Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Η «ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ» ΣΤΟ REX



Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η αίθουσα του κινηματοθεάτρου REX το βράδυ της Κυριακής 16 Φεβρουαρίου και πάρα πολύ θεατές ήταν όρθιοι προκειμένου να παρακολουθήσουν μία εξαιρετική μουσική βραδιά αφιερωμένη στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ενορίας Αγίας Τριάδος.



Τη συναυλία διοργάνωσαν η Ενορία Αγίας Τριάδος, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Λασιθίου και το Σωματείο Φίλοι Ατόμων Τρίτης Ηλικίας.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά της μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.



Άψογη ήταν η εμφάνιση της Τετράφωνης Μικτής Χορωδίας Αγίου Νικολάου και εξαιρετική η ορχήστρα με τους μουσικούς Κωστή Παπαδάκη, Μιχάλη Γιατράκη, Μανώλη Κλώντζα. Οι τραγουδιστές Μιχάλης Βιολάρης, Μιχάλης Κλώντζας, Γιώργος Χυντηράκης και Γεωργία Φραγκιδάκη σκόρπισαν πολύ κέφι και ο κόσμος σιγοτραγούδησε μαζί τους.




Τη συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης. 

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΙΤΣΑΣ «ΛΑΤΩ»



Μετά από πολλά χρόνια και αρκετές προσπάθειες ολοκληρώθηκε η μετατροπή του παλαιού ελαιοτριβείου «Αρχαύλη» στην Κριτσά σε πολυχώρο πολιτισμού.
Το Πολιτιστικό Κέντρο Κριτσάς, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν το βράδυ της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου, αποτελεί στολίδι για την περιοχή. Η σύγχρονη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «ΛΑΤΩ» που διαθέτει μπορεί να φιλοξενεί πάρα πολλές εκδηλώσεις. Το ισόγειο του Πολιτιστικού Κέντρου περιλαμβάνει την κύρια αίθουσα (αμφιθέατρο), τον αποθηκευτικό χώρο, το γραφείο πληροφοριών και υποδοχής, τις εσωτερικές τουαλέτες και το κυλικείο. Στο δεύτερο όροφο υπάρχει πατάρι και αποθηκευτικός χώρος.



Τη διαχείριση του πολυχώρου θα έχει ο Δήμος, η Κοινότητα, ο Πολιτιστικός Οργανισμός και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κριτσάς.
 Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν: Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου κ. Κωστής Δερμιτζάκης, ο πρώην Βουλευτής κ. Νίκος Κοκκίννης, υποψήφιοι δήμαρχοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πάρα πολύς κόσμος.
Τον αγιασμό τέλεσαν οι ιερείς της Κριτσάς. Τα εγκαίνια έκλεισαν με κρητική μουσική από το λυράρη Δημήτρη Σγουρό.




 Στο δεύτερο όροφο του Κέντρου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κριτσάς και ο φυσιοδίφης Γιώργος Αφορδακός παρουσίασαν έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο «Οι ομορφιές του τόπου μας».     

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ



Στο μπαρ «Σαλώμη» που βρίσκεται στην οδό Μιχ. Σφακιανάκη απέναντι από το κινηματοθέατρο REX του Αγίου Νικολάου, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου έκοψε τη βασιλόπιτά της το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου.
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Γιάννης Σταμέλος, στο σύντομο λόγο του ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους στην αίθουσα και όσους στηρίζουν τις προσπάθειες της Εταιρείας και το περιοδικό «Αμάλθεια» που εκδίδει.

Ο κ. Γιάννης Σταμέλος,
           κόβει τη βασιλόπιτα

Μετά το κόψιμο της πίτας ακολούθησε ποικίλο μουσικό πρόγραμμα, από την «Αυτοσχέδιο Χορωδία» που περιελάμβανε τραγούδια της καντάδας, αρχοντορεμπέτικα και έντεχνα.
 Στα όργανα έπαιξαν οι μουσικοί: Πάτρα Φαρσάρη αρμόνιο, Γιάννα Παπαδάκη φλάουτο, Γιάννης Μιχάκης μπουζούκι, Βασίλης Τράνακας κιθάρα, Κωστής Κλώντζας ακορντεόν, Μανώλης Κλώντζας κρουστά.



Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι: Μαρία Καρτέρη-Σιγανού, Άννα Καρτέρη, Ρούλα Καναβάκη, Έφη Παχυγιαννάκη, Τένια Κουτουλάκη, Γιάννης Σταμέλος, Στρατής Κουρουπάκης, Γιώργος Φουλεδάκης, Κωστής Μαστοράκης, Γιάννης Γεροντής, Θανάσης Ρωσσίδης, Γιώργος Κοκκίνης και Λεωνίδας Κλώντζας.

Την εκδήλωση τίμησε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης.    

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2014



Ο Ιανουάριος ή Γενάρης είναι ο πρώτος μήνας του έτους σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 10 ώρες και η νύχτα 14. Το όνομα του οφείλεται στους αρχαίους Ρωμαίους και στο θεό τους Ιανό, που προς τιμήν του τον ονόμασαν έτσι. Ο Ιανός ήταν θεός με δύο μορφές και παριστάνεται πότε κρατώντας κλειδιά και πότε έχοντας τριακόσιες ψήφους στο δεξί του χέρι και εξήντα πέντε στο αριστερό, όσες και οι ημέρες του έτους. Η πρώτη ημέρα του μήνα είναι και πρώτη ημέρα του χρόνου, η γνωστή Πρωτοχρονιά. Ωστόσο ο Ιανουάριος δεν ήταν πάντα ο πρώτος μήνας του έτους. Η πρώτη Ιανουαρίου καθιερώθηκε σαν Πρωτοχρονιά από τους Ρωμαίους το 153 π.Χ. Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Αιγόκερου και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Υδροχόου, για το υπόλοιπο του μήνα.



Στον Ιανουάριο ο λαός μας έχει δώσει διάφορες ονομασίες, που οι περισσότερες οφείλονται στις ιδιότητες του και τις γεωργικές εργασίες που πραγματοποιούνται στην διάρκεια του. Τον ακούμε ως Γεννολογιτή, γιατί τότε γεννοβολούν τα κοπάδια, Γατομήνα επειδή ζευγαρώνουν οι γάτες. Λέγεται και Μεσοχειμώνας γιατί είναι ο μεσαίος από τους τρεις μήνες του χειμώνα. Είναι και «Κλαδευτής» γιατί αυτό τον  μήνα κλαδεύουν οι γεωργοί. Ακούγεται και ως Καλαντάρης από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, είναι και «Γελαστός» για τις Αλκυονίδες ημέρες.. Είναι επίσης ο μήνας με το λαμπρότερο φεγγάρι. «Να ΄μουν το Μάη γάιδαρος τον Αύγουστο κριάρι όλο το χρόνο κόκορας και γάτος τον Γενάρη», είναι μια από τις ωραιότερες παροιμίες για το μήνα. 

Από τον εορτασμό των Θεοφανίων
              στον Άγιο Νικόλαο

 Πλούσιο είναι και το εορτολόγιο του μήνα ξεκινώντας  με την εορτή του Αγίου Βασιλείου και την περιτομή του Χριστού την πρώτη του μήνα και τελειώνοντας με την εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών στις 30.Ενδιάμεσα έχουμε αρκετές σημαντικές εορτές, όπως των Θεοφανείων στις 6, του Αγίου Ιωάννου στις 7, του Μεγάλου Αντωνίου στις 17 και των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας στις 18.
Χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα ο φετινός Ιανουάριος. Το ψηφιακό βροχόμετρο του Μ/Σ κατέγραψε 34 χιλιοστά βροχής έναντι 94 του περυσινού Ιανουαρίου. Η μέση θερμοκρασία του μήνα ήταν 13 βαθμοί Κελσίου.    

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:            Μέση 13 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 18.5 ελαχ,. 9.1


ΣΧ.     ΥΓΡΑΣΙΑ:            Μέση 74%, μέγ. 92%, ελάχ 38%.          


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ :            34 χιλιοστά


ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:        8


ΑΝΕΜΟΙ:                        Εναλλαγή ανέμων, μέγ. ταχύτητα 80 Km/h 


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:               115 ώρες


ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:                   Μέση, επίπεδο θάλασσας 1016,5mb



           Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.