Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΠΤΗΝΟ ΑΚΤΙΤΗΣ (ΑCTITIS)



Ο Ακτίτης είναι αποδημητικό πουλί, και το όνομα του οφείλεται στην ελληνική λέξη «ακτίτης» που σημαίνει , εκείνος που κατοικεί στην ακτή. Γένος χαραδριόμορφων πτηνών, της οικογενείας των Σλολοπακιδών, με μόνο δύο είδη.



 Τα πουλιά αυτά είναι μικρού μεγέθους (μήκος περίπου 20 Cm) με κοντή ουρά, ψηλά πόδια και μικρό κεφάλι, ενώ συγγενεύουν με τη Μπεκάτσα. Το ράμφος τους είναι συνήθως μακρύτερο από το κεφάλι και το φτέρωμα τους έχει λευκόγκριζο χρώμα. Ζουν σε βάλτους, σε έλη και κοντά στις λίμνες και τους ποταμούς. Στην περιοχή μας τα συναντούμε συχνά στον υγροβιότοπο της Ελούντας από όπου είναι και οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο. Και τα δύο είδη του πουλιού τρέφονται κυρίως με έντομα και διάφορα ασπόνδυλα από τις ακτές. Το αρσενικό είναι αυστηρά μονογαμικό και συμμετέχει στην επώαση και την ανατροφή των νεοσσών. Στην Ελλάδα είναι γνωστό και με την κοινή ονομασία Ποταμότρυγγας.




 Στην Ευρώπη το πιο συνηθισμένο είδος είναι ο Υπόλευκος Ακτίτης (Actitis hypoleucos) που ζει στις βόρειες χώρες και τον χειμώνα μεταναστεύει νοτιότερα. Το ύψος του φτάνει τα 22 εκατοστά και ζυγίζει 40 έως 80 γραμμάρια. Το άλλο είδος (Actitis macularius) είναι ελαφρώς μικρότερο και φθάνει σε μήκος τα 20 εκατοστά και το βάρος του τα 60 γραμμάρια. Αναπαράγεται από την Αλάσκα μέχρι τις ακτές του Λαμπραντόρ.  

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ



Άλλη μία εξαιρετική μουσική βραδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι πολλοί Αγιονικολιώτες που βρέθηκαν την Κυριακή 8 Ιουνίου στο κινηματοθέατρο REX. Ήταν η συναυλία που έδωσε η νέα Δημοτική Φιλαρμονική Αγίου Νικολάου, που διοργάνωσε ο Σύλλογος των Φίλων της Φιλαρμονικής.



 Αρκετά παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, αλλά και μεγάλοι από τους παλιούς εκτελεστές της Φιλαρμονικής, εντυπωσίασαν με την ερμηνεία τους και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.
 Στην έναρξη της μουσικής βραδιάς εμφανίστηκε το μικρότερο σχήμα των πιο καινούργιων μαθητών, ερμηνεύοντας το «Victors” και την «Ωδή στη Χαρά». Ακολούθησε το μεγάλο μουσικό σύνολο με ένα ποικίλο πρόγραμμα.




Ο Αρχιμουσικός Μανόλης Σπυριδάκης, και η Πρόεδρος του Δ.Σ. των Φίλων της Φιλαρμονικής Μαρία Αλέξη, μίλησαν με ενθουσιασμό και συγκίνηση για τη σημαντική δουλειά που συντελέστηκε στα δύο χρόνια ζωής της νέας Φιλαρμονικής, και εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στα παιδιά, στους δασκάλους, στους παλιούς συντελεστές, στους γονείς, αλλά και σε όσους βοήθησαν στο έργο τους.   

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2014



Ο Μάιος ή Μάης είναι ο πέμπτος μήνας του πολιτικού έτους κατά το Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο, και ο ένατος του εκκλησιαστικού. Έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 14 ώρες και η νύκτα 10. Μέχρι τις 21 Μαΐου ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου και στις 22 εισέρχεται στον αστερισμό των Διδύμων (για το υπόλοιπο του μήνα). Το όνομά του οφείλεται στη ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια), της οποίας το όνομα προήλθε από την ελληνική λέξη Μαία (τροφό). Η Μάγια ταυτίστηκε και με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία μητέρα του Ερμή στον οποίο και αφιερώθηκε ο μήνας. Στην αρχαιότητα αντιστοιχούσε με τον μήνα Θαργηλιώνα, και τον εόρταζαν με τα περίφημα Ανθεοφόρια, και ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη.



