Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΜΕΛΟΥ «Χιούμορ + Μαθηματικά»




Στις 10 του περασμένου μήνα έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του αγαπητού φίλου, Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Γιάννη Σταμέλου, «Χιούμορ + Μαθηματιά». Πολλοί φίλοι και αναγνώστες του συγγραφέα τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους και γέμισαν τη φιλόξενη αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου.


 Την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος κ. Έφη Μπουκουβάλα- Κλώντζα, η οποία παρουσίασε τους ομιλητές και έκανε σύντομο σχολιασμό του βιβλίου. Η κ. Μαρία Καρτέρη -Σιγανού ήταν η πρώτη που μίλησε και αναφέρθηκε στην προσωπικότητα το εκπαιδευτικό και το συγγραφικό έργο του Γιάννη Σταμέλου. Ακολούθησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλης Λάμπρου με την ομιλία του, που συνοδευόταν από σλάιντς, ο οποίος και προλογίζει το βιβλίο. Χαριτωμένη και με χιούμορ η ομιλία του Διευθυντή του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου κ. Δημήτρη Καλυκάκη, τα λεγόμενα του οποίου προέρχονταν από την εμπειρία του στις σχολικές αίθουσες. Στη συνέχεια η δρ. Ειρήνη Περυσινάκη ανέγνωσε αρκετά αποσπάσματα από το βιβλίο και τα σχολίασε.


Ακολούθησε ευχάριστο μουσικό διάλλειμα  από τους μουσικούς Μανόλη Κλώντζα, Κώστα Τυμπακιανάκη και την καλλίφωνη Χαρά Τυμπακιανάκη. Ο κύκλος ήταν το θέμα του μονόπρακτου που με χάρη παρουσίασαν οι μαθήτριες Φωτεινή Τζιρή και Δήμητρα Φρυσάλη. Τη σειρά των ομιλιών έκλεισε η φιλόλογος κ. Ελπίδα Γρηγοράκη. Τέλος ο συγγραφέας αναφέρθηκε στο πως προέκυψε η ιδέα για τη συγγραφή του βιβλίου και ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους παρευρισκομένους.      


Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΜΑΣ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ





Η πόλη μας, ο Άγιος Νικόλαος, είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της πατρίδας μας. Το όνομά της οφείλεται στον ομώνυμο μικρό βυζαντινό ναό που βρίσκεται στη θέση «Ακρωτήρι» βόρεια του όρμου. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου διοργάνωσε το Δεκέμβριο που πέρασε μία σειρά από αξιόλογες εκδηλώσεις για να τιμήσει τον Πολιούχο του.
 «Η θάλασσα και ο Άγιος Νικόλαος» ήταν η πρώτη απ΄ αυτές που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου 2012 στο κινηματοθέατρο REX. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου και ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου. Ήταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση που περιελάμβανε μουσική, χορό, λόγο και τραγούδι που υμνούσε τη θάλασσα και τον προστάτη άγιο της. Η εκδήλωση είχε τις ρίζες της στις σχολικές δραστηριότητες του 1ου Γυμνασίου και πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο στα εγκαίνια της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων του σχολείου. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ. Ιωάννης Σταμέλος Πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Ν.Λ. και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Μανώλης Καμπανός

Μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου
             σε θεατρικό δρώμενο

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου οι Αγιονικολιώτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρεις  πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες που αφορούσαν την ιστορία της πόλης τους από την αρχαιότητα έως τον μεσαίωνα. Η αρχαιολόγος της ΚΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών  Αρχαιοτήτων κ. Βασιλική Ζωγραφάκη ήταν η πρώτη ομιλήτρια της βραδιάς με θέμα «Καμάρα – Άγιος Νικόλαος, πόλη κάτω από την πόλη». Ακολούθησε η πρώην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Βίλη Αποστολάκου με την ομιλία της «…δέρκεο τύμβον…-τα νεκροταφεία της αρχαίας καμάρας». Τέλος η αρχαιολόγος της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Γεωργία Μοσχόβη, μίλησε με θέμα «Ο Άγιος Νικόλαος στη μεσαιωνική εποχή». Τις ομιλίες παρακολούθησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Νεκτάριος ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε χοροστατήσει  στην Ακολουθία του Εσπερινού του Αγίου Νικολάου. Τις ομιλήτριες παρουσίασε το μέλος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Μαρία Κωστάκη. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η κατάμεστη αίθουσα του REX πλημμύρισε με μουσική και τραγούδια που ερμήνευσαν ο δημοφιλής συνθέτης Ορφέας Περίδης και οι συνεργάτες του.

