Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ 2012




Στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή ήταν αφιερωμένο το φετινό Τριήμερο Λόγου και Τέχνης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 19- 20- 21 Οκτωβρίου στο κινηματοθέατρο REX της πόλης μας. Εκτός από τις πολλές και αξιόλογες ομιλίες η εκδήλωση περιελάμβανε μουσικό αφιέρωμα με μικρασιάτικες μελωδίες, και θεατρικό αφιέρωμα στα γεγονότα της εποχής.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών
και Ποντίων κ. Ιωάννης Μπέρκοβιτς 

Την Παρασκευή πρώτο βράδυ της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων κ. Ιωάννης Μπέρκοβιτς , ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της κορυφαίας εκδήλωσης για τον τόπο μας. Πρώτη ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η φιλόλογος και ιστορικός κ. Μαρία Σωρού, με τίτλο ομιλίας «Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ήττας». Στη συνέχεια μίλησε η επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Σία Αναγνωστοπούλου, με θέμα «Μικρά Ασία. Η μεγάλη περιπέτεια, 1919-1922». Ακολούθησε η φιλόλογος κ. Άννα Μάμου, με την ομιλία της Πρόσφυγες: «το προζύμι της προκοπής». Τελευταίος ομιλητής ήταν ο καθηγητής πολεοδομίας και σήμερα ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ κ. Δημήτρης Φιλιππίδης, με θέμα Πρόσφυγες-Μεσοπόλεμος-Κοινωνική κατοικία.

Οι ομιλητές της πρώτης βραδιάς 

Το Σάββατο, δεύτερο βράδυ του «Τριημέρου», η αίθουσα του REX ήταν κατάμεστη και οι θεατές παρακολούθησαν μια πολύ όμορφη βραδιά με μικρασιάτικη μουσική και τραγούδια. Τραγούδησαν ο Θωμάς Κοροβίνης και η Ξανθούλα Πορφυράκη. Όργανα έπαιξαν οι: Μανώλης Κλώντζας, Κωστής Πιταροκοίλης, π. Γεώργιος Τζάβλας, Νίκος Κακογιαννάκης, Βασίλης Πετροδασκαλάκης, Γιάννης Μελαμπιανάκης, Παναγιώτης Χουλιάρας, Μιχάλης Πάγκαλος, Θωμάς Οικονόμου, Γιώργος Καπαράκης. Προλόγισαν Θωμάς Κοροβίνης και Νίκος Τζώρτζης.

Το δεύτερο βράδυ της εκδήλωσης η αίθουσα του REX
πλημμύρισε από μικρασιάτικη μουσική και τραγούδια 

Την Κυριακή τελευταίο βράδυ της εκδήλωσης μίλησαν οι συγγραφείς Μάρω Δούκα και Θωμάς Κοροβίνης, ενώ η φιλόλογος κ. Έφη Μπουκουβάλα στηριζόμενη σε κείμενα των Ηλία Βενέζη και Διδώς Σωτηρίου έδωσε την εικόνα του ξεριζωμού των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες. Επίσης μίλησε ο Τουρκοκρητικός στην καταγωγή κ. Μπιλάλ Τούρκογλου, ο οποίος είχε προσκληθεί από το Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Αγίου Νικολάου παρουσίασε διασκευασμένη την «Πάροδο» από το έργο του Κοσμά Πολίτη «Στου Χατζηφράγκου».

Οι ομιλητές της τρίτης βραδιάς

     
      Το Τριήμερο λόγου και Τέχνης διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμπέλλου. Την εκδήλωση συντόνισε η Αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ φιλόλογος κ. Μαρία Κωστάκη. 



Η ΕΘΟΑΝ στη σκηνή του  REX


Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΝΕΖΙΝΑΣ ΜΠΛΑΖΟΓΙΑΝΝΑΚΗ




«Και όχι ελευθερία», είναι ο τίτλος της δεύτερης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της νεαρής εικαστικού Ανεζίνας Μπλαζογιαννάκη, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν το βράδυ της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου στην γκαλερί «Sandika» του Αγίου Νικολάου. Η ταλαντούχος καλλιτέχνης που κατάγεται από τον Άγιο Νικόλαο έγραψε για τη δουλειά της.
 … Έχω στην αγκαλιά μου έναν δράκο που κοιμάται. Ο δράκος είναι καλός και μ΄ αγαπάει. Με διάλεξε, δεν ήρθε κοντά μου τυχαία. Δε θέλει να μου κάνει κακό, αλλά εγώ δεν το ξέρω. Αρχίζει να με αλλάζει, να με κάνει σαν αυτόν κι εγώ, από τη μία τον αφήνω αλλά από την άλλη καταπιέζομαι κιόλας οπότε, ενώ έχω ήδη αρχίσει να μεταλλάσσομαι, κάτι με κρατάει απ΄ το να το απολαύσω. Εγώ με κρατάω. Είμαι παγιδευμένη, «δεμένη» από τον ίδιο μου τον εαυτό. Και αυτός ο μαζοχισμός με εγκλωβίζει, μου προκαλεί θλίψη, δάκρυα, φόβο και όχι ελευθερία.

