Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ




Η Νεάπολη, η όμορφη «πρωτεύουσα» του Επάνω Μεραμπέλλου με τα αρχοντικά και τα διατηρητέα κτήρια υπήρξε από παλιά φυτώριο πνευματικών ανθρώπων που διακρίνονται σε όλους τους τομείς της ζωής (επιστήμες, τέχνες, πολιτική κ.α.). Ευλογία και στολίδι της ο επιβλητικός ναός της Μεγάλης Παναγίας, που είναι ο δεύτερος σε μέγεθος στην Κρήτη μετά τον Άγιο Μηνά του Ηρακλείου. Η ανοικοδόμηση του ξεκίνησε το 1888 και εγκαινιάστηκε το 1927.

Ο ναός της Μεγάλης Παναγίας

 Καύχημα όμως της πόλης είναι το παλιό Γυμνάσιό της που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και δίπλα από το ναό της Μεγάλης Παναγίας. Τα θεμέλια μπήκαν γύρω στο 1870, επί τουρκικής Διοίκησης υπό τον Κωστή Αδοσίδη Πασά και προοριζόταν για νοσοκομείο. «Το παλαιό Γυμνάσιο Νεάπολης έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο κτήριο με την ΥΑ/1881/12204/12.09.78, πρόκειται για ισόγειο πετρόκτιστο κτήριο που στεγάζεται σε ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Η κάτοψη του διαμορφώνεται σε σχήμα Π περικλείοντας ένα ανοικτό αίθριο. Περιμετρικά του αίθριου υπάρχει ένα περιστύλιο που λειτουργεί ως διάδρομος επικοινωνίας του χώρου των δύο παράλληλων σκελών του κτηρίου μεταξύ τους». (Από τον κόμβο του ΥΠ.ΠΟ odysseus, κείμενο, Χρυσούλα Τζομπανάκη, αρχιτέκτων-αρχαιολόγος).

Το παλιό Γυμνάσιο 

Ασφαλώς ο μήνας Αύγουστος κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Νεαπολιτών, λόγω της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15. Πολλές και αξιόλογες οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο καλλικρατικός πλέον Δήμος Αγίου Νικολάου στη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου. Τα πνευματικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα των  Νεαπολιτών ήρθαν στην επιφάνεια, αφού τέσσερις εκθέσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη στη διάρκεια του μήνα στις αίθουσες του παλιού Γυμνασίου, πού είχε μετατραπεί σε Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού. Θα αναφερθώ με συντομία σε κάθε μία απ΄αυτές χωριστά, σύμφωνα με τη σειρά των εγκαινίων   
    
Δεκαπενταύγουστος στη Νεάπολη

«ΑΣΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ»
Την Κυριακή 5/8 έγιναν τα εγκαίνια της πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης «Αστικό σπίτι» σε μία από τις ανακαινισμένες αίθουσες του Γυμνασίου. Χειροποίητα έπιπλα, ξύλινες ντουλάπες, φορεσιές από μετάξι των αρχών του περασμένου αιώνα, ακριβά κεντήματα, σερβίτσια από πορσελάνη και πολλά άλλα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες της έκθεσης, τη διοργάνωση της οποίας είχε η Πολιτιστική Λαογραφική Εταιρεία Απάνω Μεραμπέλλου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου» Νικολάου.

Από την έκθεση "ΑΣΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ"  

«ΣΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΕΙΣ»
        «Σκιές και αντανακλάσεις» ήταν ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης που εγκαινιάστηκε σε μία από τις αίθουσες του παλιού Γυμνασίου την Πέμπτη 9 Αυγούστου. Σαρανταένας ήταν οι ερασιτέχνες φωτογράφοι που έλαβαν μέρος  με 180 περίπου φωτογραφίες.

Από τη φωτογραφική έκθεση 
"ΣΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΕΙΣ"

«ΟΚΤΩ ΝΕΑΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΕΚΘΕΤΟΥΝ»
Σίγουρα η έκθεση που τράβηξε τα περισσότερα βλέμματα ήταν εκείνη των οκτώ Νεαπολιτών εικαστικών, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν το Σάββατο 10 Αυγούστου και φιλοξενήθηκε στη μεγάλη αίθουσα της πτέρυγας που γειτνιάζει με τον περιβάλλοντα χώρο του ναού της Μεγάλης Παναγίας. (Σύμφωνα με πληροφορίες η αίθουσα αυτή πρόκειται σύντομα να φιλοξενήσει την Αρχαιολογική Συλλογή τής πόλης). Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν ανάμεσα σε πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά. Εξαιρετικό το σχετικό έντυπο που εξέδωσε ο ΠΑΟΔΑΝ με τη φροντίδα της κ. Μαρίας Σεργάκη. Στην ομαδική αυτή έκθεση συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Κώστας Λογαριαστάκης, Γιάννης Φαϊτάκης, Κωστής Ηλιάκης, Γιώργης Κουνάλης, Χρήστος Κουνάλης, Γιάννης Τζερμιάς, Βαγγέλης Τζερμιάς, Μάνος Τσιχλής.   
  
