Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΔΜΗΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ



Με την παρουσία πλήθους πιστών από τον Άγιο Νικόλαο και την ευρύτερη περιοχή, έγιναν το Σάββατο το απόγευμα 20 Απριλίου τα Θυρανοίξια του νέου μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου στην περιοχή «Αμμούδι» του Αγίου Νικολάου.



 Η τελετή ξεκίνησε από τον ισόγειο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου προσήλθαν οι Ιερείς και οι Αρχιερείς. Σχηματίστηκε πομπή με προεξάρχοντες τους Μητροπολίτες Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριο και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο και με τη συνοδεία Ιερέων και τα εξαπτέρυγα, συνόδευσαν την εικόνα του Αγίου Αντωνίου από τον ισόγειο Ναό στην είσοδο του νέου Ναού του Αγίου Αντωνίου. Στην είσοδο του Ναού τελέστηκε η Ακολουθία των Θυρανοιξίων και με το «άρρατε πύλας οι άρχοντες ημών», άνοιξαν οι θύρες και εισήλθαν οι Ιερείς και ο κόσμος στο Ναό, όπου τελέστηκε αρχικά ο Αγιασμός των Θυρανοιξίων και στη συνέχεια ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και ακολούθησαν οι ομιλίες.



Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος στην ομιλία του είπε ότι για την αποπεράτωση του περικαλλούς Ναού με την προσεγμένη κατασκευή, τον τεράστιο τρούλο και τους μεγάλους εσωτερικούς χώρους δαπανήθηκε πολλή αγάπη, και ότι η απόδοση του Ναού στη λατρεία του λαού αποτελεί πασχαλινό δώρο στους χριστιανούς της περιοχής.



Ο Προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ατσαλάκης ευχαρίστησε όλους όσους προσέφεραν ως δωρητές με διάφορους τρόπους στην ανέγερση του Ναού, αλλά και όλους τούς φορείς και πολίτες που βοήθησαν στη διαδικασία της ανέγερσης.



Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης στην ομιλία του τόνισε ότι η αποπεράτωση ενός τέτοιου μεγάλου έργου αποτελεί από μόνο του ένα κατόρθωμα, ένα θαύμα.



Στη λαμπρή τελετή παρευρέθηκε ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καστρινάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, οι πρώην Δήμαρχοι και οι λοιπές  Αρχές του τόπου.



Το επόμενο πρωί , Κυριακής Ε΄ των νηστειών και της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου. Ο Σεβ. κ. Ευγένιος στο τέλος της ομιλίας του είπε: «Από σήμερα που ο Σεβ. Μητροπολίτης  Πέτρας και Χερρονήσου ήρε «τον λίθον εκ της θύρας» και τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία, τούτος ο Ναός έγινε ένας άλλος Ναός της Αναστάσεως και τούτη η Αγία Τράπεζα ένας ακόμη Πανάγιος Τάφος που θα διακηρύττει ότι «Χριστός ανέστη και Άδης εσκυλεύθη».



Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο παρέστη ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης.           


Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ




Το μπαρ «Σαλώμη» στην οδό Μιχ. Σφακιανάκη απέναντι από το κινηματοθέατρο REX του Αγίου Νικολάου γέμισε από κόσμο το βράδυ της Παρασκευής 5 Απριλίου που έζησε μία όμορφη μουσική βραδιά με ρεμπέτικα τραγούδια αφιερωμένα στη γυναίκα.



Εμπνευστής και οργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο πάντα δραστήριος και ακούραστος Γιάννης Σταμέλος, που στο λόγο του μεταξύ άλλων είπε: «Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι η απόκρυφη ιστορία των Ελλήνων. Άσματα πληγωμένων, απλών και αισθαντικών ελληνικών ψυχών τα ρεμπέτικα, που μιλούν για αγάπες περιφρονημένες, για αγάπες  χωρίς ανταπόκριση, ερμηνευμένα ενίοτε με σπαραγμό ψυχής και πάθος, αλλά ποτέ τραγουδισμένα από σκληρόκαρδους. Τα ρεμπέτικα είναι τραγούδια της καρδιάς. Και όποιος τα πλησιάσει με αγνά αισθήματα του το ανταποδίδουν. Γιατί, η καρδιά με καρδιά μετριέτε…».
 «Μισιρλού», «Τα καβουράκια», «μάτια, φρύδια και μαλλιά», «Τα ματόκλαδα σου λάμπουν», «Αχάριστη», είναι μόνο λίγοι τίτλοι από τα 25 τραγούδια που ακούστηκαν.