Οι αρχαιολόγοι που μίλησαν για την
           ιστορία της πόλης του Αγίου Νικολάου

Ο Ορφέας Περίδης και οι συνεργάτες
           του τραγουδούν για τον Άγιο Νικόλαο

 Ανήμερα το πρωί της εορτής του Αγίου Νικολάου τελέστηκαν με λαμπρότητα οι Ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντας Ναό. Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Η πομπή κατέληξε στη μικρή προβλήτα του όρμου όπου τελέστηκε Αγιασμός των υδάτων.

Πλήθος πιστών παρακολούθησε τις Ιερές Ακολουθίες
          στον πανηγυρίζοντα ναό του Αγίου Νικολάου 

Από τον Αγιασμό των υδάτων στη μικρή προβλήτα

Ακολούθησε το αθλητικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων με πρώτο τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Αγίου Νικολάου που οργάνωσε ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Μετά το μεσημέρι έγιναν αγώνες Water polo από το Ναυτικό Όμιλο Αγίου Νικολάου. Στις 4 το απόγευμα ο Αθλητικός Όμιλος Λασιθίου τέλεσε τον καθιερωμένο αγώνα δρόμου από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου μέχρι τη λίμνη. Παράλληλα στο χώρο της λίμνης γινόταν ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δένδρου και λίγο αργότερα ο Δήμαρχος έδωσε το σύνθημα για το άναμμα του. Η βραδιά συνεχίστηκε με την τελετή απονομής επάθλων στους δρομείς και ολοκληρώθηκε με χριστουγεννιάτικα τραγούδια που απέδωσε η Δημοτική Χορωδία Αγίου Νικολάου και μας πέρασε στην χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Ο Ι.Ο.Α.Ν. οργάνωσε ιστιοπλοϊκούς αγώνες


 ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!                       

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ «ΘΑΛΗΤΑΣ»




Μία συναρπαστική συναυλία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  οι φιλόμουσοι της πόλης μας το βράδυ της Κυριακής 25 Νοεμβρίου 2012 στο κινηματοθέατρο REX. Το τετράφωνο δεκαεξαμελές Φωνητικό Σύνολο «Θαλήτας» στα πλαίσια της χειμερινής περιοδείας στην Κρήτη, παρουσίασε 18 τραγούδια της αναγεννησιακής περιόδου a capella, δηλαδή χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων.
 Ακούστηκαν έργα των Francesco Landini, John Dowland, Thomas Morley, John Bennet, Claude Le Jeune, Johannes Brahms και άλλων.
Το Φωνητικό Σύνολο «ΘΑΛΗΤΑΣ» πρωτοδημιουργήθηκε το 1996 από το Μουσικό Σύλλογο «Απόλλων» του Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Καλούτση. Η ονομασία του σχήματος προήλθε από τον αρχαίο Κρητικό μουσικό και νομοθέτη Θαλήτα. Αρχικός σκοπός του συνόλου ήταν η γνωριμία των μελών του με την a capella χορωδιακή μουσική της Αναγέννησης. Με τον καιρό το πρόγραμμα του συνόλου εμπλουτίστηκε και με χορωδιακά έργα όλων των εποχών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθώς και με διασκευές και μεταφορές έργων άλλων μουσικών ειδών.

Ο κ. Γεώργιος Καλούτσης 

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Συνόλου ήταν το Σεπτέμβριο του 1996, όταν στο 14ο Διεθνή Χορωδιακό Διαγωνισμό Καρδίτσας απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής. Από τότε έχει εμφανισθεί σε όλους τους Νομούς της Κρήτης και στην Αθήνα. Έχει λάβει μέρος σε πολλούς χορωδιακούς αγώνες, συναντήσεις φωνητικών συνόλων και φεστιβάλ, ενώ έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς και εκτελεστές.
Το σύνολο σταμάτησε τη δράση του στις αρχές του 2003. Μετά από χειμερία νάρκη πέντε ετών και ύστερα από προτροπή παλαιών μελών του, το σύνολο σχηματίστηκε ξανά το 2008, ως αποτέλεσμα της αγάπης παλαιών και νέων μελών για τη μουσική και της επιθυμίας τους να γνωρίσουν στο κοινό ένα πολύ άμεσο και ιδιαίτερο μέσο έκφρασης, το χορωδιακό τραγούδι, μέσω ενός εξειδικευμένου σ’ αυτό μουσικού σχήματος.

