Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Ι. ΣΤΑΜΕΛΟΥ «Φαντασία και Μαθηματικά»



Στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου, έγινε την περασμένη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Σταμέλου, «Φαντασία και Μαθηματικά».
Το βιβλίο το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Οσελότος» , είναι το 7ο του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αποτελεί ένα πρωτότυπο πόνημα, που – ενώ σε πρώτη ανάγνωση παρακάμπτει τη στενή μαθηματική σκέψη και λογική- διά της «πλαγίας» οδού, βασιζόμενο ακριβώς σε αυτές, εξυπηρετεί το στόχο του ευρηματικού δασκάλου.



Η αφορμή για την έκδοση του βιβλίου προέκυψε από μία πρόσκληση Δημοτικού Σχολείου για να μιλήσω πως γράφεται ένα βιβλίο… εξομολογήθηκε ο συγγραφέας.
 Στην εκδήλωση πήραν μέρος και μίλησαν, η κ. Εύη Μπουκουβάλα- Κλώντζα, που είχε και τον συντονισμό της παρουσίασης, η μαθηματικός κ. Μαρία Μαυρικάκη και ο δάσκαλος κ. Κωστής Καλύβας.



Αποσπάσματα από το βιβλίο ανέγνωσε η φιλόλογος κ. Γωγώ Ζερβού, ενώ ένα ποίημα απάγγειλε ο μικρός Μιχαλάκης Κλώντζας.
 Μελοποιημένα ποιήματα, τα οποία ο Γιάννης Σταμέλος συμπεριέλαβε στο βιβλίο του, απέδωσε η «Αυτοσχέδιος Χορωδία» αποτελούμενη από τους Άννα Καρτέρη, Λεωνίδα Κλώντζα, Στρατή Κουρουπάκη, Έφη Παχυγιαννάκη και Γιώργο Φουλεδάκη.




Έπαιξαν οι μουσικοί: Κωστής Κλώντζας, Μανόλης Κλώντζας, Γιάννα Παπαδάκη, Βασίλης Τράνακας, Πάτρα Φαρσάρη.     

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡIO ΤΟΥ 2013



Ο Οκτώβρης ή Οκτώβριος είναι ο δεύτερος μήνας του Φθινοπώρου και ο δέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 11 ώρες και η νύχτα 13. Το όνομα του οφείλεται στη λατινική λέξη octo, που σημαίνει οχτώ, γιατί στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, που άρχιζε από το μήνα Μάρτιο, είχε την όγδοη θέση. Αργότερα όταν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος προστέθηκαν στην αρχή του έτους, ο Οκτώβριος μετακινήθηκε στη δέκατη θέση. Ήταν ο τέταρτος μήνας του αττικού έτους, και ονομαζόταν Πυανεψιών από τα ιερά Πυανέψια ή Πυανόψια, γιορτή προς τιμήν του Απόλλωνα. Ο Οκτώβρης αρχίζει την ίδια ημέρα του χρόνου με τον Ιανουάριο, εκτός από τα δίσεκτα έτη. Παρατηρούμε ότι στην ορθογραφία του δεν εμπεριέχεται το γράμμα «μ» όπως συμβαίνει με τους διπλανούς του μήνες Σεπτέμβριος, Νοέμβριος κλπ. Μέχρι τις 23 του Οκτωβρίου ο ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Ζυγού και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Σκορπιού.
 Η μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη και θαυματουργού, προστάτη και Πολιούχου της Θεσσαλονίκης στις 26 του μήνα, έχει δώσει στον Οκτώβριο την προσωνυμία «Αϊ Δημητριάτης». Η γιορτή αυτή θεωρείται από το λαό μας η αρχή του χειμερινού εξαμήνου, όπως συμβαίνει με τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου στις 23 του Απριλίου για την αρχή του θερινού εξαμήνου. Τον Οκτώβριο έχομε το «μικρό καλοκαιράκι» ή το «καλοκαίρι του Αγίου Δημητρίου» όπως λέγεται, λόγω της καλοκαιρίας που επικρατεί κατά κανόνα το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα. Επίσης τον συναντούμε ως Βροχάρη λόγω των ευεργετικών βροχών που πέφτουν στη διάρκεια του. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας με τα πρωτοβρόχια, και τα χρυσάνθεμα,  που τα ακούμε ως Αγιοδημητριάτικα ή Οκτωβρούδια. Είναι η εποχή που ανθίζουν τα κυκλάμινα, όμορφο λουλούδι που το έκανε τραγούδι ο Γιάννης Ρίτσος: «Κυκλάμινο, κυκλάμινο στου βράχου τη σχισμάδα…». Το όργωμα και η σπορά είναι οι κύριες γεωργικές εργασίες τον Οκτώβριο, καθώς επίσης το φύτεμα φυτών, και των χειμωνιάτικων λαχανικών. Οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα κοπάδια τους στα χειμαδιά, και οι κρασοπαραγωγοί ανοίγουν ανήμερα του Αγίου Δημητρίου τα βαρέλια με το καινούργιο κρασί. Στην Κρήτη η δοκιμή των κρασιών γίνεται μια βδομάδα αργότερα, στις 3 Νοεμβρίου, του Αϊ Γιώργη του «μεθυστή».

