Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
Το 2013 είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και όλο το νησί θα εορτάσει αυτή την επέτειο με διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου συμμετέχοντας στις εορταστικές αυτές εκδηλώσεις παρουσίασε μία ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη σε ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο, το μεγάλο Κρητικό συγγραφέα, ποιητή και διανοούμενο Νίκο Καζαντζάκη.
 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου στο κινηματοθέατρο REX  και την οργάνωσε ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης και αναφέρθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στη διάρκεια του έτους.

Η κ. Μαριάνθη Μενεγάκη 

Στη συνέχεια η κ. Μαριάνθη Μενεγάκη, διάβασε ενημερωτική ομιλία για τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, την οποία έγραψε το μέλος της Εταιρείας κ. Γιάννης Ευαγγελινάκης. Έδρα της (ΔΕΦΝΚ) είναι η Γενεύη και συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια από την ίδρυση της, αριθμεί πάνω από 5.000 μέλη από 119 χώρες.

Στιγμιότυπο από το θεατρικό δρώμενο

Ακολούθησε η κ. Μαρία Κωστάκη με την ομιλία της «Η Κρήτη στα μυθιστορήματα». Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Καπετάν Μιχάλης. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την προβολή βίντεο που παρουσίαζε το μουσικό έργο του αξέχαστου Μανώλη Κουναλάκη, αφιερωμένο στο Νίκο Καζαντζάκη τον οποίο υπεραγαπούσε. «Ο ποιητής και το ποίημα της Οδύσσειας», αποδόθηκε θεατρικά σε επιλογή κειμένων της Έφης Μπουκουβάλα-Κλώντζα και απέδωσαν η Μαριάνθη Μενεγάκη, η Λίζα Χρυσικοπούλου, ο Μανώλης Σγουρός, ο Γιώργος Ταβλάς και ο Ανδρέας Χατζημαρκάκης.

Οι μουσικοί με το Μιχάλη
Κλώντζα στο μικρόφωνο

Η όμορφη βραδιά έκλεισε με τραγούδια από το έργο του Μανώλη Κουναλάκη «Η Κρήτη του Νίκου Καζαντζάκη». Έπαιξαν οι μουσικοί: Κωστής Τυμπακιανάκης, Γιώργος Λεγάκης, Νίκος Λουκουμάκης και Μανώλης Κλώντζας. Τα τραγούδια ερμήνευσαν ο Μιχάλης Κλώντζας, ο Χαρίλαος Παπαδάκης και η Χαρά Τυμπακιανάκη.

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη
στη Μυρτιά Ηρακλείου
Στα πλαίσια του αφιερώματος στο Νίκο Καζαντζάκη, έγινε το επόμενο βράδυ στο Δημοτικό Σχολείο Κριτσάς προβολή της γνωστής ταινίας από το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» παραγωγής 1957 σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν, και την αλησμόνητη Μελίνα Μερκούρη σε πρωταγωνιστικό ρόλο.Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ
«Ο γιος του δάσκαλου», είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη. Η παρουσίαση του βιβλίου στον Άγιο Νικόλαο έγινε τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λασιθίου.
 Τον Γιάννη Ξανθούλη παρουσίασε η κ. Άννα Καρτέρη   ιδιοκτήτρια του γνωστού βιβλιοπωλείου της πόλης μας, ενώ για το βιβλίο μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι το έγραψε επηρεασμένος από προσωπικές εμπειρίες. Το βιβλίο το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διόπτρα» έχει αποσπάσει πολλές θετικές κριτικές.

Η κ. Άννα Καρτέρη με το συγγραφέα  

Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη. Από το 1969 εργάζεται ως δημοσιογράφος και χρονογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνο. Ασχολήθηκε με το παιδικό θέατρο. Έγραψε και εικονογράφησε παιδικά βιβλία.
 Το 1981 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο μεγάλος θανατικός. Ακολούθησαν: Οικογένεια Μπες – βγες (1982), Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα (1984), Ο Σόουμαν δε θα ΄ρθει απόψε (1985), Το πεθαμένο λικέρ (1987), Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας (1989), Το ροζ που δεν ξέχασα (1991), Η εποχή των καφέδων (1992), Η Δευτέρα των αθώων (1994) και το τρένο με τις φράουλες (1996), Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες (1998), Το ταγκό των Χριστουγέννων (2003), Του φιδιού το γάλα (2009), Δεσποινίς Πελαγία (2010) κ.α.
Έργα του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, δανέζικα, γερμανικά, ισπανικά, ιαπωνικά , ολλανδικά.   
       
Ο Γιάννης Ξανθούλης υπογράφει
 βιβλίο σε αναγνώστρια
 

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2013«Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει»

