Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ





Στις 17 Μαΐου σε μία ειδική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στην Οργανωτική Επιτροπή «Λονδίνο 2012». Την Ιερή Φλόγα παρέλαβε από τον Πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο, η Πριγκίπισσα Άννα κόρη της Βασίλισσας Ελισάβετ. Από τις 18 Μαΐου που η φλόγα έφθασε στη ναυτική βάση Κούλντροουζ της Κορνουάλης, έχει ξεκινήσει  το ταξίδι της εντός της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο θα κρατήσει 70 ημέρες και θα τη μεταφέρουν 8000 λαμπαδηδρόμοι.

Ζευγάρι νέων με παραδοσιακή κρητική ενδυμασία
στέκεται εκατέρωθεν του βωμού 

Το ταξίδι του συμβόλου των Ολυμπιακών Αγώνων στον ελλαδικό χώρο ξεκίνησε στις 10 Μαΐου μετά την αφή του στην Αρχαία Ολυμπία με πρώτο σταθμό την Κρήτη. Στον Άγιο Νικόλαο, την πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου, η φλόγα έφθασε στις 4 το απόγευμα της 11ης Μαΐου, συνοδευομένη από εκπροσώπους της ΕΟΕ. Η πορεία της φλόγας στην πόλη μας ξεκίνησε από το κέντρο διασχίζοντας την οδό Ρούσου Κουνδούρου με λαμπαδηδρόμο το Θάνο Κορομπύλια. Στη γέφυρα της λίμνης τη φλόγα παρέλαβε ο επόμενος λαμπαδηδρόμος Γιάννης Κοκολάκης ο οποίος τη μετέφερε στο χώρο της υποδοχής. Κορίτσια του Λυκείου Ελληνίδων ντυμένες ως αρχαίες ιέρειες, κρατώντας κλαδιά ελιάς, συνόδευσαν τη φλόγα μέχρι το βωμό τον οποίο άναψε ο λαμπαδηδρόμος.

Ο μαθητής Γιώργος Κλώντζας τραγουδάει
"Ερωτόκριτο"

Παρά τη ζεστή ημέρα, πλήθος κόσμου παρακολούθησε τα τεκταινόμενα στη λίμνη. Έγινε έπαρση της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και της αγγλικής και της ελληνικής και ανάκρουση των αντίστοιχων ύμνων. Αναγνώστηκε η επίσημη προσευχή της Αγγλικανικής Εκκλησίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο του Β. Κορνάρου τραγούδησε ο μαθητής του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Γιώργος Κλώντζας με τη συνοδεία λύρας και λαούτου. Μαθητές της Ακαδημίας Χορού Γιαννίκου – Ταμιωλάκη χόρεψαν κρητικούς χορούς, ενώ μαθήτριες της Σχολής Μπαλέτου της Σοφίας Μαυροφόρου χόρεψαν σύγχρονες χορογραφίες. Τέλος κρητικές μαντινιάδες τραγούδησε ο Γιάννης Λασθιωτάκης.

Χορευτές σε κρητικό χορό

 Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ κ. Μανόλης Κατσιαδάκης. Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου στην αρχή της ομιλίας του είπε: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά υποδεχόμαστε στον Άγιο Νικόλαο το ύψιστο σύμβολο του Ολυμπισμού, την Ολυμπιακή Φλόγα. Τη φλόγα που θα φωτίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και θα εμπνέει ως σύμβολο τη νεολαία και όλο τον κόσμο. Η Ολυμπιακή Φλόγα προβάλει και αναδεικνύει την κλίμακα των ηθικών και πνευματικών αξιών που διαμόρφωσαν οι Αρχαίοι Έλληνες και αποτέλεσαν τη βάση του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού…».

