Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2015



Ο Φεβρουάριος ή Φλεβάρης, είναι ο δέκατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου, και έχει στα κοινά έτη 28 ημέρες, ενώ στα δίσεκτα 29. Η ημέρα διαρκεί 11 ώρες και η νύκτα 13. Μέχρι της 19 του μήνα ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό των Ιχθύων για το υπόλοιπο του μήνα. Η λέξη Φεβρουάριος παράγεται από το λατινικό ρήμα (februare) που σημαίνει καθαρίζω, αγνίζω. Στην αρχαία Ρώμη τελούνταν θρησκευτικές εορτές εξαγνισμού και καθαρισμού στη διάρκεια του μήνα.



Ο Φεβρουάριος είναι ένας από τους μήνες με τις περισσότερες βροχές, με αποτέλεσμα να αναβλύζουν τα υπόγεια νερά (φλέβες) από όπου και προέρχεται το «Φλεβάρης». Ο Φεβρουάριος ήταν ο τελευταίος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου. Στη σημερινή δεύτερη θέση του έτους του έτους μετακινήθηκε το 253 π.Χ. με την καθιέρωση του Ιουλιανού ημερολογίου (46 π.Χ.), περιορίστηκαν οι ημέρες του από 30 στις 29, ενώ την εποχή του Αυτοκράτορα Αυγούστου του αφαιρέθηκε μία ακόμα ημέρα και προστέθηκε στο μήνα Αύγουστο που ήταν αφιερωμένος στον Αυτοκράτορα. Λόγω της περιορισμένης του διάρκειας ο μήνας λέγεται και «Κουτσοφλέβαρος». Στην αρχαία Αθήνα το μήνα Γαμηλίωνα, που αντιστοιχεί στο Φεβρουάριο, εορτάζονταν τα Ανθεστήρια που διαρκούσαν τρείς ημέρες.
Το Φεβρουάριο ανοίγει το Τριώδιο (εκκλησιαστικό βιβλίο) και ξεκινούν οι αποκριές με τους χορούς και τις μεταμφιέσεις, που έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων. Η ημέρα της Υπαπαντής του Χριστού στις 2 Φεβρουαρίου είναι η κυριότερη εορτή του μήνα. Ο Άγιος Χαράλαμπος, είναι θεραπευτής των λοιμωδών ασθενειών και εορτάζεται στις 10. Στις 19 η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης, της «Κυράς των Αθηνών», και κάθε τέσσερα χρόνια, στις 29, τιμάται ο Άγιος Κασσιανός.



Απ όλα είχε ο φετινός Φεβρουάριος δυνατούς ανέμους, χιονόπτωση ακόμη και σε πολύ χαμηλό υψόμετρο και πολλές βροχές, το ψηφιακό βροχόμετρο του Meteoart κατέγραψε 137 χιλιοστά βροχής έναντι 50 του περσινού Φεβρουαρίου. Η βροχή που έπεσε τους δύο πρώτους μήνες του 2015 είναι 342 χιλιοστά έναντι 93 της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Εμφανής η μεγάλη διαφορά. Από το Σεπτέμβριο του 2014 έως και το Φεβρουάριο του 2015 έχουν σημειωθεί περίπου 560  χιλιοστά βροχής, αρκετά για τα δεδομένα της περιοχής έναντι 257 χιλιοστών της αντίστοιχης περσινής περιόδου. 

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:          Μέση 11 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 13,7, ελάχ. 2,5          


ΣΧΕΤ.ΥΓΡΑΣΙΑ:          Μέση 65%, μέγ. 97%, ελάχ. 37%   


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:         137 χιλιοστά


ΗΜΕΡ. ΒΡΟΧΗΣ:        10


ΑΝΕΜΟΙ:                      Μεταβλητοί, μέγ. ταχ. 90 Km/h


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:            85 ώρες


ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:                Μέση επίπεδο θάλασσας 1014 mb




          Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ



Στα πλαίσια του προγράμματος «Συγγραφείς στα Σχολεία» , επισκέφτηκε πριν λίγες ημέρες την πόλη μας η μεγάλη Ελληνίδα συγγραφέας Άλκη Ζέη. Η συγγραφέας ήταν προσκεκλημένη της Πολιτιστικής Ομάδας Καθηγητών Αγίου Νικολάου και του Συνδέσμου Φιλολόγων Λασιθίου.
 Η Άλκη Ζέη είναι η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών, το έργο της έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και πολλά βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Η συγγραφέας συνάντησε και συνομίλησε με παιδιά των Γυμνασίων και των Λυκείων του Νομού.



 Το βράδυ της Τρίτης 10 Μαρτίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία σύντομη παρουσίαση της ζωής και του έργου της από τη φιλόλογο Ανθή Ρουμπελάκη, με την προβολή βίντεο. Ακολούθησε η φιλόλογος Άννα Μάμου που παρουσίασε δύο βιβλία για ενήλικες, τα «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» και η «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα». Στη συνέχεια το λόγο πήρε η συγγραφέας και απάντησε σε ερωτήσεις που της υποβλήθηκαν. Μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τα παιδιά και τους δασκάλους.