Το Φωνητικό Σύνολο "ΘΑΛΗΤΑΣ"

Διευθυντής του αξιόλογου αυτού μουσικού σχήματος είναι ο κ. Γιώργος Καλούτσης , ο οποίος υπήρξε για αρκετά χρόνια διευθυντής της Μουσικής Σχολής Αγίου Νικολάου. Ο Γιώργος Καλούτσης γεννήθηκε στα Χανιά το 1932. Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα με το Μανώλη Σκουλούδη και αργότερα στο Λονδίνο με την Ilona Kabos και τη Lucy Page.          

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2012




Ο Δεκέμβρης ή Δεκέμβριος είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του έτους σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο και είναι ένας από τους 7 μήνες που έχουν 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 9 ώρες και η νύχτα 15. Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο και τις περισσότερος ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο. Ο μήνας ξεκινά πάντα την ίδια ημέρα της εβδομάδας με το Σεπτέμβριο. Το όνομα του οφείλεται στη Λατινική λέξη decem που σημαίνει δέκα, και αυτό γιατί ήταν ο δέκατος μήνας του ρωμαϊκού δεκάμηνου ημερολογίου, το οποίο άρχιζε από το μήνα Μάρτιο. Αργότερα, όταν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος προστέθηκαν στην αρχή του έτους, ο Δεκέμβριος μετακινήθηκε στη δωδέκατη θέση χωρίς να αλλάξει όνομα. Οι Ρωμαίοι είχαν αφιερώσει το μήνα στον Κρόνο προς τιμήν του οποίου εόρταζαν τα Σατουρνάλλια που ξεκινούσαν από τις 17 του μήνα. Μέχρι της 21 του Δεκεμβρίου ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Αιγόκερου για το υπόλοιπο του μήνα, ενώ αρχίζει σιγά-σιγά να αναρριχάται στον ουρανό, και οι ημέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν και έχουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Από τη λιτάνευση της εικόνας και του Ιερού
Λειψάνου του Πολιούχου μας Αγίου Νικολάου 

Πολύ πλούσιο το εορτολόγιο του Δεκεμβρίου, είναι ο μήνας με τις περισσότερες εορτές, κυρίαρχη βέβαια εορτή είναι τα Χριστούγεννα στις 25. Στις αρχές του μήνα έχουμε τα «Νικολοβάρβαρα» (Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Σάββα και Αγίου Νικολάου στις 4,5 και 6), κατά κανόνα τις ημέρες αυτές ο καιρός είναι άστατος, πέφτει χιόνι και έχουμε πολλές βροχές. Άλλες σημαντικές εορτές είναι: η Σύλληψη της Αγίας Άννης στις 9, του Αγίου Σπυρίδωνος στις 12. Στις 15 εορτάζει ο Άγιος Ελευθέριος και τέλος στις 27, η εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Στέφανο τον Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιάκονο. Οι κυριότερες γεωργικές εργασίες του μήνα είναι, το καθάρισμα των χωραφιών από τους θάμνους, το σκέπασμα των κυψελών και αρχίζει η γαλακτοπαραγωγή. Επίσης συνεχίζεται το μάζεμα των ελιών.
Χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα ο φετινός Δεκέμβριος με τη μέση θερμοκρασία στους 13,5 βαθμούς Κελσίου. Το βροχόμετρο του Μ/Σ κατέγραψε 57 χιλιοστά βροχής έναντι 45 του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Από την πρώτη Σεπτεμβρίου έως και τριανταμία Δεκεμβρίου 2012 έπεσαν 138 χιλιοστά βροχής έναντι 120 της αντίστοιχης περιόδου του 2011.                    



                                              ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ                                                                                                                                            



ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:           Μέση 13,5 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 22,3 ελάχ. 9,3



ΣΧ.     ΥΓΡΑΣΙΑ:            Μέση 68%, μέγ. 96%, ελάχ. 35%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ :           57 χιλιοστά

ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:      12


ΑΝΕΜΟΙ:                        Εναλλαγή βόρειων και νότιων, μέγ. ταχ. 54Km/h


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ :              60 ώρες


ΒΑΡ.     ΠΙΕΣΗ :             Μέση, επίπεδο θάλασσας 1016mb



        
           Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ 28ου ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ




Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012 έγινε η απονομή των βραβείων του 28ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, που προκήρυξε και διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου.
 Εκατό ήταν συνολικά τα λογοτεχνικά έργα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό ο οποίος για πρώτη χρονιά φέτος ήταν πανελλήνιας εμβέλειας.
Εκτός από την Κρήτη και άλλες περιοχές της χώρας, συμμετοχές υπήρξαν και από Έλληνες του εξωτερικού (Γερμανία, Κύπρο, Αυστραλία). 