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης
απευθύνει χαιρετισμό

Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι λαμπαδηδρόμοι Αθανασία Παπουτσάκη, Φώτης Φωτάκης και Μιχάλης Λεμονής παρέλαβαν τη φλόγα και δια της οδού Κ. Παλαιολόγου την μετέφεραν στην έξοδο της πόλης από όπου και συνέχισε το ταξίδι στην υπόλοιπη Ελλάδα  με τελικό προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, στην πρωτεύουσα του οποίου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012.   

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΛΟΝΔΙΝΟ !         

Ο Γ. Γ. της ΕΟΕ κ. Μ. Κατσιαδάκης και οι τοπικές Αρχές
παρακολουθούν τα δρώμενα στη λίμνη

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ




Συμπληρώθηκαν φέτος 30 χρόνια από την επίσημη ανακήρυξη της 29ης Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Χορού από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Πολλές οι εκδηλώσεις και οι χορευτικές δράσεις που έγιναν ανά την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ήταν και το διήμερο χορευτικών δρώμενων που παρουσίασε στο κινηματοθέατρο REX του Αγίου Νικολάου η Σχολή Μπαλέτου και Σύγχρονου χορού της Σοφίας Μαυροφόρου το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Απριλίου.


Η χάρη, ο ρυθμός και τα χρώματα κυριάρχησαν στη σκηνή του REX από τα πολλά χορευτικά δρώμενα που παρουσιάστηκαν και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που με το παρατεταμένο χειροκρότημά του δικαίωσε τους χορευτές και τις δύο ημέρες που κράτησαν οι εκδηλώσεις.


Τα χρήματα που εισπράχθηκαν από τις παραστάσεις διατέθηκαν στην Ένωση Γονέων και Φίλων Ατόμων με ειδικές ανάγκες Μεραμπέλλου. Ο κ. Γιώργος Μαυροφόρος, Πρόεδρος της Ένωσης απηύθυνε χαιρετισμό και τόνισε την αξία της προσφοράς των χρημάτων, τα οποία θα αξιοποιηθούν βοηθώντας μέλη του σωματείου που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμη και σε βασικές τους ανάγκες.


Τις χορογραφίες Μπαλέτου και Σύγχρονου χορού έκαναν η Σοφία Μαυροφόρου και η Μαρία Καλαϊτζάκη, τη χορογραφία χοροθεατρικού δρώμενου η Λίζα Χρυσικοπούλου, τις χορογραφίες Latin, Jazz, Cabaret, Musical η Αγγελική Γαστρά και τις χορογραφίες Street Dance, RnB, Hip Hop η Μαρία Γουλιαρμή. Έπαινοι αξίζουν στη Σχολή της κας Μαυροφόρου. 



Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΔΩΝ




Η Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, και η Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου, οργάνωσαν από κοινού μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τη μεγάλη και ιστορική οικογένεια των Σφακιανάκηδων από το Βραχάσι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Απριλίου στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου.

Ο κ. Ιωάννης Χρηστάκης

Ο επίτιμος σχολικός σύμβουλος, κ. Ιωάννης Χρηστάκης μίλησε για τους Σφακιανάκηδες από το Βραχάσι, και αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση των μελών της οικογένειας, την πολεμική και πολιτική δραστηριότητά τους για την απελευθέρωση του κρητικού λαού από τη σκλαβιά. Ξεχωριστές οι προσωπικότητες των Κων/νου Σφακιανάκη, που υπήρξε Αρχηγός των έξ ανατολών  επαρχιών της Κρήτης, Ιωάννη Σφακιανάκη, Προέδρου Επαναστατικής Συνέλευσης Κρητών, αργότερα Προέδρου Εκτελεστικού της συνέλευσης Κρητών, και Προέδρου της Α΄ Βουλής της Κρητικής Πολιτείας, και Μιχάλη Σφακιανάκη πρώτου Δημάρχου του Αγίου Νικολάου, που ενδιαφέρθηκε για την ύδρευση της πόλης, την εγκατάσταση τηλεγραφείου και άλλων υπηρεσιών, αλλά και για τη διάνοιξη της οδού Αγίου Νικολάου – Νεάπολης.

