Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ




Το πανάρχαιο έθιμο του κλήδονα αναβίωσε φέτος η Πολιτιστική και Λαογραφική Εταιρεία Απάνω Μεραμβέλλου με τη συμμετοχή του ΚΑΠΗ στη Νεάπολη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 24 Ιουνίου, ημέρα της γεννήσεως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στις δυτικές γειτονιές της πόλης και συγκεκριμένα στην πιο γνωστή και γραφική πλατεία με το ιστορικό όνομα, την πλατεία Βερντέν.


Την εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΠΛΕΑΜ, κ. Γιώργος Μαυροειδής, ο οποίος αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία της Εταιρείας με το ΚΑΠΗ και ευχαρίστησε τα μέλη του για το μεράκι και την καλή διάθεση που έδειξαν προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η γιορτή.


Το τελετουργικό ξεκίνησε με τη μεταφορά του «αμίλητου νερού» μέσα σε στάμνα από την παρακείμενη βρύση. Τη στάμνα μετέφεραν δύο όμορφες νεαρές Νεαπολίτισσες σε σημείο της πλατείας. Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι έβαλαν μέσα στη στάμνα με το νερό τα «κληδονικά» φρούτα εποχής τα οποία σημάδεψαν με κάποιο τρόπο ώστε να μπορεί να τα αναγνωρίσει ο κάτοχος τους, και σκέπασαν το σταμνί με ένα μικρό κόκκινο πανί. Στη βόρεια πλευρά της πλατείας και στη συμβολή τριών δρόμων άναψαν τις φωτιές του Αϊ Γιάννη, όπου πολλοί Νεαπολίτες, μικροί και μεγάλοι, είχαν φέρει τις ανθοδέσμες και τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια για κάψιμο, και ακολούθησε το πήδημα πάνω από τις φλόγες. Το άνοιγμα του κλήδονα σηματοδοτεί την αρχή του καλοκαιριού και σύμφωνα με την παράδοση προλέγει το ριζικό των νέων.


Το σκοπό του κλήδονα έπαιξαν οι μουσικοί: Γιάννης Σηφάκης (βιολί), Γιάννης Ρουμπελάκης (λαούτο) και Χαράλαμπος Παρασκάκης (ασκομαντούρα). Στο τέλος προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα και ρακή και η γιορτή έκλεισε με μαντινιάδες και χορό.


Η επιτυχημένη εκδήλωση είχε την υποστήριξη του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου. Πολύ ενδιαφέρον το φυλλάδιο που τύπωσε η ΠΛΕΑΜ για την αναβίωση του κλήδονα. Πολλά συγχαρητήρια.       

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ




Η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής καθιερώθηκε το 1982 στη Γαλλία από τον τότε υπουργό Πολιτισμού της χώρας, Ζακ Λανγκ (Jack Lang), και πραγματοποιήθηκε τότε η πρώτη μουσική γιορτή στο Παρίσι. Σύντομα η γιορτή εξαπλώθηκε εκτός των συνόρων της Γαλλίας, και η Αθήνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ήταν η επόμενη  πόλη που τίμησε τη μουσική. Σήμερα η Ε.Η.Μ., είναι ένα ευρωπαϊκό γεγονός  που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου σε περισσότερες από 22 χώρες.


 Εκτός από την Αθήνα πολλές ήταν οι περιοχές και οι πόλεις ανά την Ελλάδα που διοργάνωσαν εκδηλώσεις για τη μεγάλη ημέρα. Ενδεικτικά αναφέρονται η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Κομοτηνή και η Ρόδος. Στον Άγιο Νικόλαο οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης 21 Ιουνίου από το κέντρο της πόλης. Ο πεζόδρομος της 28ης Οκτωβρίου και η οδός Ρούσσου Κουνδούρου πλημμύρισαν από μελωδίες. Δεκάδες νέοι και μαθητές του Ωδείου Τέχνης Κρήτης, το οποίο είχε την πρωτοβουλία των εκδηλώσεων, χωρισμένοι σε ομάδες ερμήνευαν μουσικά θέματα και εντυπωσίασαν με τη δεξιοτεχνία τους στα διάφορα μουσικά όργανα.