Η Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη

Η Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Ε΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλλών Τεχνών της Αθήνας. Το 2010 ολοκλήρωσε το σεμιναριακό πρόγραμμα ενηλίκων «Εκπαίδευση στα Μουσεία» του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 20 εκθέσεις και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων η φιλοτέχνηση των εσωτερικών χώρων του Βαρβακείου Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου, η ομαδική έκθεση «1η Δεκεμβρίου και κάθε ημέρα… ημέρα κατά του AIDS” στην Αθήνα καθώς επίσης και οι ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής της Αίθουσας Τέχνης Νέων Δημιουργών «Χρυσηίς» στην Αθήνα και την Κω, με παράλληλη συμμετοχή στα σεμινάρια – δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά. Το 2010 έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση ζωγραφικής στο βιβλιοπωλείο «Μικρός Κοραής» στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει επίσης στη θεατρική παράσταση «Χοηφόροι» στην Πάτρα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006, στο μαραθώνιο φωτογραφίας Athens Photo Inspirat 2010, στην επετειακή ομαδική εικαστική έκθεση «ΣΠΙΤΙ» του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στην ομαδική εικαστική έκθεση «Το ταξίδι» στη Τήνο το καλοκαίρι του 2012. Έχει σχεδιάσει και ερμηνεύσει εκπαιδευτικά προγράμματα προγράμματα για παιδιά στην Αθήνα την Κω, την Τήνο και την Κρήτη. Αυτόν τον καιρό ζει και δημιουργεί στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.      


Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ



Του κ. Στέφανου Στειακάκη τ. Διοικητή Αγροφυλακής


Το μήνα Αύγουστο 2012 επισκεφθήκαμε το νησί της Σαντορίνης για ένα 4ήμερο μαζί με τον εξάδελφο μου Κλέαρχο Μυλωνάκη από τις Μοίρες Ηρακλείου.
 Μία ημέρα την αφιερώσαμε για επίσκεψη στο ηφαίστειο. Ήταν μία υπέροχη εμπειρία. Νιώσαμε δέος στη θέα και το τοπίο που αντικρίσαμε. Ο εξάδελφος μου ο οποίος έχει το χάρισμα στο να γράφει και να περιγράφει, ότι βλέπει, με το δικό του τρόπο κάθισε και έγραψε ένα ποίημα για το ηφαίστειο και την ιστορία του το οποίο παραθέτω και αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε. 

Επίσκεψη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης

Στα έγκατα της γης ο Γίγαντας κοιμάται,
κοιμάται κι ονειρεύεται και τ΄ όνειρο τον ύπνο του ταράζει.
Στα τρίσβαθα της κλίνης σου τι άραγε να βλέπεις;
Μήπως τη μνήμη σου ξεδίπλωσες αιώνες πίσω;
Μήπως αναστοράσαι τη φοβερή τη μέρα,
τότε που πάνω στην οργή σου διαγούμισες στεργιές και θάλασσες; 
Μήπως μετράς πλεούμενα που καταπόντισες;
Ή μήπως συλλογάσαι τις πολιτείες τις λαμπρές που σβήσανε στο ξέσπασμα σου;
Γιατί δεν είχες έλεος Τιτάνα, τη νήσο που ξεπρόβαλλες την έκοψες στα δύο, 
Η λάβα σου ταφόπλακα βαριά στα έργα των παιδιών της.
Και κει αιώνες μείνανε θαμμένα, προσμένοντας καρτερικά ν΄ ακούσουνε τον ήχο της σκαπάνης, να ξαναβγούν πάλι στο φως, την αίγλη την παλιά να μαρτυρήσουνε, να φανερώσουνε αλλοτινού καιρού το μεγαλείο.
Του Μίνωα την Κρήτη τη χτύπησες αλύπητα,
τόσο βαθιά τη λάβωσες που οι πληγές δεν κλείσανε για χρόνια.
Μέχρι τις στήλες τις Ηράκλειες άπλωσες τα σκοτάδια,
πηχτός καπνός και τέφρα πνιγηρή εσκότισαν τον Ήλιο.
Τον Φαραώ τον τρόμαξες, τους Σκύθες, τους Λατίνους,
Ασύρινους και Φοίνικες και Πελασγούς και Μήδους.
Όπου χτυπούσε θάλασσα και κατοικούσε κόσμος, κύμα βουνό υψώθηκε
και αλίμονο σε κείνους, που έτυχε να βρίσκονται στο λυσσασμένο διάβα.
Μέχρι τα πέρατα της γης έφθασε η οργή σου,
δεν άφησες ανέγγιχτη καμιά γωνιά της πλάσης.
Απ΄ όλους όμως πιο πολύ βάλθηκες ν΄ αφανίσεις,
την πιο λαμπρή μεριά π΄ανθούσε στο πλανήτη.
Φαίνεται πως δεν άντεξες να βλέπεις ν΄ ανατέλλουν πολιτισμοί
π΄ άλλη φορά δε γνώρισε ο κόσμος.
Φαίνεται πως εφθόνισες το πνεύμα και το κάλλος,
την πρώτη αφύπνιση του νου, τη χαραυγή της γνώσης.
Όταν αλλού βασίλευε ακόμα μεσονύχτι,