Ο κ. Γιώργος Χατζηδάκης

 Για την προσωπικότητα του κ. Χρηστάκη μίλησε ο κ. Ιωάννης Σταμέλος , και το βιογραφικό του παρουσίασε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, και πρώην Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Γιώργος Χατζηδάκης. Παρευρέθηκαν, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Κων/νος Χατζηδάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου κ. Μιχάλης Πετσαλάκης, το μέλος του ΔΣ του ΠΑΟΔΑΝ κ. Μαρία Σεργάκη και πολύς κόσμος. 


Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2012





Απρίλιος ή Απρίλης, λατινικά «Aprilis» προέρχεται από το ρήμα Aperire, που σημαίνει «ανοίγω». Είναι ο τέταρτος μήνας του πολιτικού έτους κατά το Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο και ο όγδοος του εκκλησιαστικού. Ήταν ο δεύτερος στο παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο και ο δέκατος στο αττικό στο οποίο ονομαζόταν Μουνιχιών και αντιστοιχούσε στο χρονικό διάστημα από 24 Μαρτίου έως 22 Απριλίου του Γρηγοριανού ημερολογίου. Ο μήνας έχει 30 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 13 ώρες και η νύκτα 11. Έως τις 20 του Απριλίου ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Κριού και στις 21 εισέρχεται στον αστερισμό του Ταύρου (για το υπόλοιπο του μήνα).


Είναι ο κατ΄ εξοχήν μήνας της άνοιξης και της Λαμπρής, που κατά κανόνα εορτάζεται στη διάρκειά του, γι΄ αυτό λέγεται και Λαμπριάτης. Ο Απρίλιος μαζί με το Μάιο είναι οι μήνες των λουλουδιών και του έρωτα, που αποτελούν το δίδυμο του Απριλομάη, και έχουν τραγουδηθεί ιδιαίτερα από το λαό μας. «Απρίλη με τα λούλουδα και Μάη με τα ρόδα», Έστησ΄ ο έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη». Ο μήνας αποκαλείται και «Γρίλλης» (γκρινιάρης), γιατί την περίοδο αυτή τελείωναν τα αποθέματα της προηγούμενης σοδειάς, και υπήρχαν οικογενειακές γκρίνιες. Ο Απρίλιος είναι και «Αϊγιωργίτης» λόγω της εορτής του Τροπαιοφόρου, Μεγαλομάρτυρα και θαυματουργού Αγίου.

Το εσωτερικό του Ιερού Ναού του Αγ. Γεωργίου
 στη Λύδδα της Παλαιστίνης

Η Πρωταπριλιά με τα αθώα ψέματά της είναι ένα Ευρωπαϊκό έθιμο που έχει τις ρίζες του στους αρχαίους Κέλτες. Επειδή τον Απρίλιο ο καιρός ήταν καλός, την πρώτη, του μήνα πήγαιναν για ψάρεμα, γύριζαν όμως συνήθως με άδεια χέρια, αναγκάζονταν να λένε ψέματα και έτσι επικράτησε το έθιμο.


 Πολλά και σημαντικά τα ιστορικά γεγονότα που έχουν συμβεί κατά καιρούς τον Απρίλιο στην Ελλάδα και στον κόσμο. Μεταξύ αυτών είναι: ο θάνατος του Γεωργίου Β΄ της Ελλάδας το 1947. Η οργάνωση ΕΟΚΑ ξεκινά ένοπλο αγώνα για ανεξαρτησία της Κύπρου και ένωση με την Ελλάδα το 1955. Στις 2 Απριλίου 2005 πεθαίνει, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ πολωνικής καταγωγής. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, υπογράφει το Σχέδιο Μάρσαλ στις 3 Απριλίου του 1948, και τον Απρίλιο του 1968 δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ στο Μέμφις των ΗΠΑ. Ημέρες με ξεχωριστή σημασία τον Απρίλιο είναι: η ημέρα του παιδικού βιβλίου στις 2, η 7 είναι αφιερωμένη στην υγεία, και στις 29 είναι η Παγκόσμια Ημέρα Χορού.

