Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Η ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΤΗΣ Ι. Μ. ΠΕΤΡΑΣ & ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ



Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Μεγάλης Παναγίας Νεάπολης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011 η παρουσίαση της Επιστημονικής Επετηρίδας της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας & Χερρονήσου και του βιβλίου «Από την Ελληνική Σχολή στο εν Νεαπόλει Κρήτης Ελληνικό Γυμνάσιο» του  εκπαιδευτικού Δρ. Γεωργίου Μαμάκη.
 Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Γ. Μαμάκης. Την παρουσίαση του πρώτου τόμου της Επετηρίδας έκανε ο κ. Εμμανουήλ Δρακωνάκης προϊστάμενος Γ. Α. Κ. Ηρακλείου. Το βιβλίο του Γ. Μαμάκη παρουσίασε ο Δρ. Απόστολος Παπαιωάννου, καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο κ. Εμμ. Δρακωνάκης
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.Νεκτάριος 

 Την εκδήλωση τίμησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάνου κ.κ. Ανδρέας και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο Αρχιγραμματέας  της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Κύρριλος Διαμαντάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης  Λασιθίου κ. Νίκος Καστρινάκης, ο τότε Αστυνομικός διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.
Οι τιμηθέντες κ.κ. Γωνιωτάκης & Φούσκης

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης αυτής τιμήθηκαν οι θεολόγοι καθηγητές και πρωτοψάλτες του Ιερού Ναού της Μεγάλης Παναγίας Νεάπολης ελλογιμώτατοι κ.κ. Μιχαήλ Γωνιωτάκης  και Εμμανουήλ Φούσκης. Τους απενεμήθη Σταυρός ο οποίος φέρει στο κέντρο της μιας πλευράς τον Παντοκράτορα Κύριο, ενώ στην άλλη πλευρά τη σφραγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου καθώς και Πιττάκιον στο οποίο αναφέρεται και εξαίρεται η προσφορά τους στην παιδεία και την Εκκλησία. Ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Νεκταρίου.
 Η εκδήλωση έκλεισε με την απόδοση ύμνων της εορτής των Τριών Ιεραρχών από τη χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ.Π.&Χ υπό τη διεύθυνση του καθηγητή και διευθυντή της κ. Αντωνίου Πλαϊτη.               

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ J24



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι αγώνες ιστιοπλοΐας που πραγματοποιήθηκαν 5 με 7 Μαρτίου στον Άγιο Νικόλαο για το Πανελλήνιο κύπελο της κλάσης j24. Ο ιστιοπλοϊκός όμιλος Αγίου Νικολάου (ΙΟΑΝ) αφιέρωσε το κύπελο στο  Νέαρχο το ναύαρχο του μεγάλου Αλεξάνδρου.
 Οι αγώνες ξεκίνησαν το Σάββατο το μεσημέρι και συνεχίστηκαν με κάποια προβλήματα λόγω των εναλλαγών των καιρικών συνθηκών. Την επόμενη ημέρα  η κατάσταση του καιρού ήταν βελτιωμένη και οι περαστικοί από την περιοχή του λιμανιού απόλαυσαν και φωτογράφησαν τα όμορφα σκάφη και τις προσπάθειες των πληρωμάτων τους.
 Στο τέλος της τρίτης ημέρας έγιναν οι απονομές των επάθλων. Το πρώτο κύπελλο δόθηκε στο «Ανιμα» με κυβερνήτη το Γιάννη Βούλγαρη, το δεύτερο στο «Ευνίκη» με κυβερνήτη το Δημήτρη Αλτσιάδη και το τρίτο στο «J Μανία» με κυβερνήτη τον Νίκο Σπίγγο.
 Έπαινοι αξίζουν στον ΙΟΑΝ και τον πρόεδρο του κ. Δημήτρη Αλτσιάδη για την άρτια διοργάνωση, όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει και σε προηγούμενους αγώνες. Επόμενος αγώνας είναι η Α΄ Φάση του Πανελληνίου που διοργανώνει η κλάση με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ηρακλείου στις 25-27 Μαρτίου 2011, όπως μας ενημερώνει το δελτίο τύπου.






Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ


Ο Γ. Μαρκόπουλος 



Ήταν καλοκαίρι του 2005. Ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος μετά από αρκετό καιρό επέστρεψε στο τόπο του την Ιεράπετρα, πλαισιωμένος  από πολλούς και αξιόλογους τραγουδιστές έδωσε μια μοναδική-ανεπανάληπτη συναυλία στο ενετικό φρούριο «Καλές».
          Ερμηνευτές όπως ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ο Κώστας Μακεδόνας, η Βασιλική Λαβίνα έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο. Τη συναυλία λάμπρυνε με τη συμμετοχή της η χορωδία του Δήμου Μεσολογγίου. Ακουστήκαν τραγούδια από τα έργα του συνθέτη ΧΡΟΝΙΚΟ, ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ κ.α.