 Η χορωδία των παιδιών των Γυμνασίων της περιοχής ερμήνευσε τραγούδι αφιερωμένο στη συγγραφέα. Η αίθουσα του Επιμελητηρίου ήταν ασφυκτικά γεμάτη και υπήρχε πολύς κόσμος έξω απ΄ αυτήν. Την επιτυχημένη εκδήλωση παρουσίασε η φιλόλογος Μαρία Κωστάκη.  

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

100 ΧΡΟΝΙΑ Β. ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ (1915 – 2015)



Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου λαϊκού συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδοποιούς του περασμένου αιώνα.
 Με αφορμή την επέτειο αυτή η χορωδία «Αυτοσχέδιοι» της πόλης μας οργάνωσε και παρουσίασε ένα μουσικό αφιέρωμα στο μεγάλο συνθέτη.

 Η εκδήλωση στην οποία ακούστηκαν 25 τραγούδια του Τσιτσάνη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 6 Μαρτίου στο μπαρ «Σαλώμη» της οδού Μιχ. Σφακιανάκη.


 Η «Συννεφιασμένη Κυριακή» και η «Αρχόντισσα» είναι δύο εμβληματικά τραγούδια ανέφερε ο κ. Γιάννης Σταμέλος που μίλησε για την προσωπικότητα και το έργο του Β. Τσιτσάνη.
 Στο αφιέρωμα πήραν μέρος οι μουσικοί: Γιάννης Μιχάκης (μπουζούκι), Γιώργος Γκούντης (μπουζούκι, μπαγλαμαδάκι), Κώστας Κλώντζας (ακορντεόν), Βασίλης Τράνακας (κιθάρα), Μανόλης Κλώντζας (κρουστά).




Ο Τσιτσάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1915 από γονείς Ηπειρώτες και από μικρός έδειξε το ενδιαφέρον του για τη μουσική, γράφει τραγούδια μέχρι και το θάνατο του το 1984. 

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΑΝΑ ΚΑΛΑΜΑΥΚΑΣ



Η Καλαμαύκα είναι οικισμός στην περιοχή της ημιορεινής Ιεράπετρας κτισμένος σε υψόμετρο 550μ. Είναι γνωστός για τον ποταμό του «Καλαμαυκιανός» με τις πολύτιμες πηγές του Κεφαλόβρυσου, καθώς και για το μεγάλο επιβλητικό βράχο που δεσπόζει πάνω από το χωριό με το σπηλαιώδες εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού.
 Δύο είναι οι εκδοχές για την ονομασία του χωριού. Η πρώτη, σύμφωνα με ορισμένους ντόπιους οφείλεται στην «καλή αύκλα», το καλοπελεκημένο ξύλινο αυλάκι μεταφοράς νερού που υπήρχε κοντά στις πηγές του Κεφαλόβρυσου. Η δεύτερη προέρχεται από το καπέλο που φορούσαν οι πρώτοι κάτοικοί του που έμοιαζε με το «καλημαύκι» του παπά.


 Η Καλαμαύκα πέρα από το πλούσιο φυσικό της περιβάλλον παρουσιάζει και ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Κάστελος απετέλεσε κατά την Υστερομινωική έως Κλασική περίοδο Ιερό κορυφής αφιερωμένο στο θεό Ασκληπιό. Όμως τα μνημεία που διατηρούνται μέχρι  σήμερα προέρχονται κυρίως από τη βυζαντινή εποχή όπως πολλά εξωκλήσια και ναΐσκοι που μαρτυρούν και το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων της Καλαμαύκας.


Από τα πιο χαρακτηριστικά είναι το μικρό εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην Καστελάνα. Είναι κτισμένο στην αρχή του φαραγγιού του Χαυγά μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον με πυκνή βλάστηση από πρίνους, κυπαρίσσια και μυρτιές. Σύμφωνα με τους βυζαντινολόγους ο μονόχωρος, αναστηλωμένος ναός τοποθετείται στο 13ο  με 14ο  αιώνα.





 Λιτό το εξωτερικό του μνημείου. Στο εσωτερικό του όμως παρουσιάζει σπάνιας τέχνης και αισθητικής τοιχογραφίες που δυστυχώς είναι καλυμμένες από ασβέστη και άλλα υλικά. Από ασβέστη έχουν καλυφθεί και άλλα αρχιτεκτονικά - διακοσμητικά στοιχεία του ναού όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Ο ναός πρέπει να ήταν κατάγραφος. Σε αυτό το σημείο να επισημάνω πως είναι φρόνιμο η αρμόδια Μητρόπολη και κυρίως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου να φροντίσουν για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και τον καθαρισμό των τοιχογραφιών.



 Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν ερείπια από κελιά και εικάζεται ότι ο ναός αποτελούσε το καθολικό γυναικείου μοναστηριού με πλούσιο έργο.