εσύ εζήλεψες το φως που βιάστηκε να λάμψει.
Στην πρώιμη αυτή αυγή έβαλες το σημάδι,
τον ήλιο τον ανέσπερο, του νου το φωτοδότη.
Άραγε αυτά στοχάζεσαι ή μήπως σχεδιάζεις,
να τιναχτείς πάλι μ΄ ορμή το θάνατο να σπείρεις;
Μήπως στο αργαστήρι σου αθόρυβα δουλεύεις
και περιμένεις τη στιγμή το πλήρωμα του χρόνου,
στη χθόνια τη δύναμη το χαλινό να βγάλεις;
Του Ήφαιστου τα υλικά να ξαμολύσεις πάλι,
τους πύρινους τους ποταμούς, τη λάβα του ολέθρου.
Όμως να ξέρεις Γίγαντα πως τώρα πια μπορούμε να ξέρομε πως ενεργείς,
πως σκέφτεσαι, τι πράττεις.
Κανείς βεβαίως δεν μπορεί μαζί σου να τα βάλει,
αν όμως ξέρει πιο μπροστά τι έχεις στο μυαλό σου,
δε θ΄ αφεθεί στο τρομερό της λαίλαπάς σου μένος
αλλά θα μείνει όσο μπορεί, μακριά από την οργή σου.
Ίσως ακόμα σκέφτεσαι: Εγώ γι΄ αυτά τι φταίω;
νόμους υπηρετώ και ΄γώ, σε νόμους υπακούω,
άλλοι και μένα ορίζουνε, άλλοι με κατευθύνουν.
Σκληρή η κοσμογένεση, μα τι μπορεί να γίνει,
ολόκληρο το σύμπαντο είναι παιδί της βίας.
Πέρα από την καταστροφή, που μέμφομαι δικαίως,
συμβάλλω στην εκτόνωση, κρατώ ισορροπίες.
Εγώ ΄μαι απλώς το γεγονός της κοσμικής ανάγκης,
μικρό συμβάν στη ρέουσα εξέλιξη του κόσμου,
που δεν μπορεί να μη συμβεί, ούτε κι αλλιώς να γίνει.
                  
              
Κλέαρχος Μυλωνάκης
Μοίρες - Ηρακλείου

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡIO ΤΟΥ 2012




Ο Οκτώβρης ή Οκτώβριος είναι ο δεύτερος μήνας του Φθινοπώρου και ο δέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 11 ώρες και η νύχτα 13. Το όνομα του οφείλεται στη λατινική λέξη octo, που σημαίνει οχτώ, γιατί στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, που άρχιζε από το μήνα Μάρτιο, είχε την όγδοη θέση. Αργότερα όταν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος προστέθηκαν στην αρχή του έτους, ο Οκτώβριος μετακινήθηκε στη δέκατη θέση. Ήταν ο τέταρτος μήνας του αττικού έτους, και ονομαζόταν Πυανεψιών από τα ιερά Πυανέψια ή Πυανόψια, γιορτή προς τιμήν του Απόλλωνα. Ο Οκτώβρης αρχίζει την ίδια ημέρα του χρόνου με τον Ιανουάριο, εκτός από τα δίσεκτα έτη. Παρατηρούμε ότι στην ορθογραφία του δεν εμπεριέχεται το γράμμα «μ» όπως συμβαίνει με τους διπλανούς του μήνες Σεπτέμβριος, Νοέμβριος κλπ. Μέχρι τις 23 του Οκτωβρίου ο ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Ζυγού και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Σκορπιού.