Η χορωδία του Δήμου Μεσολογγίου


Χ. Γαργανουράκης




Κώστας Μακεδόνας


Β. Λαβίνα




Η διοργάνωση της συναυλίας ήταν του πολιτιστικού φορέα του Δήμου Ιεράπετρας. Παρευρέθηκαν: Ο τότε γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κρήτης κ.Σεραφείμ.Τσόκας, 0  Δήμαρχος Ιεράπετρας τότε κ. Νίκος Χριστοφακάκης, ο καθηγητής  Αντώνης  Βγόντσας κ.α.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΚΟΜΗΤΕΣ



       Η λέξη κομήτης προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει "αστέρας με κόμη (μαλλιά)". Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα και όταν εμφανίζονται στο νυκτερινό ουρανό εντυπωσιάζουν λόγω της λαμπρότητας τους. Παρουσιάζονται ξαφνικά και όχι σε τακτά χρονικά διαστήματα στον ουρανό γι΄ αυτό τους λέμε και "αλήτες του διαστήματος". Λόγω του ξαφνικού της επισκέψεως τους έχει επικρατήσει και η έκφραση "καλώς τον το κομήτη".
       Πάντα τα ουράνια αυτά σώματα, είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο αλλά ταυτόχρονα τον τρόμαζαν και τον προβλημάτιζαν. Η έλευση ενός κομήτη παλαιότερα θεωρείτο προάγγελος κάποιου μεγάλου δυσάρεστου γεγονότος, όπως σεισμός, επιδημία ή άλλη φυσική καταστροφή.
       Οι κομήτες έχουν νεφελώδη μορφή και απαρτίζονται από τρία μέρη: Τον πυρήνα, την κόμη και την ουρά. Ο πυρήνας είναι το φωτεινότερο μέρος τους και φαίνεται σαν άστρο. Η κόμη είναι το νεφέλωμα που περιβάλει τον πυρήνα και αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του κομήτη, που η διάμετρος της είναι αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα, δημιουργείται δε όσο ο πυρήνας πλησιάζει τον ήλιο. Και το τρίτο μέρος, η ουρά που ουσιαστικά είναι η προέκταση της κόμης. Μερικοί κομήτες μπορεί να έχουν πολλές ουρές, κυρίως αυτές στρέφονται αντίθετα προς τον ήλιο και το μήκος τους μπορεί να φθάσει εκατομμύρια χιλιόμετρα. Τα κύρια στοιχεία που αποτελείται ένας κομήτης είναι πάγος, αέρια και αστρική σκόνη. Ο πιο γνωστός και πιο λαμπερός κομήτης είναι εκείνος του Χάλεϊ.
       Προς το τέλος του περασμένου αιώνα είχαμε δύο επισκέψεις κομητών.Αυτή του Χέιλ Μπόπ που εικονίζεται στις φωτογραφίες και ήταν αρκετά εντυπωσιακός, και εκείνη του Γιακουτάκι που ήταν πολύ πιο μικρός. Δείτε τις φωτογραφίες. 

Hale Bopp
   


          Ο Χέιλ Μπόπ , χαμηλά στο βορειοδυτικό ορίζοντα. Λίγο πιο πάνω αριστερά οι πλειάδες,και επάνω αριστερά διακρίνεται ο αστερισμός του ταύρου με τον  αλδεμπαράν "το μάτι 
του ταύρου".



Βόρειος ουράνιος θόλος Μάρτιος 1996, ο Γιακουτάκι πορεύεται....εν μέσω των άρκτων. Το όνομα του οφείλεται στον Ιάπωνα ερασιτέχνη αστρονόμο Hyakutake που πρώτος τον παρατήρησε.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2011


Φεβρουάριος ή Φλεβάρης (στα λατινικά Februarius) ο δεύτερος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου, έχει κατά κανόνα 28 ημέρες, εκτός από τα δίσεκτα έτη που έχει 29. Η ημέρα είναι 11 ώρες και η νύχτα 13. Είναι ο μήνας της Υπαπαντής του Ιησού Χριστού, του Χαραλάμπους του ιερομάρτυρος και της  Αγίας Φιλοθέης της «Κυράς των Αθηνών».
Τυπικός ήταν ο φετινός Φεβρουάριος, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα στη περιοχή μας σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη.
Στην Ιεράπετρα το διήμερο 19 και 20 θυελλώδεις νότιοι άνεμοι προξένησαν εκτεταμένες ζημιές στη παραλία και στο λιμενοβραχίονα της πόλης. Στο Ηράκλειο και στα Χανιά το τελευταίο σαββατοκύριακο, λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων σημειώθηκαν κατολισθήσεις, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και πλημμύρισαν υπόγεια και σπίτια.
Στις 24 μας θύμισε πρωτοβρόχια. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη και έπεσε καταρρακτώδης βροχή σε συνδυασμό με χαλάζι. Το βροχόμετρο του Μ/Σ κατέγραψε ταχύτητα πτώσης της βροχής 65 χιλιοστά την ώρα.
Μεγάλο ήταν το ύψος της βροχής του μήνα, που έφτασε τα 152 χιλιοστά. Είναι ο πρώτος Φλεβάρης από την αρχή της χιλιετίας με τέτοια βροχόπτωση και ακολουθεί το 2007 με 146 χιλιοστά. Πέρυσι όμως έπεσαν μόλις 57 χιλιοστά. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Meteoart ο Φεβρουάριος του 2011 έρχεται δεύτερος στο «βροχομετρικό» έτος σε ύψος βροχής από τότε που γίνονται τέτοιες μετρήσεις. Να σημειωθεί εδώ ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο έχουν καταγραφεί 565 χιλιοστά βροχής.
Με κρύο, ψιλόβροχο και ένα σεισμό μας αποχαιρέτησε ο μήνας και τυπικά ο χειμώνας.
Καλώς ήρθες άνοιξη!!!
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

 θΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ :                 Μέση 12 βαθμοί Κελσίου μέγ. 17,6 ελ. 7,4

 ΣΧ.      ΥΓΡΑΣΙΑ:                 Μέση 73% μέγιστη 96% ελάχιστη 36%

 ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:                   152 mm

 ΒΑΡ.      ΠΙΕΣΗ:                   Μέση επίπεδο θάλασσας 1013mb

 ΑΝΕΜΟΙ :                             Επικρατέστεροι οι βόρειοι μέγ.ταχ. 55 Km/h

 ΗΜ.   ΒΡΟΧΗΣ:                    Δεκατρείς (13)

 ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ :                    130 ώρες

Τα στοιχεία αφορούν τη περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από τον Μeteoart.