Το βράδυ της ίδιας ημέρας και στο χώρο εκδηλώσεων της λίμνης το Ωδείο Τέχνης παρουσίασε μια πολύ όμορφη μουσική εκδήλωση όπου ακούστηκαν γνωστές μελωδίες από τον ελληνικό κινηματογράφο. Πολύς ήταν ο κόσμος που προσήλθε  στο χώρο της λίμνης και απόλαυσε την ωραία μουσική βραδιά, μεταξύ των θεατών και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης.


Το Ωδείο Τέχνης με άλλη μία εξαιρετική συναυλία, σφράγισε τις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής που συνέπεσε με το τέλος της μουσικής σχολικής χρονιάς. Η συναυλία δόθηκε το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουνίου στο κινηματοθέατρο REX. Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Λόγια ευρωπαϊκή μουσική στον κινηματογράφο». Πολλά συγχαρητήρια σε μαθητές και δασκάλους για τις μαγικές βραδιές που μας χάρισαν.       

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

3ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ




Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 3ο Παιδικό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 9 – 10 Ιουνίου στη δημοτική πλάζ του Αγίου Νικολάου. Η μεγάλη συμμετοχή φέτος καθώς και οι δύο προηγούμενες επίσης επιτυχημένες διοργανώσεις αποδεικνύουν ότι το φεστιβάλ έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός.

Το παιχνίδι με τη σφεντόνα

Δεκάδες εκπαιδευτικοί και πάρα πολλά παιδιά όλων των ηλικιών και των σχολείων της πόλης συμμετείχαν στο εορταστικό διήμερο. Η μουσική, ο χορός, το θέατρο, η ζωγραφική και οι κατασκευές ήταν μερικές μόνο από τις δράσεις που παρακολουθήσαμε στις δύο επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε στο χώρο των δρώμενων. Αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας – Νεάπολης που σε συνεργασία με μέλη του ΚΑΠΗ Ιεράπετρας μας γύριζαν λίγες δεκαετίες πίσω, θυμίζοντας τα παιδικά μας χρόνια παρουσιάζοντας παραδοσιακά παιχνίδια της Ανατολικής Κρήτης.

Ξυλοκατασκευές. ΚΑΠΗ Ιεράπετρας 

Πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστίες στους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες στις δράσεις.      

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2012




Ο Ιούνιος ή Ιούνης, είναι ο έκτος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο και ο δέκατος κατά το εκκλησιαστικό έτος το οποίο αρχίζει το Σεπτέμβριο, και έχει 30 ημέρες. Η ημέρα διαρκεί 15 ώρες και η νύκτα 9. Ήταν ο τέταρτος μήνας στο παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο και ο δωδέκατος στο αττικό με την ονομασία Σκιαροφοριών και διαρκούσε 29 ημέρες. Μέχρι τις 21 Ιουνίου ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό των Διδύμων και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Καρκίνου και έχουμε το Θερινό Ηλιοστάσιο οπότε αρχίζει και τυπικά το καλοκαίρι.

Τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια και οι ανθοδέσμες
             "παραδίδονται" στις φωτιές του Αϊ-Γιάννη


Το όνομα του οφείλεται στη σύζυγο του Δία την Ήρα, που στα λατινικά λεγόταν Juno. Στην πατρίδα μας τον συναντούμε με διάφορες ονομασίες ανάλογα με την περιοχή. Στα Γρεβενά τον ακούμε ως «Κερασάρη», «Ορνιαστή» στην Άνδρο, «Ρινιστή» στην Πάρο και «Πρωτόλη» στην Κρήτη. Κυρίως όμως είναι γνωστός ως «Θεριστής» αφού αρχίζει το θέρισμα των δημητριακών. Στις 24 του μήνα η εκκλησία μας εορτάζει το γενέσιον του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου, απ΄ όπου προέρχεται και το όνομα «Αϊ-γιαννίτης» ή Αγιογιαννίτης». Η εορτή αυτή είναι ταυτισμένη με το έθιμο του κλήδονα και τις φωτιές που ανάβονται την παραμονή της εορτής και έχουν γίνει αγαπημένα τραγούδια από κορυφαίους Έλληνες στιχουργούς. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και διατηρείται πολύ έντονα μέχρι σήμερα. Πάρα πολλά τα χωριά και οι πόλεις του Νομού μας που αναβίωσαν φέτος τον κλήδονα. 


Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης μας πλημμύρισαν
             με μουσικές κατά τον εορτασμό  της
              Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής στις 21 του μήνα. 

Ημέρες με ξεχωριστή σημασία στη διάρκεια του μήνα είναι: Στις 5 Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 8 Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, στις 20 Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 21 Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και στις 26 Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Παρέα Ιταλών επισκεπτών δροσίζεται
            στα πεντακάθαρα νερά θαλάσσιας περιοχής
            του Αγίου Νικολάου.

Χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα ο φετινός Ιούνιος. Η μέση θερμοκρασία ήταν 26 βαθμοί Κελσίου, έναν  βαθμό υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Βροχόπτωση δεν είχαμε, ενώ οι άνεμοι εναλλάσσονταν από νότιοι σε μελτέμια που δρόσιζαν.    


ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:            Μέση 26 βαθμοί Κελσίου, μέγ.34, ελάχ.17.7



ΣΧ. ΥΓΡΑΣΙΑ:                 Μέση 45%, μέγ. 72%, ελάχ. 23%



ΑΝΕΜΟΙ:                        Εναλλαγή νότιων και βόρειων, μέγ. ταχ. 54 Km/h  


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:           0 χιλιοστά


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:                400 ώρες



ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:                   1012 Mb


        Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.


     


Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ





«Εσύ, ο τελευταίος λεπρός», είναι ο τίτλος της πολύ σημαντικής έκθεσης του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη Κώστα Τσόκλη, τα επίσημα εγκαίνια της οποίας έγιναν στη Σπιναλόγκα το απόγευμα του Σαββάτου 2 Ιουνίου και έχει μετατρέψει τη νησίδα σε ένα σύγχρονο έργο τέχνης. Η έκθεση υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και τη συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Αγίου Νικολάου και το Μουσείο Κώστα Τσόκλη.


Τα καΐκια από την Πλάκα μετέφεραν δωρεάν το μεγάλο πλήθος που παρευρέθηκε στα εγκαίνια. Πολλά και τα γνωστά ονόματα της Πολιτικής, της Τέχνης και της Δημοσιογραφίας που έδωσαν το παρών, ενδεικτικά αναφέρω την Όλγα Κεφαλογιάννη, την Μπήλιω Τσουκαλά και τον Αλέξη Παπαχελά. Καθώς πλησιάζουν τα καΐκια στη νησίδα οι ναυβάτες αντικρίζουν ένα πολύ μεγάλο σταυρό, «σύμβολο μαρτυρίου και προσκυνήματος». Προχωρώντας μέσα στην πύλη οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από τους καθρέπτες που έχουν τοποθετηθεί και στις δύο πλευρές της στοάς αλλά και σε πολλά σημεία του κεντρικού δρόμου. Ψηλά στο φρούριο βλέπομε τη μετέωρη ανθρώπινη φιγούρα «πριν απ΄ την πτώση». Οι μαύρες σημαίες στην κορυφή του νησιού θυμίζουν την απεργία πείνας που έκαναν οι λεπροί, ζητώντας μια πιο ανθρώπινη ζωή. Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης έχει ακόμη αναρτήσει σε τοίχους κτιρίων πίνακες ζωγραφικής που παραπέμπουν στη ζωή των ανθρώπων στο νησί του πόνου και των δακρύων.


Την εκδήλωση άνοιξε η σύζυγος του Κώστα Τσόκλη, Ελένη, ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Αγίου Νικολάου, το Υπουργείο Πολιτισμού και όσους στήριξαν το μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ, κ. Ευγενία Γερούση, που αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του νησιού καταλήγοντας τον περασμένο αιώνα ως τόπος μαρτυρίου.


Η έκθεση, η οποία χαρακτηρίστηκε ως το σημαντικότερο γεγονός του καλοκαιριού στην Κρήτη και όχι μόνο, θα παραμείνει ανοικτή έως και το Σεπτέμβριο.