Ο Καθηγητής κ. Γ. Νικολακάκης

Ως θέμα του φετινού διαγωνισμού είχε επιλεγεί η «Ελπίδα» και οι κατηγορίες ήταν τρεις: ποίηση, παραμύθι και θεατρικό μονόπρακτο. Την κριτική επιτροπή που αξιολόγησε τα έργα αποτελούσαν ο Πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας και πρώην σχολικός σύμβουλος κ. Κώστας Μουντζούρης, ο Λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιάννης Δημητρακάκης και ο Ηρακλειώτης συγγραφέας Λευτέρης Γιαννακουδάκης.
Ο Καθηγητής της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργος Νικολακάκης ήταν προσκεκλημένος από τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου ο οποίος μίλησε για την «Ελπίδα».
Τα τιμητικά διπλώματα που απονεμήθηκαν στους διακριθέντες συνοδεύονταν για δεύτερη συνεχή χρονιά από βιβλία και όχι από χρηματικά ποσά. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Μαρία Κωστάκη υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τομέα του ΠΑΟΔΑΝ.       

    
Η κριτική επιτροπή


ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΠΟΙΗΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ  1Ο  Βραβείο: Ψευδώνυμο Αλέξανδρος Δήμου (Προφητεία, Άσε να ξημερώσει, Άγιο μυστικό). Καλύτερο ποίημα: Άσε να ξημερώσει, Νίκος Αντωνόπουλος Αθήνα  2ο  Βραβείο: Ψευδώνυμο Μυρσίνη  ( Το κόκκινο μαγιό, Φοίνικας, Πεταλούδα). Καλύτερο ποίημα: Φοίνικας Αγγελική Γεωργότα  Κέρκυρα 3ο Βραβείο: Ψευδώνυμο Tabula Rasa (Καλωσόρισμα, Κόρη αγγελόπλαστη, Την στιγμή του γυρισμού σου). Καλύτερο ποίημα: Την στιγμή του γυρισμού σου, Φωτεινή Χατζηευστρατίου  Θεσσαλονίκη ΘΕΑΤΡΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 1ο   Βραβείο: Ψευδώνυμο Ζαχαρούλα Καλαμαριού  (Η Ελπίδα μας), Θεοδοσία Μπίζου Ηράκλειο 2ο Βραβείο: Ψευδώνυμο Ελπιδοφόρος (Κραυγή), Άθως Χατζηματθαίου Κύπρος 3ο Βραβείο: Ψευδώνυμο Σερ Άλεξ 23 (Δουλεία είναι και αυτή), Μπρανκίτσα Μπογνιάν Ξάνθη ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 1Ο Βραβείο: Ψευδώνυμο Νότα Δαγκούνα 2012 (Το μυαλό και το χέρι), Ποτούλα Πασχαλίδη 2ο Βραβείο: Ψευδώνυμο Ζαχαρούλα Καλαμαριού (Το φίδι και το λουλούδι), Θεοδοσία Μπίζου Ηράκλειο 3ο Βραβείο: Ψευδώνυμο Ίρινα Λούμεν Το ανέλπιδο μαγκάλι), Κασάνδρα Αλογοσκούφη Αθήνα ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ 1Ο Βραβείο: Ψευδώνυμο Η πηγή (Ψάχνοντας την ελπίδα), Ιωάννα – Αστερία Ξενάκη Αθήνα 2ο Βραβείο: Ψευδώνυμο Άσπρο Περιστέρι (Ένας πολύχρωμος ουρανός), Αντιγόνη Μπαξέ Θεσσαλονίκη         Βραβείο: Ψευδώνυμο ΜΑΚΩ (Να ελπίζεις), Δασκαλάκη Κωνσταντίνα Άγιος Νικόλαος ΠΟΙΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ 1Ο Βραβείο : Ψευδώνυμο Ελεονώρα (Αμόχωστος, γη Ελπίδας, Άστρα πλουμιστά, Νέα γενιά των Ελλήνων). Καλύτερο ποίημα: Νέα γενιά των Ελλήνων, Ελένη Καϊτάνη Κύπρος 2ο Βραβείο: Ψευδώνυμο Κλέλια (Εκείνο το βράδυ, Σπίθα ζωής, Το σπασμένο ποτήρι). Καλύτερο ποίημα: Εκείνο το βράδυ, Αναστασία Ρεπούλιου Αθήνα 3ο Βραβείο: Ψευδώνυμο Φωτιά (η Ελπίδα Αποστόλου). Φωτεινή Σαλβαρίδου Άγιος Νικόλαος ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπήρχε μόνο μία συμμετοχή: Ψευδώνυμο Το Αγκαθάκι(Το παραμύθι της Ελπίδας). Δίδεται έπαινος για τη συμμετοχή Ελευθερία Ταβλά Άγιος Νικόλαος


Από την απονομή των Βραβείων