Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

«ΜΑΘΕ ΝΑ ΚΤΙΖΕΙΣ ΠΕΤΡΑ»




«Μάθε να κτίζεις πέτρα», είναι ο τίτλος του πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου, του οποίου η παρουσίαση έγινε τη Δευτέρα το βράδυ 19 Μαρτίου στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου. Το πρωτότυπο αυτό βιβλίο έγραψε ο Μανώλης Πιπεράκης γνωστός και ως Μαστρομανώλης από τις Άνω Ασίτες Ηρακλείου.

Η κ. Μαίρη Παχιαδάκη και
 ο κ. Μανώλης Πιπεράκης

Η κ. Μαίρη Παχιαδάκη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, άνοιξε την εκδήλωση μιλώντας για την τέχνη και το έργο του Μανώλη Πιπεράκη. Στη συνέχεια μίλησε ο συντοπίτης αρχιτέκτων κ. Οδυσσέας Σγουρός  ως εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ-ΤΑΚ). Διαβάστηκε επίσης ομιλία του Ηρακλειώτη αρχιτέκτονα κ. Ηρακλή Πυργιανάκη, ο οποίος δεν μπόρεσε να είναι στην εκδήλωση. Ο ζωγράφος κ. Ρουσέτος Παναγιωτάκης ήταν ο επόμενος ομιλητής. Ξεχώρισε η πολύ ωραία ομιλία του κ. Κώστα Δαμοβολίτη, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Μαστρομανώλη. Κατόπιν ο συγγραφέας του βιβλίου εξήγησε πως κτίζεται η πέτρα στους παρευρισκομένους, και με την προβολή φωτογραφιών έδειξε παλαιά κτίρια που έχει αναπαλαιώσει και τεχνικές που εφαρμόζει.

Η αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου

Τη βραδιά στο Επιμελητήριο έκλεισε η συμπολίτισσα κ. Άννα Καρτέρη, του γνωστού βιβλιοπωλείου, η οποία ευχαρίστησε το συγγραφέα, τους ομιλητές, τους παρευρισκομένους και όλους όσους βοήθησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης.     



Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗ Ι. ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ




Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου, συνεχίζοντας τη σειρά των διαλέξεων «Οι άνθρωποι και ο τόπος» παρουσίασε την έκτη κατά σειρά εκδήλωση η οποία ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο γιατρό και ερασιτέχνη κινηματογραφιστή Ιωάννη Ζωγραφάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Μαρτίου στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου.

Οι κ.κ. Μανόλης Ζωγραφάκης
 και Γιάννης Σταμέλος

Ο Πρόεδρος της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Σταμέλος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του τιμωμένου και μεταξύ άλλων είπε. «Ο αείμνηστος Ιωάννης Ζωγραφάκης υπήρξε πραγματικά μια πολυδιάστατη προσωπικότητα. Εκτός από την ιατρική, είχε πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα για θέματα που σχετίζονται με την κοινωνία, την τέχνη, τον πολιτισμό και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του τόπου.Τα ενδιαφέροντα του αυτά Τον οδήγησαν στην δημιουργία μιας σημαντικής συλλογής ειδών λαϊκής τέχνης από τον τοπικό πολιτισμό, η οποία κατόπιν αποτέλεσε τον πυρήνα για τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου του Αγίου Νικολάου. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με τη φωτογραφία και ήταν με την κινηματογραφική κάμερα από τους πρώτους ερασιτέχνες κινηματογραφιστές της πόλης. Πλούσιο το αρχείο που άφησε με σπάνια φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα κυρίως από την περιοχή του Αγίου Νικολάου και τους ανθρώπους μεταξύ των ετών 1960-1980.
 Ο γιος του τιμωμένου, γιατρός επίσης, ο Μανόλης Ζωγραφάκης, μίλησε για τον πατέρα του, και αναφέρθηκε στη δυσκολία της συμμετοχής του στη εκδήλωση, αφού θα καλούνταν να μιλήσει γι’ αυτόν. «Ο πατέρας μου ήταν άνθρωπος των εικόνων…» είπε ο Μανόλης όταν αναφέρθηκε στο ξεκίνημα και την πορεία της ενασχόλησης του ως κινηματογραφιστή. Στη συνέχεια ακολούθησε προβολή κινηματογραφημένων ντοκουμέντων συνολικής διάρκειας μιας ώρας με σχολιασμούς και διευκρινήσεις από τον Μανόλη Ζωγραφάκη.