Από την παρέλαση της 28ης
Οκτωβρίου στον Άγιο Νικόλαο

 Η μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη και θαυματουργού, προστάτη και Πολιούχου της Θεσσαλονίκης στις 26 του μήνα, έχει δώσει στον Οκτώβριο την προσωνυμία «Αϊ Δημητριάτης». Η γιορτή αυτή θεωρείται από το λαό μας η αρχή του χειμερινού εξαμήνου, όπως συμβαίνει με τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου στις 23 του Απριλίου για την αρχή του θερινού εξαμήνου. Τον Οκτώβριο έχομε το «μικρό καλοκαιράκι» ή το «καλοκαίρι του Αγίου Δημητρίου» όπως λέγεται, λόγω της καλοκαιρίας που επικρατεί κατά κανόνα το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα. Επίσης τον συναντούμε ως Βροχάρη λόγω των ευεργετικών βροχών που πέφτουν στη διάρκεια του. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας με τα πρωτοβρόχια, και τα χρυσάνθεμα,  που τα ακούμε ως Αγιοδημητριάτικα ή Οκτωβρούδια. Είναι η εποχή που ανθίζουν τα κυκλάμινα, όμορφο λουλούδι που το έκανε τραγούδι ο Γιάννης Ρίτσος: «Κυκλάμινο, κυκλάμινο στου βράχου τη σχισμάδα…». Το όργωμα και η σπορά είναι οι κύριες γεωργικές εργασίες τον Οκτώβριο, καθώς επίσης το φύτεμα φυτών, και των χειμωνιάτικων λαχανικών. Οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα κοπάδια τους στα χειμαδιά, και οι κρασοπαραγωγοί ανοίγουν ανήμερα του Αγίου Δημητρίου τα βαρέλια με το καινούργιο κρασί. Στην Κρήτη η δοκιμή των κρασιών γίνεται μια βδομάδα αργότερα, στις 3 Νοεμβρίου, του Αϊ Γιώργη του «μεθυστή».

Νότιοι άνεμοι που πνέουν με ταχύτητα 60 Km/h
σαρώνουν στεριά και θάλασσα
 (Άγ. Νικόλαος 29.10.12  16:35)

Εκτός από τον Άγιο Δημήτριο η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά στις 18. Ο Λουκάς ήταν ιατρός, αλλά και πολύ καλός ζωγράφος κι έχει ιστορήσει αρκετές προσωπογραφίες της Θεοτόκου. Είναι ο συγγραφέας του τρίτου Ευαγγελίου, και των Πράξεων των Αποστόλων. Στις 3 του μήνα η Αθήνα γιορτάζει τον Πολιούχο της Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη. Πολύ σημαντικά είναι και τα ιστορικά γεγονότα του μήνα με σημαντικότερο εκείνο του ηρωικού «ΟΧΙ» του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά στις αξιώσεις της Ιταλίας και η κύρηξη του πολέμου κατά της χώρας μας. Στις 12 Οκτωβρίου 1944 έχομε την απελευθέρωση της Αθήνας από τις κατοχικές δυνάμεις. Λίγες δεκαετίες πριν, στις 26 Οκτωβρίου 1912 0 Ελληνικός Στρατός εισέρχεται νικηφόρα στη Θεσσαλονίκη και την απελευθερώνει. (Φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια).
Ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο πιο ζεστός των τελευταίων δεκαετιών αφού η μέση θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί Κελσίου. Μήνας με αρκετή ηλιοφάνεια, αλλά όχι και τόσο ευεργετικός για τη γεωργία αφού οι βροχές ήταν περιορισμένες. Το βροχόμετρο του Μ/Σ Meteoart κατέγραψε 29 χιλιοστά βροχής, έναντι 68 του περυσινού, και 113 του προπέρσινου Οκτωβρίου. Τέλος οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι την τελευταία εβδομάδα  ξέραναν περισσότερο τη διψασμένη γη, ενώ στην κυριολεξία ράβδισαν τα φορτωμένα από καρπό ελαιόδεντρα.                


ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:        Μέση  22 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 27.8 ελάχ. 15.9


ΣΧ.     ΥΓΡΑΣΙΑ:         Μέση    63%,   μέγ.  88%   ελάχ.  31%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:           29  mm


ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:      8


ΑΝΕΜΟΙ:                      Επικρατέστεροι οι νότιοι, μέγ. ταχ. 65Km/h


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:             220 ώρες



ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:                Μέση, επίπεδο θάλασσας 1016 mb



          Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.