Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

4ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ



Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά το Παιδικό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πλαζ Αγίου Νικολάου το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουνίου.
Το εορταστικό διήμερο παρακολούθησε πλήθος παιδιών από τα σχολεία της περιοχής τα οποία προσέλκυσαν οι πολλές δράσεις, όπως ο χορός το θέατρο, η ζωγραφική τα αθλήματα κλπ.



 Στο Παιδικό Φεστιβάλ συμμετείχαν φορείς, σύλλογοι, μουσεία της Κρήτης αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως το Ευγενίδειο Ίδρυμα, το Ολυμπιακό Μουσείο κ.α.




Το Φεστιβάλ συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αγίου Νικολάου και η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2013



Ο Μάιος ή Μάης είναι ο πέμπτος μήνας του πολιτικού έτους κατά το Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο, και ο ένατος του εκκλησιαστικού. Έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 14 ώρες και η νύκτα 10. Μέχρι τις 21 Μαΐου ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου και στις 22 εισέρχεται στον αστερισμό των Διδύμων (για το υπόλοιπο του μήνα). Το όνομά του οφείλεται στη ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια), της οποίας το όνομα προήλθε από την ελληνική λέξη Μαία (τροφό). Η Μάγια ταυτίστηκε και με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία μητέρα του Ερμή στον οποίο και αφιερώθηκε ο μήνας. Στην αρχαιότητα αντιστοιχούσε με τον μήνα Θαργηλιώνα, και τον εόρταζαν με τα περίφημα Ανθεοφόρια, και ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη.



Είναι ο μήνας των λουλουδιών και των στεφανιών, του έρωτα και της νεότητας, των εργατικών αγώνων, είναι ο πιο όμορφος μήνας του έτους. Η Πρωτομαγιά έχει χαρακτηρισθεί παγκόσμια ημέρα απεργίας. Είναι συνδεδεμένη με το εργατικό κίνημα του 1886 στο Σικάγο, αλλά και στην Ελλάδα με την απεργία των καπνεργατών του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Το πλέξιμο του πρωτομαγιάτικου στεφανιού είναι ένα από τα έθιμα που διατηρείται μέχρι τις ημέρες μας και στολίζει την πόρτα ή το μπαλκόνι του σπιτιού μας, μέχρι να καεί στις φωτιές του Αϊ Γιάννη. Οι λαϊκές δοξασίες θέλουν το μήνα «μαγεμένο» γι΄αυτό αποφεύγονται οι γάμοι και οι σοβαρές εργασίες στη διάρκεια του.
 Στις 21 του μήνα εορτάζεται η μνήμη των Αγίων, Ενδόξων, Μεγάλων, Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ η 29η αποτελεί αποφράδα ημέρα λόγω της άλωσης της Πόλης . Στις 5 η εκκλησία μας εορτάζει τη Μεγαλομάρτυρα και Ισαπόστολο Αγία Ειρήνη, ενώ η δεύτερη Κυριακή του μήνα είναι αφιερωμένη στη «Μητέρα».

Η προτομή της μάνας στην
            Παναγία τη Βιγλιώτισσα

Μήνας με αρκετή ηλιοφάνεια αλλά με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Η μέση θερμοκρασία ακούμπησε τους 23 βαθμούς Κελσίου, έναντι 21.5 του περυσινού, και 19 του προπέρσινου Μαΐου. Η βροχόπτωση ήταν 6 χιλιοστά, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 έως 31 Μαΐου 2013 έχουν σημειωθεί 306 χιλιοστά βροχής, τιμή επίσης ασυνήθιστα χαμηλή.        

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ          μέση 23.0 βαθμοί Κελσίου, μέγ.33.8, ελχ.16.5          

ΣΧ. ΥΓΡΑΣΙΑ:                    μέση 48%, μεγ. 72%, ελχ. 17%

ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:                 6 χιλιοστά             

ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:            4

                                                                                
ΑΝΕΜΟΙ:                            μεταβλητοί, μέγ. ταχ. 90 Km/h

ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:                   280 ώρες

ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:                   1012 Mb      
   
    


      Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟ Λ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ




Μεγάλος και αγαπημένος στο πανελλήνιο ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, προς τιμή του οποίου έγινε το αφιέρωμα, «Σάββατο κι΄ απόβραδο», στο κινηματοθέατρο REX του Αγίου Νικολάου το Σάββατο 1η Ιουνίου.

Οι "ΤΑΔΕ" στη σκηνή του REX


Παρά τα απρόσμενα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η εκδήλωση θεωρείται επιτυχημένη και την παρουσίασαν οι «Τάδε», είναι το νεοσύστατο τοπικό μουσικό σχήμα αποτελούμενο από τους μουσικούς: Μανώλη Κλώντζα, Αντώνη Κουμπανάκη, Θωμά Οικονόμου,  Μιχάλη Πάγκαλο, Γιώργη Τσιχλή και Παναγιώτη Χουλιάρα. Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι: Ξανθούλα Πορφυράκη, ο Δημήτρης Ματζαράκης και ο Παναγιώτης Χουλιάρας.

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός Νίκος Τζώρτζης

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Νίκος Τζώρτζης, που έδωσε και το πορτρέτο του μεγάλου στιχουργού. Στην κατάμεστη αίθουσα του REX οι θεατές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν είκοσι εννέα αγαπημένα τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων συνθετών, που παρουσιάστηκαν με επαγγελματικό τρόπο. Τη μουσική στη σκηνή του REX συνόδευαν φωτογραφίες από τη ζωή του Λ. Παπαδόπουλου και τις συνεργασίες του.

Η αίθουσα του REX


Τα έσοδα από την εκδήλωση διατέθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Πολλά συγχαρητήρια στους συντελεστές της εκδήλωσης καθώς και στο Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου για την βοήθεια του.       

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΤΡΙΠΛΗ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ



Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσομε ένα σπάνιο σχετικά αστρονομικό φαινόμενο, ορατό με γυμνό μάτι στο νυκτερινό ουρανό. Πρόκειται για το μεταξύ τους πλησίασμα των πλανητών Δία, Αφροδίτης και Ερμή.
 Το φαινόμενο έλαβε χώρα σε δυτική βορειοδυτική κατεύθυνση και σύμφωνα με τους αστρονόμους θα παρατηρηθεί ξανά από τη Γη μετά από 13 χρόνια. Η κορύφωση του φαινομένου έγινε στις 26 και 27 Μαΐου, όταν οι τροχιές των πλανητών τους έφεραν πολύ κοντά τον ένα με τον άλλο.
Αμέσως μετά ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος άρχισε σταδιακά να χαμηλώνει στον ουρανό και τώρα δεν φαίνεται πια. Η Αφροδίτη εξακολουθεί να λάμπει στο βραδινό ουρανό ως «αποσπερίτης», ενώ ο Ερμής, ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος εμφανίζεται όλο και ψηλότερα πάνω από την Αφροδίτη.

 Η «σύνοδος» των τριών πλανητών ήταν πάντως παραπλανητική, αφού στην πραγματικότητα απείχαν πάρα πολύ ο ένας από τον άλλο. Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Δίας απείχαν από τη Γη περίπου 169 εκατ. Χλμ, 241 εκατ. Χλμ, και 909 εκατ. Χλμ. Αντίστοιχα.