

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ «Καλυδώνια 2014»



Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή αρκετών κολυμβητών πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά οι αγώνες κολύμβησης ανοικτής θάλασσας «Καλυδώνια 2014». Οι αγώνες τους οποίους διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Καλυδών» έγιναν το Σάββατο 23 Αυγούστου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της παραλίας της Πλάκας και της νήσου Σπιναλόγκα.



Πριν την έναρξη των αγώνων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος τέλεσε Αγιασμό. Αμέσως μετά σε σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους αθλητές που έλαβαν μέρος στους αγώνες. Η εκκίνηση δόθηκε από την παραλία της Πλάκας (Πάρκο Μιραμπέλλο) στις 5:00 το απόγευμα.



 Οι αθλητές αγωνίστηκαν σε δύο αποστάσεις. Ο πρώτος αγώνας περιελάμβανε ελεύθερη κολύμβηση μέχρι τη Σπιναλόγκα και επιστροφή (1800μ), ενώ ο δεύτερος περιελάμβανε το γύρο της νησίδας (3000μ). Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές και αυτό βοήθησε στην ομαλή και επιτυχημένη διεξαγωγή των αγώνων. Η παρουσία του παγκόσμιου πρωταθλητή Σπύρου Γιαννιώτη, πρόσθεσε κύρος στην εκδήλωση.



Τα Καλυδώνια έχουν γίνει πλέον θεσμός όπως τόνισε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλυδών κ. Τζίνα Ξανθάκη, η οποία ευχαρίστησε όσους με οποιανδήποτε τρόπο βοήθησαν στη διεξαγωγή των αγώνων. Μετά τον τερματισμό και του τελευταίου κολυμβητή, ξεκίνησε η απονομή των επάθλων.




 Οι αγώνες τελούσαν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου και είχαν την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αγίου Νικολάου.