Από την έκθεση
"ΟΚΤΩ ΝΕΑΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΕΚΘΕΤΟΥΝ"

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΞΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Τη Δευτέρα 13 Αυγούστου εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας Άγγλων στην καταγωγή που ζουν στην περιοχή του Επάνω Μεραμπέλλου. Τίτλος της έκθεσης ήταν: «Η Νεάπολη και ο χώρος της-Neapolis and its space», και έτσι ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκθέσεων που φιλοξένησε το παλιό Γυμνάσιο. Και του χρόνου!

Από τη φωτογραφική έκθεση
"Η ΝΕΑΠΟΛΗ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ"

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

«ΠΕΝΤΕ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ»




Το χώρο με τα απομεινάρια του φραγκισκανικού μοναστηριού «Φραρώ» δυτικά της Νεάπολης επέλεξαν οι διοργανωτές του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου για να παρουσιάσουν μία μαγευτική βραδιά ποίησης και μουσικής, αφιερωμένη στο κλασικό έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012.

Ο Γιώργος Ταβλάς και ο Μανόλης Σγουρός
απαγγέλλουν αποσπάσματα από τον "Ερωτόκριτο"

 Η υποβλητικότητα του χώρου, η σιγαλιά της νύκτας με την πρώτη αυγουστιάτικη πανσέληνο, η ομορφιά της μεραμπελλιώτικης φύσης και οι φωνές των ερμηνευτών αποτέλεσαν μοναδική εμπειρία για τους εκατοντάδες παρευρισκομένους. Την εκδήλωση άνοιξε η φιλόλογος κ. Μαρία Κωστάκη, μέλος του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΝ, που μίλησε για το μοναστήρι, παρουσιάζοντας στοιχεία της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής του. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Οργανισμού και Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης. Επιλεγμένα αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο» απήγγειλαν ο Γιώργος Ταβλάς και ο Μανόλης Σγουρός. Έπαιξαν και τραγούδησαν οι μουσικοί:  Μανόλης Φούσκης, Κωστής Φούσκης, Γιώργος Γουλιδάκης, Ξανθούλα Πορφυράκη, Γιάννα Παπαδάκη, Μανόλης Κλώντζας και Άρης Φούσκης.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, αντιδήμαρχοι
και μέλη του ΠΑΟΔΑΝ
παρακολουθούν την εκδήλωση

Το Φραρώ, είναι φραγκισκανικό μοναστήρι, αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο. Η ονομασία του προέρχεται από τη λατινική λέξη Frari όπως ονομάζονταν οι φραγκισκανοί μοναχοί. Το καθολικό του μοναστηριού έχει τυπική ρωμαιοκαθολική αρχιτεκτονική και σήμερα είναι ερειπωμένο.    

Η βόρεια πλευρά του ερειπωμένου
μοναστηριού "Φραρώ" 
    

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2012




Ο Αύγουστος είναι ο όγδοος μήνας σύμφωνα με το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο, και ο δωδέκατος του Βυζαντινού ημερολογίου, στο οποίο το έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου. Έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 13 ώρες και η νύχτα 11. Το όνομα του οφείλεται στο Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο. Μέχρι τις 23 του μήνα ο ήλιος βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα, και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό της Παρθένου όπου παραμένει για το υπόλοιπο του μήνα. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου ανατέλλει ο Σείριος. Ο Σείριος είναι το κύριο άστρο του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός (Canis Major). Είναι ο λαμπρότερος απλανής αστέρας στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού. O   φετινός Αύγουστος παρουσίασε δύο πανσέληνους. Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει  κάθε 2,5 χρόνια περίπου. Το «μπλε φεγγάρι», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου.
  Για το λαό μας ο Αύγουστος είναι ο καλύτερος μήνας το χρόνου, «τρέφει τους άλλους έντεκα». Ονομασίες όπως Συκολόγος, Τραπεζοφόρος έχουν να κάνουν με την αφθονία των καρπών (σύκα, σταφύλια κ.λ.π.): «Αύγουστε καλέ μου μήνα να ΄σουν δυο φορές το χρόνο». Οι δώδεκα πρώτες ημέρες του μήνα γίνονται αντικείμενο παρατήρησης από τους πρακτικούς μετεωρολόγους για την πρόγνωση του καιρού, είναι οι γνωστές «δρίμες ή «μερομήνια». Η κάθε ημέρα αντιστοιχεί σε ένα μήνα ξεκινώντας από το Σεπτέμβριο.

