Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

«ΕΑΡΙΝΗ ΝΥΚΤΩΔΙΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ




«Εαρινή νυκτωδία»: και μόνο ο τίτλος προκαλεί θετικά συναισθήματα. Ήταν η όμορφη εκδήλωση που διοργάνωσαν και παρουσίασαν οι «Νέοι Νεάπολης» για να υμνήσουν την πιο όμορφη εποχή του έτους, την άνοιξη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 27 Μαΐου στον καταπράσινο Δημοτικό κήπο Νεάπολης που πλημμύρισε από μελωδίες, στίχους και ανοιξιάτικα τραγούδια.


Ο χώρος στο δημοτικό κήπο ήταν διακοσμημένος κατάλληλα χάρη στη φροντίδα του τοπικού ανθοπωλείου «Αθηνά», το οποίο συμμετείχε με συνθέσεις λουλουδιών, ενώ τους στίχους των ποιημάτων που αναφέρονταν στην άνοιξη, ανέγνωσαν μέλη των «Νέων». Διαβάστηκαν ποιήματα της Μαρίας και Εμμανουέλας Γουλιδάκη, ενώ χόρεψαν το τραγούδι του Νίκου Ξυλούρη «Καυγάδες με το γιασεμί».


Στο τέλος έπαιξαν και τραγούδησαν οι μουσικοί Μανόλης Λιακάκης και Μέλπω Τσερεβελάκη. Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τη φημισμένη σουμάδα Νεάπολης.


Στην «Εαρινή νυκτωδία» συμμετείχαν τα βιβλιοπωλεία της Άννας Καρτέρη και «Δομή» με τίτλους βιβλίων που αναφέρονται στην άνοιξη.
Μπράβο στους «Νέους Νεάπολης»!     

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ




Το απόγευμα της Τρίτης 15 Μαΐου έγιναν τα εγκαίνια της νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου. Δίπλα από το παλιό κτίριο του σχολείου και κάτω από τις αίθουσες διδασκαλίας του νεότερου κτιρίου υπάρχει ένας χώρος που μέχρι πρότινος χρησίμευε ως αποθήκη. Σήμερα έχει μετατραπεί σε μία πολύ ωραία και ευρύχωρη αίθουσα που μπορεί να φιλοξενεί τις εκδηλώσεις του σχολείου. Διαθέτει μεγάλη σκηνή, βιντεοπροβολέα, μηχανήματα ήχου κ.α.


Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι σχολικές δραστηριότητες της χρονιάς που τελειώνει και περιελάμβαναν μουσική, χορό, απαγγελίες και πάρα πολλά άλλα. Ο Διευθυντής του Γυμνασίου, κ. Ιωάννης Σταμέλος, απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους γονείς, τόνισε τη σημασία που έχουν στην εκπαίδευση οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου για την προσφορά του στον εξοπλισμό της αίθουσας. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Μανόλης Μασσάρος.



Μερικές από τις δράσεις που παρουσίασαν οι μαθητές ήταν: «Η θάλασσα και ο Άγιος Νικόλαος στο ελληνικό τραγούδι» (μουσικοθεατρικό), «Η ημέρα της κρίσεως» (θεατρικό), «Στοιχεία από το γερμανικό πολιτισμό και την ιστορία», «Τροχαία ατυχήματα» (ντοκυμαντέρ), «Υγεία και παραγωγικότητα» (πρόγραμμα Αγωγής Υγείας).
Πολλά συγχαρητήρια στο Διευθυντή και τους καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου.   



Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2012





Ο Μάιος ή Μάης είναι ο πέμπτος μήνας του πολιτικού έτους κατά το Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο, και ο ένατος του εκκλησιαστικού. Έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 14 ώρες και η νύκτα 10. Μέχρι τις 21 Μαΐου ο Ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου και στις 22 εισέρχεται στον αστερισμό των Διδύμων (για το υπόλοιπο του μήνα). Το όνομά του οφείλεται στη ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια), της οποίας το όνομα προήλθε από την ελληνική λέξη Μαία (τροφό). Η Μάγια ταυτίστηκε και με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία μητέρα του Ερμή στον οποίο και αφιερώθηκε ο μήνας. Στην αρχαιότητα αντιστοιχούσε με τον μήνα Θαργηλιώνα, και τον εόρταζαν με τα περίφημα Ανθεοφόρια, και ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη.