Τα ρεμπέτικα ερμήνευσαν οι Γίαννης Σταμέλος, Στρατής Κουρουπάκης, Γιώργος Φουλεδάκης και Λεωνίδας Κλώντζας. Στα όργανα έπαιξαν οι μουσικοί: Γιάννης Μιχάκης (μπουζούκι), Κώστας Κλώντζας (ακορτεόν), Βασίλης Τράνακας (κιθάρα), Γιώργος Τόλιος (μπαγλαμαδάκι) και Μανώλης Κλώντζας (κρουστά).      

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ




Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον Ιστορικό – Θρησκευτικό Τουρισμό φιλοξενήθηκε από 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Ερμής» στον Άγιο Νικόλαο.
Την έκθεση η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Περιφέρειας Κρήτης με τη συνεργασία του Δήμου Αγίου Νικολάου και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, διοργάνωσε το επιχειρηματικό περιοδικό «Ην – Ων».


Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο τουρισμός στην Κρήτη ξεκίνησε από τον Άγιο Νικόλαο. Τόνισε τη σπουδαιότητα των μνημείων της περιοχής και αναφέρθηκε στη φιλοξενία και την ευγένεια των κατοίκων. Ο Αρχιμανδρίτης Τίτος Ταμπακάκης, γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί του Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Κρήτης, μίλησε ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου και αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλουν οι Μητροπόλεις της Κρήτης για την ανάδειξη, συντήρηση και προβολή των μνημείων. Πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική η ομιλία της ξεναγού κ. Μιράντας Σπίθα για την διατροφή από την μινωική εποχή μέχρι σήμερα.

  Από την παρουσίαση
               των προϊόντων των Μονών

Εκτός από την κ. Δήμητρα Γκαλανάκη υπεύθυνη επικοινωνίας του περιοδικού «Ην – Ων» μίλησαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Λασιθίου κ. Μανώλης Βαρκαράκης, ο Διευθυντής των ξενοδοχείων «Ερμής και Κοράλ» κ. Γεώργιος Πελεκανάκης, η υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης κ. Βασιλική Μαλδούκα και ο Γενικός Γραμματέας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης κ. Κωστής Δατσέρης.
Παράλληλα με τις φωτογραφίες βυζαντινών θρησκευτικών μνημείων της Κρήτης παρουσιάστηκαν μοναστηριακά βιολογικά προϊόντα από διάφορες Μονές του Νομού.      

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2013




Ο Μάρτης ή Μάρτιος (λατινικά Mars), σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο είναι ο τρίτος μήνας του πολιτικού έτους και έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 12 ώρες και η νύκτα άλλες 12.Τυπικά είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης γι΄ αυτό λέγεται και Ανοιξιάτης. Μέχρι της 20 Μαρτίου ο ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων, κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Κριού για το υπόλοιπο του μήνα, επίσης στις 20-21 μπαίνει στο εαρινό ισημερινό σημείο της τροχιάς του. Είναι ο μήνας της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και του εορτασμού της επετείου της έναρξης της  Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Επίσης στις 3 Μαρτίου 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης συγκέντρωσε τον Ιερό Λόχο στη Μολδαβία.
 Σύμφωνα με το ημερολόγιο των αρχαίων Ρωμαίων  ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του έτους, επομένως η πρωτοχρονιά εορταζόταν τη 1η Μαρτίου. Οι Ρωμαίοι είχαν αφιερώσει το μήνα στο Θεό του πολέμου Άρη (Mars) από όπου προέρχεται και το προσωνύμιο (Πολεμοχαρής). Αρκετά τα έθιμα που υπάρχουν για το μήνα και έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Ένα από αυτά είναι εκείνο του βραχιολιού από άσπρη και κόκκινη κλωστή που τοποθετούν οι μητέρες στο χέρι των παιδιών τους για να μην τα μαυρίσει ο Ήλιος, και ονομάζεται «Μάρτης».