Κατάμεστη η αίθουσα του Εμπορικού
 Επιμελητηρίου Λασιθίου

 Ήταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση που συγκίνησε. Πολλά συγχαρητήρια στην Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Επιμελητήριο Λασιθίου, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και το βιβλιοχαρτοπωλείο «Πολύπλευρο».   



Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2012




«Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει»


     Ο Φεβρουάριος ή Φλεβάρης, είναι ο δεύτερος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου, και έχει στα κοινά έτη 28 ημέρες, ενώ στα δίσεκτα 29. Η ημέρα διαρκεί 11  ώρες και η νύχτα 13. Μέχρι της 19 του μήνα ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό των Ιχθύων για το υπόλοιπο του μήνα. Η λέξη Φεβρουάριος παράγεται από το λατινικό ρήμα (februare) που σημαίνει καθαρίζω, αγνίζω. Στην αρχαία Ρώμη τελούνταν θρησκευτικές εορτές εξαγνισμού και καθαρμού στη διάρκεια του μήνα.

Η ανθισμένη αμυγδαλιά το Φεβρουάριο
προαναγγέλλει τον ερχομό της Άνοιξης 
                  
      Ο Φλεβάρης είναι ένας από τους μήνες με τις περισσότερες βροχές, με αποτέλεσμα να αναβλύζουν τα υπόγεια νερά (φλέβες) από όπου και προέρχεται το «Φλεβάρης». Ο Φεβρουάριος ήταν ο τελευταίος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου. Στη σημερινή δεύτερη θέση του έτους μετακινήθηκε το 253 π.Χ. Με την καθιέρωση του Ιουλιανού ημερολογίου (46 π.Χ.), περιορίστηκαν οι ημέρες του από 30 στις 29, ενώ την εποχή του Αυτοκράτορα Αυγούστου του αφαιρέθηκε μια ακόμη ημέρα και προστέθηκε στον μήνα Αύγουστο που ήταν αφιερωμένος στον Αυτοκράτορα. Λόγω της περιορισμένης του διάρκειας ο μήνας λέγεται και «Κουτσοφλέβαρος». Στην Αρχαία Αθήνα το μήνα Γαμηλίωνα, που αντιστοιχεί στο Φεβρουάριο, εορτάζονταν τα Ανθεστήρια που διαρκούσαν τρεις ημέρες.
       Το Φεβρουάριο ανοίγει το Τριώδιο (εκκλησιαστικό βιβλίο) και ξεκινούν οι Απόκριες με τους χορούς και τις μεταμφιέσεις, που έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων.

Η μεταμφίεση είναι
έθιμο της Αποκριάς
        
     Η ημέρα της Υπαπαντής του Χριστού στις 2 Φεβρουαρίου είναι η κυριότερη εορτή του μήνα. Ο Άγιος Χαράλαμπος, είναι θεραπευτής των λοιμωδών ασθενειών και εορτάζεται στις 10. Στις 19 η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης, της «Κυράς των Αθηνών», και κάθε τέσσερα χρόνια, στις 29, τιμάται ο Άγιος Κασσιανός. 
    Και «φλέβισε» και χιόνισε ο φετινός Φεβρουάριος. Με χαμηλές θερμοκρασίες μας έκανε «ποδαρικό», με βροχές, χιόνια σε πολύ χαμηλό υψόμετρο και θυελλώδεις ανέμους μας αποχαιρέτησε. Επιτέλους! Νοιώσαμε χειμώνα μετά από αρκετές δεκαετίες. Ικανοποιητικές οι βροχοπτώσεις του μήνα που έφθασαν τα 121 χιλιοστά, έναντι 152 χιλιοστών του περυσινού Φεβρουαρίου.
       Τους δύο πρώτους μήνες του έτους που διανύουμε, η βροχή που έπεσε έφθασε τα 309 χιλιοστά. Από το Σεπτέμβριο του 2011 έως και το Φεβρουάριο του 2012 έχουν σημειωθεί 429 χιλιοστά βροχής. Η μέση θερμοκρασία του μήνα ήταν 10 βαθμοί Κελσίου, έναντι 12 βαθμών του Φεβρουαρίου του 2011.                          

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

                 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:            Μέση 10 βαθμοί Κελσίου,μέγ. 16,2, ελάχ. 2.6


                  ΣΧ.    ΥΓΡΑΣΙΑ:            Μέση 70%, μέγ. 97%, ελάχ. 38%


                  ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ :           121 χιλιοστά

  
                  ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:       15                                                                                                                                                                          



                  ΑΝΕΜΟΙ:                        Εναλλαγή βόρειων και νότιων, μέγ. ταχύτητα 60Km/h    


      ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:                81 ώρες


      ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:                   Μέση, επίπεδο θάλασσας 1017 mb



              Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.


Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ V. HISLOP




     «Το Νήμα», είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Βρετανίδας συγγραφέως Victoria Hislop του οποίου η παρουσίαση έγινε το βράδυ του Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου 2012 στο κινηματοθέατρο REX του Αγίου Νικολάου.

Οι κυρίες Λίζα Χρυσικοπούλου
 και Μαρία Χατζηπαναγιώτη 
               
      «Μετά την πονεμένη ιστορία του «Νησιού» στην Κρήτη, η γνωστή και πολυδιαβασμένη συγγραφέας Victoria Hislop, πλέκει το νήμα της στη μόλις απελευθερωμένη από τους Τούρκους Θεσσαλονίκη. 1917-1978 Φωτιές που την καταστρέφουν ανελέητα, σεισμοί, Μικρασιατική καταστροφή, ανταλλαγή πληθυσμών, κατοχή, αντίσταση, δικτατορία. Ένα ιστορικό ταξίδι και η καθημερινή ζωή εντός των τειχών της πόλης στις φτωχογειτονιές της μουσουλμανικής συνοικίας στην Άνω Πόλη και στα πλουσιόσπιτα  των Ελλήνων και των Εβραίων στην παραλία. Πολυσύχναστοι δρόμοι από κόσμο με ποικίλες γλώσσες και φορεσιές, άνδρες με φέσια, ρεπούμπλικες, καβουράκια και τουρμπάνια, κελεμπίες, γυναίκες χωριάτισσες με ολοκέντητες ποδιές και κεφαλομάντηλα καθώς και κυρίες με παριζιάνικα ρούχα υψηλής ραπτικής και κουστουμαρισμένοι άνδρες. Μια πόλη ζωντανή γεμάτη χρώματα και αρώματα από ανθισμένες πορτοκαλιές, λουλούδια, μπαχαρικά, καβουρντισμένο καφέ και καπνό από ναργιλέδες. Γεμάτη από διαλαλητά μικροπωλητών, του παγοπώλη, του γαλατά, του σαλεπιτζή, του μανάβη, του λεμονατζή και κροταλίσματα του τραμ και της χειράμαξας. Αρχαία τείχη σηματοδοτούν τα όριά της και μέσα ξεχωρίζουν καλοχτισμένες εκκλησιές με κόκκινους τρούλους, φαιοκίτρινες συναγωγές, δεκάδες τζαμιά με τους οξυκόρυφους μιναρέδες τους, αρχαίοι κίονες και ρωμαϊκές αψίδες. (Από το ενημερωτικό φυλλάδιο της εκδήλωσης)

Η Μ. Μενεγάκη και ο Μανόλης Σγουρός
                
     Για το βιβλίο μίλησαν οι φιλόλογοι-αρχαιολόγοι, Λίζα Χρυσικοπούλου και Μαρία Χατζηπαναγιώτη. Η Μαριάνθη Μενεγάκη, ο Μανόλης Σγουρός και η ίδια η συγγραφέας διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η φιλόλογος κ. Μαρία Κωστάκη, ενώ η μουσικός Ξανθούλα Πορφυράκη ερμήνευσε τραγούδια που αναφέρονται σε εκείνη την περίοδο. «Η Ελλάδα με εμπνέει… όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα μπορώ να γράψω και ό,τι γράφω βγαίνει ωραίο!» απάντησε η κ. Hislop σε σχετική ερώτηση της Μαριάνθης Μενεγάκη.

Ο Δήμαρχος Αγ. Νικολάου
χαιρετίζει την εκδήλωση 
                
     Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης ευχαρίστησε τη συγγραφέα για την παρουσία της και την αγάπη της στον τόπο μας, η οποία εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους και της δώρισε το βιβλίο της πόλης του Αγίου Νικολάου. Με τη σειρά της η κ. Άννα Καρτέρη ευχαρίστησε την κ. Hislop, το Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ), το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, τον εκδότη του βιβλίου κ. Κώστα Παπαδόπουλο, τις ομιλήτριες και όσους βοήθησαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης. Οι εκδόσεις Διόπτρα, το βιβλιοπωλείο Άννας Καρτέρη και ο ΠΑΟΔΑΝ είχαν τη διοργάνωση της επιτυχημένης εκδήλωσης.  

Η συγγραφέας υπογράφει βιβλία
για τους αναγνώστες της