               Ο Φεβρουάριος ή Φλεβάρης, είναι ο δέκατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου, και έχει στα κοινά έτη 28 ημέρες, ενώ στα δίσεκτα 29. Η ημέρα διαρκεί 11 ώρες και η νύκτα 13. Μέχρι της 19 του μήνα ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό των Ιχθύων για το υπόλοιπο του μήνα. Η λέξη Φεβρουάριος παράγεται από το λατινικό ρήμα (februare) που σημαίνει καθαρίζω, αγνίζω. Στην αρχαία Ρώμη τελούνταν θρησκευτικές εορτές εξαγνισμού και καθαρισμού στη διάρκεια του μήνα.
 Ο Φεβρουάριος είναι ένας από τους μήνες με τις περισσότερες βροχές, με αποτέλεσμα να αναβλύζουν τα υπόγεια νερά (φλέβες) από όπου και προέρχεται το «Φλεβάρης». Ο Φεβρουάριος ήταν ο τελευταίος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου. Στη σημερινή δεύτερη θέση του έτους του έτους μετακινήθηκε το 253 π.Χ. με την καθιέρωση του Ιουλιανού ημερολογίου (46 π.Χ.), περιορίστηκαν οι ημέρες του από 30 στις 29, ενώ την εποχή του Αυτοκράτορα Αυγούστου του αφαιρέθηκε μία ακόμα ημέρα και προστέθηκε στο μήνα Αύγουστο που ήταν αφιερωμένος στον Αυτοκράτορα. Λόγω της περιορισμένης του διάρκειας ο μήνας λέγεται και «Κουτσοφλέβαρος». Στην αρχαία Αθήνα το μήνα Γαμηλίωνα, που αντιστοιχεί στο Φεβρουάριο, εορτάζονταν τα Ανθεστήρια που διαρκούσαν τρείς ημέρες.

Η ανθισμένη αμυγδαλιά το Φεβρουάριο
είναι προάγγελος της άνοιξης 

Το Φεβρουάριο ανοίγει το Τριώδιο (εκκλησιαστικό βιβλίο) και ξεκινούν οι αποκριές με τους χορούς και τις μεταμφιέσεις, που έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων. Η ημέρα της Υπαπαντής του Χριστού στις 2 Φεβρουαρίου είναι η κυριότερη εορτή του μήνα. Ο Άγιος Χαράλαμπος, είναι θεραπευτής των λοιμωδών ασθενειών και εορτάζεται στις 10. Στις 19 η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης, της «Κυράς των Αθηνών», και κάθε τέσσερα χρόνια, στις 29, τιμάται ο Άγιος Κασσιανός.
Ζεστός θεωρείται ο μήνας αφού η μέση θερμοκρασία ήταν 13 βαθμοί Κελσίου έναντι 10 του περυσινού Φεβρουαρίου, ενώ οι βροχές ήταν περιορισμένες. Τους δύο πρώτους μήνες του 2013 η βροχή που έπεσε έφθασε τα 133 χιλιοστά, έναντι 309 της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Από το Σεπτέμβριο του 2012 έως και το Φεβρουάριο του 2013 έχουν σημειωθεί 271 χιλιοστα βροχής. 

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:          Μέση 13 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 18,9, ελάχ. 7,9          


ΣΧΕΤ.ΥΓΡΑΣΙΑ:          Μέση 68%, μέγ. 93%, ελάχ. 38%   


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:          39 χιλιοστά


ΗΜΕΡ. ΒΡΟΧΗΣ:        10


ΑΝΕΜΟΙ:                     Επικρατέστεροι οι νότιοι, μέγ. ταχ. 51 Km/h


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:            135 ώρες


ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:                Μέση, επίπεδο θάλασσας 1015 mb          Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ
Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου και το περιοδικό «Αμάλθεια», με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, διοργάνωσαν τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου εκδήλωση αφιερωμένη στο Δάσκαλο και την Παιδεία.
 Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Ιωάννης Σταμέλος είπε : «… είναι μία εκδήλωση αναστοχασμού και απόδοσης φόρου τιμής στο Δάσκαλο οποιασδήποτε βαθμίδας στον οποίο οφείλομε τα θεμέλια της προσωπικότητας μας ».


Η εκδήλωση ήταν διαρθρωμένη σε τέσσερα μέρη. Στο πρώτο, ο κ. Σταμέλος έκανε αναφορά στη θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών και στο πως αυτή καθιερώθηκε ως εορτή της παιδείας. Στο δεύτερο μέρος ο ομιλητής σκιαγράφησε το προφίλ του καλού δασκάλου. Το τρίτο μέρος της εκδήλωσης περιείχε μικρά αφιερώματα στις μορφές σημαντικών Δασκάλων της περιοχής του Αγίου Νικολάου που έχουν φύγει από κοντά μας. Ο κ. Ιωάννης Σταμέλος μίλησε για τον Ανδρέα Λογκάκη και το Γιάννη Επιτροπάκη, ο κ. Εμμανουήλ Πυθαρούλης για το Δημήτρη Αμαργιωτάκη, ο κ. Μανώλης Κακουλάκης για το Γιώργο Μπία, η Μαρία Καρτέρη – Σιγανού για το Γιάννη Λουκαράκη και τον Ευστάθιο Χαλκιαδάκη και ο κ. Λεωνίδας Κλώντζας για τον Εμμανουήλ Ταβλά.


Στα ενδιάμεσα διαβάστηκαν σύντομα νάκλια, διηγήματα και χρονογραφήματα από τους Μαρία Φασουλάκη, Άρτεμη Μπλαζογιαννάκη, Ανθή Ρουμπελάκη, Έφη Μπουκουβάλα – Κλώντζα και Στρατή Κουρουπάκη.
Στο τέταρτο μέρος της εκδήλωσης η «Αυτοσχέδια χορωδία» με τους μουσικούς Πάτρα Φαρσάρη, Γιάννα Παπαδάκη, Μανώλη Κλώντζα, Βασίλη Τράνακα και τη μαθήτρια Αιμιλία Βασιλείου ερμήνευσαν τραγούδια αφιερωμένα στο Δάσκαλο και τους μαθητές.
Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν και στις πόλεις Ιεράπετρα και Σητεία από την Ι.Λ.Ε.Ν.Λ.