Είναι ο μήνας των λουλουδιών και των στεφανιών, του έρωτα και της νεότητας, των εργατικών αγώνων, είναι ο πιο όμορφος μήνας του έτους. Η Πρωτομαγιά έχει χαρακτηρισθεί παγκόσμια ημέρα απεργίας. Είναι συνδεδεμένη με το εργατικό κίνημα του 1886 στο Σικάγο, αλλά και στην Ελλάδα με την απεργία των καπνεργατών του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Το πλέξιμο του πρωτομαγιάτικου στεφανιού είναι ένα από τα έθιμα που διατηρείται μέχρι τις ημέρες μας και στολίζει την πόρτα ή το μπαλκόνι του σπιτιού μας, μέχρι να καεί στις φωτιές του Αϊ Γιάννη. Οι λαϊκές δοξασίες θέλουν το μήνα «μαγεμένο» γι΄αυτό αποφεύγονται οι γάμοι και οι σοβαρές εργασίες στη διάρκεια του.



 Στις 21 του μήνα εορτάζεται η μνήμη των Αγίων, Ενδόξων, Μεγάλων, Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ η 29η αποτελεί αποφράδα ημέρα λόγω της άλωσης της Πόλης . Στις 5 η εκκλησία μας εορτάζει τη Μεγαλομάρτυρα και Ισαπόστολο Αγία Ειρήνη, ενώ η δεύτερη Κυριακή του μήνα είναι αφιερωμένη στη «Μητέρα».
Τυπικός και ο φετινός Μάιος χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα, με εξαίρεση τις περιορισμένες λασποβροχές. Η θερμοκρασία κυμάνθηκε σε κανονικά για το μήνα επίπεδα.

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ          μέση 21.0 βαθμοί Κελσίου, μέγ.33.6, ελχ.16.9          

ΣΧ. ΥΓΡΑΣΙΑ:                    μέση 50%, μεγ. 76%, ελχ. 19%

ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:                4 χιλιοστά             

ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:            3

                                                                               
ΑΝΕΜΟΙ:                          μεταβλητοί, μέγ. ταχ. 81 Km/h

ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:                  290 ώρες

ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:                  1012 Mb             


      Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΛΙΘΙΝΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ



Οι Λιθίνες είναι ένα μεγάλο χωριό της Επαρχίας Σητείας κτισμένο στην κορυφή ενός λόφου που περιβάλλεται από ελαιώνες απλωμένους στα γύρω υψώματα. Βρίσκεται 26 Km νοτιοδυτικά της Σητείας, και εικάζεται ότι πήρε το όνομα του από το βυζαντινό ευγενή Λουκά Λιτίνο, ο οποίος είχε το φέουδο του εδώ.



 Στο κέντρο του χωριού υπήρχε τριώροφος βενετσιάνικος πύργος, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά το1828. Το χωριό διαθέτει πολλές παλιές τοιχογραφημένες εκκλησίες, όπως των Ταξιαρχών, του Αγίου Ιωάννου, του Αγίου Γεωργίου, και των Αγίων Αποστόλων.



 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Παναγία των Λιθινών, του 15ου αιώνα που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Στο ναό φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, η οποία χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα.



Στο χαμηλότερο σημείο της κοιλάδας των Λιθινών βρίσκεται ο παλιός οικισμός Αδρόμυλοι μέσα σε πανύψηλα πλατάνια. Στον οικισμό αυτό βρέθηκαν θολωτοί και κτιστοί πρωτογεωμετρικοί τάφοι.



 Στις Λιθίνες, μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το σπίτι που έζησε ο όσιος Ιωσήφ ο Γεροντογιάννης ο θαυματουργός, και αναστηλωτής της Μονής Καψά με το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

  Το εσωτερικό του σπιτιού του
 Ιωσήφ του Γεροντογιάννη



Να σημειωθεί ότι η μονή Καψά υπήρξε κέντρο αντίστασης κατά του Γερμανικού στρατού κατοχής την περίοδο 1941 – 1944.