Το έθιμο του πρωτομαγιάτικου στεφανιού
διατηρείται μέχρι τις ημέρες μας. 

Είναι ο μήνας των λουλουδιών και των στεφανιών, του έρωτα και της νεότητας, των εργατικών αγώνων, είναι ο πιο όμορφος μήνας του έτους. Η Πρωτομαγιά έχει χαρακτηρισθεί παγκόσμια ημέρα απεργίας. Είναι συνδεδεμένη με το εργατικό κίνημα του 1886 στο Σικάγο, αλλά και στην Ελλάδα με την απεργία των καπνεργατών του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Το πλέξιμο του πρωτομαγιάτικου στεφανιού είναι ένα από τα έθιμα που διατηρείται μέχρι τις ημέρες μας και στολίζει την πόρτα ή το μπαλκόνι του σπιτιού μας, μέχρι να καεί στις φωτιές του Αϊ - Γιάννη. Οι λαϊκές δοξασίες θέλουν το μήνα «μαγεμένο» γι΄αυτό αποφεύγονται οι γάμοι και οι σοβαρές εργασίες στη διάρκεια του.

 Εικόνα της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται
στο φερώνυμο ναό της πόλης μας.

 Στις 21 του μήνα εορτάζεται η μνήμη των Αγίων, Ενδόξων, Μεγάλων, Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ η 29η αποτελεί αποφράδα ημέρα λόγω της άλωσης της Πόλης . Στις 5 η εκκλησία μας εορτάζει τη Μεγαλομάρτυρα και Ισαπόστολο Αγία Ειρήνη, ενώ η δεύτερη Κυριακή του μήνα είναι αφιερωμένη στη «Μητέρα».


Τυπικός ο φετινός Μάιος, με αρκετή ηλιοφάνεια και χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα πέρα από τη μέση θερμοκρασία που ήταν κατά 2.5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη έναντι του περυσινού. Η βροχόπτωση ήταν 6 χιλιοστά, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 έως 31 Μαΐου 2012 έχουν σημειωθεί 512 χιλιοστά βροχής.         

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ          μέση 21.5 βαθμοί Κελσίου, μέγ.28.2, ελχ.15.4          

ΣΧ. ΥΓΡΑΣΙΑ:                    μέση 52%, μεγ. 84%, ελχ. 21%

ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:                 6 χιλιοστά             

ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:            2

                                                                                
ΑΝΕΜΟΙ:                            επικρατ. Οι νότιοι, μέγ. ταχ. 45 Km/h

ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:                   300 ώρες

ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:                   1013.5 Mb

         Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.


Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΣΤΗ ΒΙΓΛΙΩΤΙΣΣΑ





Μέσα σε μία καταπράσινη φύση και με θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε για μία ακόμα χρονιά η Ημέρα της Μητέρας στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Βιγλιώτισσας στη γειτονική Νεάπολη. Ο κόσμος άρχισε να καταφθάνει από νωρίς το πρωί της Κυριακής της Σαμαρείτιδος για την παρακολούθηση των Ιερών ακολουθιών του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας που τέλεσαν οι πατέρες Δημήτριος Μαγούλης από τη Νεάπολη και Ιωάννης Λιουδάκης από τη Βουλισμένη.


Τα χρώματα και οι μυρωδιές των λουλουδιών και του πράσινου από τον περιβάλλοντα χώρο της Μονής σε συνδυασμό με τις ψαλμωδίες των Ιερέων και των καλλίφωνων ψαλτών μέσα στο ναό δημιούργησαν μοναδικά συναισθήματα και προκάλεσαν ψυχική ανάταση.


Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η ωραία ομιλία της συνταξιούχου εκπαιδευτικού κας Μαρίας Σεργάκη. Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Μάνας που βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της Μονής. Το Δήμο Αγίου Νικολάου εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος για θέματα Νεάπολης κ. Μιχάλης Μαρής. Πολύ τρυφερή η χειρονομία του Επιμορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Βουλισμένης να προσφέρει από ένα μεγάλο κόκκινο τριαντάφυλλο σε κάθε μητέρα.


Στο τέλος προσφέρθηκε στους πιστούς κέρασμα με ρακή, αναψυκτικά και πλούσια εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι νοικοκυρές της περιοχής. Πολλά συγχαρητήρια στον πολιτιστικό σύλλογο της Βουλισμένης για την περιποίηση του χώρου, το στολισμό της εκκλησίας και την οργάνωση της όμορφης εκδήλωσης.