Στιγμιότυπο από χορευτικά
δρώμενα στον Άγιο Νικόλαο
για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού   

Ζεστός ήταν ο μήνας σε σχέση με αυτόν του προηγούμενου έτους, αφού η μέση θερμοκρασία ήταν υψηλότερη κατά δύο βαθμούς Κελσίου. Υπήρξε όμως ανάβροχος, διότι η βροχόπτωση ήταν πολύ περιορισμένη, το ψηφιακό βροχόμετρο του Μ/Σ κατέγραψε μόλις 6 χιλιοστά βροχής έναντι 53 χιλιοστών του Απριλίου του 2011. Από την αρχή του έτους έως και τον Απρίλιο έχουν σημειωθεί 386 χιλιοστά βροχής, και από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και το τέλος Απριλίου 506 χιλιοστά.

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:      μέση 18 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 29,5, ελάχ. 10,8

ΣΧ. ΥΓΡΑΣΙΑ    :       μέση 52%, μέγ. 80%, ελάχ. 19%

ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ :       6 χιλιοστά

ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:  3

ΑΝΕΜΟΙ:                    επικρατ. οι νότιοι μέγ. ταχύτητα 60Km/h

ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:          275 ώρες

ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:             επίπεδο θάλασσας 1013Mb

       Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.




Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΟΙ «ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ» ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ




«Patara Enigrantebi», που σημαίνει « Μικροί Μετανάστες», είναι το όνομα του χορευτικού συγκροτήματος από τη Γεωργία που επισκέφθηκε για δεύτερη φορά την πόλη μας. Τη χορευτική αυτή ομάδα είχαμε την ευκαιρία να  γνωρίσουμε το Μάρτιο του 2008 όταν πρωτοήρθε στον Άγιο Νικόλαο και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Το γεωργιανό μπαλέτο παραδοσιακών χορών ιδρύθηκε το 2004, και αντλεί τη θεματολογία των χορογραφιών του από την γεωργιανή ιστορία.


 Χάρη, κίνηση και απόλυτος συγχρονισμός είναι λέξεις που όπως ειπώθηκε ταιριάζουν στους χορούς που παρουσιάστηκαν την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ στο κινηματοθέατρο REX. Οι χοροί που παρουσίασε το εντυπωσιακό χορευτικό συγκρότημα ήταν πολεμικοί, εορταστικοί, τελετουργικοί, ανδρικοί, γυναικείοι αλλά και άλλοι που έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τους ποντιακούς. Εκτός από τους χορούς ακούστηκαν και αρκετά παραδοσιακά τραγούδια, που ενθουσίασαν τους πολλούς συμπολίτες μας από τη φίλη χώρα που βρέθηκαν στην αίθουσα του REX. Ιδιαίτερα όμορφες οι κοπέλες του μπαλέτου, και εντυπωσιακά τα κοστούμια και τα αξεσουάρ των χορευτών που φτιάχτηκαν στο χέρι ειδικά γι΄ αυτούς.


 Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου είχε εντάξει την εκδήλωση στο πασχαλινό του πρόγραμμα. Την ομάδα των χορευτών καλωσόρισε η κ. Μαρία Σεργάκη, μέλος του ΠΑΟΔΑΝ. Την παρουσίαση έκανε η γεωργιανή Σαλώμη, το γενικό συντονισμό είχε η συμπολίτισσα από τη Γεωργία, επίσης, κ. Λάινε Πάπιζε. Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Βασίλης Χατζηδάκης και ο Πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ κ. Στάθης Βιδάλης.