Ο ναός της Μεταμορφώσεως του
Σωτήρος στο όρος Θαβώρ

Από την  περιφορά της θαυματουργής
 εικόνας της Παναγίας στους κεντρικούς
 δρόμους της Νεάπολης

Πλούσιο το χριστιανικό εορτολόγιο το μήνα Αύγουστο, με ξεχωριστή εορτή τη Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15, «το Πάσχα του καλοκαιριού», όπως λέγεται. Στις 6 Αυγούστου η εκκλησία μας εορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού στο όρος Θαβώρ, μια από τις δώδεκα Δεσποτικές εορτές της Ορθοδοξίας. Όμως η Παναγία είναι το Ιερό εκείνο πρόσωπο που ο λαός μας τιμά και σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο. Χιλιάδες μικρές και μεγάλες εκκλησίες ανά την Ελλάδα είναι αφιερωμένες στη χάρη της. Πολλά τα τραγούδια που αναφέρονται στη Θεομήτορα. Αμέτρητα τα προσωνύμια που έχει προσδώσει ο λαός μας στη «μητέρα των μητέρων»: «Μεγαλόχαρη», «Φανερωμένη», «Θαλασσινή», «Σπηλιανή» κ.α. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου στη γειτονική Νεάπολη. Ανήμερα της γιορτής τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μεγάλης Παναγίας και στη συνέχεια έγινε περιφορά της θαυματουργής εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης Ο Δήμος Αγίου Νικολάου είχε ετοιμάσει σειρά από μουσικές και αθλητικές εκδηλώσεις.  Στις 27 του μήνα εορτάζεται ο θαυματουργός Άγιος Φανούριος με τις Φανουρόπιτές του, τάμα στον Άγιο για την εύρεση χαμένων αντικειμένων. Τέλος στις 29 τιμάται ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής. «Θερμολόγος», «Ριγολόγος». «Νιστευτής» είναι τα επίθετα που του έχει προσδώσει ο λαός. Την ημέρα αυτή τηρείται απόλυτη νηστεία για να τιμηθεί ο Άγιος.  

Οι εκδηλώσεις για το Δεκαπενταύγουστο
στη Νεάπολη περιελάμβαναν
και ποδηλατικούς αγώνες

Ζεστός ο φετινός Αύγουστος χωρίς άλλα ιδιαίτερα φαινόμενα, με μέση θερμοκρασία 28,5 βαθμούς Κελσίου έναντι 27 βαθμών του αντίστοιχου περσινού.

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:           Μέση  28,5 βαθμοί Κελσίου, μεγ.35  ελάχ. 22.7
                 
ΣΧ. ΥΓΡΑΣΙΑ    :           Μέση  40%,  μέγ.  70%  ελάχ.  19%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ :          _____________


ΑΝΕΜΟΙ:                       Επικρατέστεροι,  οι βόρειοι μέγ. ταχ.  54 Km/h


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ  :             368  ώρες


ΒΑΡ.  ΠΙΕΣΗ    :          Μέση, επίπεδο θάλασσας 1012 mb

           Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.



Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΝΑΨΥΧΗΣ «Μιραμπέλλο»




Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος  Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης εγκαινίασαν το Δημοτικό Χώρο Αναψυχής « Μιραμπέλλο» στην Πλάκα. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 29 Ιουλίου 2012, διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Βρουχά και τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Καλυδών».


Ο χώρος «Μιραμπέλλο» αποτελεί μία πολύ σημαντική υποδομή και ομορφαίνει την είσοδο της Πλάκας. Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό και την υλοποίηση του έργου και εξήρε τη σπουδαιότητα του χώρου. Τόνισε τη συμβολή του κ. Σ. Αρναουτάκη ως υφυπουργού στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος προχώρησε το Πρόγραμμα «Πράσινη Ανάπτυξη», που αφορούσε και το συγκεκριμένο έργο. Στη συνέχεια μίλησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σ. Αρναουτάκης. Η φιλόλογος κ. Μαρία Κωστάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΔΑΝ, η οποία πρωτοστατεί στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου τον τελευταίο καιρό, μίλησε για την ονομασία του χώρου «Μιραμπέλλο» και πως προέκυψε.


Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα, όπου ακούστηκαν πολύ όμορφα ελληνικά τραγούδια. Έπαιξαν και τραγούδησαν τα παιδιά του Ωδείου Τέχνης, ενώ ποιήματα διάβασε η κ. Άννα Αρακαδάκη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Αγίου Νικολάου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρία Μπετούρα, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βρουχά κ. Μιχάλης Μπουτσάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Φανούρης Μανιαδάκης και πολύς κόσμος.