Από τη μαθητική παρέλαση
             της 25ης Μαρτίου στον Άγιο Νικόλαο

 Η λαϊκή σοφία έχει δώσει διάφορες ονομασίες στο Μάρτιο που έχουν σχέση με την αστάθεια των καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στη διάρκεια του μήνα. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι οι παρακάτω: Πεντάγνωμος, Γδάρτης, Παλουκοκαύτης, Κλαψομάρτης, Φυτευτής, Ανοιξιάτης. Ο Μάρτιος περιλαμβάνει πάντα ένα μεγάλο μέρος της Σαρακοστής, γι΄ αυτό και η φράση. «Δε λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή». Άλλες παροιμίες είναι: «Αν ρίξει ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλο ένα , χαράς τονε το γεωργό που χει πολλά σπαρμένα». «Το Μάρτη ξύλα φύλασσε, μη κάψεις τα παλούκια». «Κάλλιο Μάρτης καρβουνιάρης, παρά Μάρτης λιοπυράρης». «Απούχει κόρη ακριβή του Μάρτη ήλιος μη τη δεί».
 Ζεστός χαρακτηρίζεται ο Μάρτιος που πέρασε αφού η μέση θερμοκρασία ακούμπησε τους 15 βαθμούς Κελσίου έναντι 12,5 του Μαρτίου του 2012. Ανάβροχος έφυγε αφού το ύψος της βροχόπτωσης ήταν απογοητευτικά μικρό, το βροχόμετρο του Μ/Σ κατέγραψε μόλις 10 χιλιοστά έναντι 71 τον περυσινό Μάρτιο. Τους τρείς πρώτους μήνες του έτους έχουν σημειωθεί 143 χιλιοστά βροχής έναντι 380 της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 έως 31 Μαρτίου 2013 έχουν πέσει 281 χιλιοστά έναντι 500 της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου.       

          

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:          Μέση 15 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 24.8, ελάχ. 8.3
      

ΣΧ. ΥΓΡΑΣΙΑ:                  Μέση 56%, μέγ. 90%, ελάχ. 26%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:            10 χιλιοστά


ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:       Μία (1)


ΑΝΕΜΟΙ:                        Μεταβλητοί, μέγιστη ταχύτητα 56 Km/h


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:            170 Ώρες


ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:               1013 Mb


          Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

«ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ»




Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης 12 Μαρτίου στο Επιμελητήριο Λασιθίου μία ακόμα ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Ο γιατρός και λόγιος Γιώργος Μαρκάκης παρουσίασε τις απόψεις του σχετικά με το θέμα «Προς ένα νέο ανθρωπισμό της επιστήμης».
Τον ομιλητή παρουσίασε ο Πρόεδρος της Εταιρίας κ. Γιάννης Σταμέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο του πνευματικού ανθρώπου σήμερα, και είπε ότι μόνο η γνώση μπορεί να καταπολεμήσει την άγνοια, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία.



Ο Γιώργος Μαρκάκης έθιξε θέματα που έχουν σχέση με το ρόλο της επιστήμης και το χρέος της έναντι του ανθρώπου. Ειδική αναφορά έκανε στο φαινόμενο placebo (πλασέμπο) κατά το οποίο ένας ασθενείς παρουσιάζει βελτίωση ενώ λαμβάνει ένα εικονικό φάρμακο, δηλαδή μία ουσία χωρίς πραγματική δράση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Πρόκειται για φαινόμενο αυθυποβολής κατά το οποίο ο ασθενής πιστεύοντας ότι λαμβάνει ένα φάρμακο που θα τον βοηθήσει εξ αιτίας αυτής της πεποίθησης και μόνο παρουσιάζει βελτίωση.
 Ο Γιώργος Μαρκάκης γεννήθηκε στη Σητεία και είναι Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κρήτης, και ιδρυτής του Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής και Λαϊκού Πολιτισμού Κρήτης «Λυχνοστάτης» στη Χερσόνησο.



Στο τέλος της ομιλίας η «Αυτοσχέδιος Χορωδία» απέδωσε τρία τραγούδια μαζί με τους μουσικούς Πάτρα Φαρσάρη, Γιάννα Παπαδάκη. Βασίλη Τράνακα και Μανώλη Κλώντζα.