Από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Εκτός από τον Άγιο Δημήτριο η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά στις 18. Ο Λουκάς ήταν ιατρός, αλλά και πολύ καλός ζωγράφος κι έχει ιστορήσει αρκετές προσωπογραφίες της Θεοτόκου. Είναι ο συγγραφέας του τρίτου Ευαγγελίου, και των Πράξεων των Αποστόλων. Στις 3 του μήνα η Αθήνα γιορτάζει τον Πολιούχο της Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη. Πολύ σημαντικά είναι και τα ιστορικά γεγονότα του μήνα με σημαντικότερο εκείνο του ηρωικού «ΟΧΙ» του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά στις αξιώσεις της Ιταλίας και η κύρηξη του πολέμου κατά της χώρας μας. Στις 12 Οκτωβρίου 1944 έχομε την απελευθέρωση της Αθήνας από τις κατοχικές δυνάμεις. Λίγες δεκαετίες πριν, στις 26 Οκτωβρίου 1912 0 Ελληνικός Στρατός εισέρχεται νικηφόρα στη Θεσσαλονίκη και την απελευθερώνει. (Φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια).
Ζεστός και ο φετινός Οκτώβριος. Μήνας με αρκετή ηλιοφάνεια , αλλά καθόλου ευεργετικός για τη γεωργία αφού δεν έβρεξε.Το βροχόμετρο του Μ/Σ Meteoart κατέγραψε  μόλις 5 χιλιοστά βροχής, έναντι 29 του περυσινού, και 68 του προπέρσινου Οκτωβρίου.                 


ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:        Μέση  20 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 29.1 ελάχ. 14.9


ΣΧ.     ΥΓΡΑΣΙΑ:         Μέση    56%,   μέγ.  81%   ελάχ.  17%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:           5 mm


ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:     2


ΑΝΕΜΟΙ:                      Μεταβλητοί, μέγ. ταχ. 80Km/h


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:             260 ώρες



ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:                Μέση, επίπεδο θάλασσας 1018 mb




Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»



Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, φιλοξενείται αυτή την περίοδο στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου η έκθεση του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τον τίτλο «1770 – 1913: Κρήτη Πορεία προς την Ένωση».



Στα εγκαίνια της έκθεσης που έγιναν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου παρευρέθηκαν  ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελ. Βενιζέλος κ. Νικ. Παπαδάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος κ. Εμμ. Καλογερής και μέλη τοπικών φορέων. Για την πραγματοποίηση της έκθεσης συνεργάστηκαν η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου και η εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης.
 Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Χατζηδάκης και ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελ. Βενιζέλος» κ. Νίκος Παπαδάκης.



Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η φιλόλογος – ιστορικός κ. Μαρία Σωρού, η οποία  ξεκινώντας την ομιλία της τόνισε τις μεγάλες συγκεντρώσεις που έγιναν στον Άγιο Νικόλαο, στη Νεάπολη, στην Κριτσά στη Σητεία και στην Ιεράπετρα για να εορτάσουν οι Λασιθιώτες την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.



Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό προερχόμενο από επίσημα αρχεία και ιδιωτικές συλλογές. Επίσης, εκτίθενται αυθεντικά αντικείμενα της εποχής της Τουρκικής κατοχής, αντικείμενα με αναφορά στο Ελ. Βενιζέλο, μετάλλια, νομίσματα, σφραγίδες κ.α. Καθώς και αντίγραφα στολών του Ελληνικού Στρατού εκείνης της περιόδου.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 20 Νοεμβρίου.     

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ REX



Με την παρουσία πολύ κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 27 Οκτωβρίου εκδήλωση για τον επίσημο εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η κ. Μ. Κωστάκη και ο κ. Γιάννης Χρονάκης

Η εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του κινηματοθεάτρου REX, αποτελεί καινοτομία της Διοίκησης του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου. Αντί μίας απλής εκφώνησης, ενός πανηγυρικού ανήμερα της εορτής στην εκκλησία μετά την δοξολογία, αποφασίστηκε να γίνει εκδήλωση με ομιλία και τραγούδια αφιερωμένα στην ιστορική επέτειο.

Ο κ. Γιάννης Χρονάκης

Την εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό της η Αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Μαρία Κωστάκη. Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης στο χαιρετισμό του εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση και την παρουσία των πολιτών.

Η αίθουσα του REX

Ο Φιλόλογος Γιάννης Χρονάκης ο οποίος ήταν ο ομιλητής της βραδιάς, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ο ελληνικός λαός υπερασπίστηκε τον άνθρωπο αντιμαχόμενος ηρωικά την τυραννία. Έπραξε σύμφωνα με την αγωγή του, η οποία τον εντάσσει στους υπέρμαχους του ανθρωπισμού».

Η Χορωδία του ΠΑΟΔΑΝ


 Μετά την ομιλία η Χορωδία του ΠΑΟΔΑΝ παρουσίασε ένα ρεπερτόριο από τραγούδια που είχε ετοιμάσει για την περίσταση.