Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

100 ΧΡΟΝΙΑ ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ




Με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011 στο κινηματοθέατρο REX του Αγίου Νικολάου, η εκδήλωση που διοργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Αγίου Νικολάου για τον εορτασμό των 100 χρόνων παρουσίας του. Την ίδρυση του το Λύκειο Ελληνίδων Αγίου Νικολάου οφείλει σε μια ξεχωριστή γυναίκα της Κρήτης, τη Ρεθυμνιώτισσα δασκάλα και διανοούμενη Καλλιρρόη Σιγανού – Παρρέν.


 Στα πλαίσια του εορτασμού του ιωβηλαίου του το Λύκειο Ελληνίδων οργάνωσε σειρά εκδηλώσεων, με κορυφαία τη συναυλία του συντοπίτη και δεξιοτέχνη λυράρη Δημήτρη Σγουρού που δόθηκε στο REX. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλάμβανε σκοπούς και τραγούδια της Κρήτης από το αρχείο του «πατέρα» της κρητικής λαογραφίας Παύλου Βλαστού 1860 – 1910. Το Δημήτρη Σγουρό πλαισίωναν οι συνεργάτες του  μουσικοί, Δημήτρης Σιδερής (λαούτο-τραγούδι), Στέλιος Σικάκης (λαούτο-μπουλγαρί) και Γιάννης Παπατζανής (κρουστά-τραγούδι). Θαυμάσια η παρουσία της χορευτικής ομάδας του Λυκείου που ακολουθούσε τα ακούσματα των ήχων της κρητικής λύρας και απέσπασε παρατεταμένα χειροκροτήματα. Τη χορευτική ομάδα αποτελούσαν οι: Πόπη Νικηφόρου (δασκάλα), Μαρία Δερμιτζάκη, Δέσποινα Δρακωνάκη, Αγγέλα Λασθιωτάκη, Χρυσούλα Μοιράκη, Ζήνα Ρουκουνάκη, Λάμπης Αλεξάκης και Γιώργος Μουδάτσος. Συγχαρητήρια σε όλους, μουσικούς και χορευτές.


 Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μιχάλης Σγουρός και Νίκος Αφορδακός, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρία Μπετούρα και ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Δημοσθένης Μεθυμάκης.


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

27Ος ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ




Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ 12 Νοεμβρίου 2011, στο κινηματοθέατρο REX του Αγίου Νικολάου, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή των βραβείων του 27ου λογοτεχνικού διαγωνισμού. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ).

Από την απονομή των βραβείων.

Αρκετές δεκάδες ήταν οι συμμετοχές στο φετινό διαγωνισμό που προέρχονταν όχι μόνο από την Κρήτη, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Για πρώτη χρονιά φέτος η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή των βραβείων έγιναν σε ξεχωριστή εκδήλωση σε σχέση με το παρελθόν που εντασσόταν στο πλαίσιο της διοργάνωσης του τριημέρου λόγου και τέχνης. Ο διαγωνισμός περιελάβανε δυο είδη γραπτού λόγου: Ποίηση και Διήγημα, και τις κατηγορίες ενήλικες, μαθητές Γυμνασίου και μαθητές Λυκείου. Το θέμα του διαγωνισμού για φέτος ήταν «Οι άλλοι».

Οι ομιλητές

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν: Ο Πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας κ. Κώστας Μουτζούρης, η διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κέλη Δασκαλά και ο λέκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιάννης Δημητρακάκης. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Μιχάλης Δαμιανάκης, Καθηγητής Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ήταν οι προσκεκλημένοι ομιλητές στην εκδήλωση.  

Η Χορωδία του 2ου Γυμνασίου Αγ. Νικολάου

Τη βραδιά στο REX λάμπρυνε με τη συμμετοχή της η Χορωδία του 2ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής κ. Γιάννας Παπαδάκη. Την εκδήλωση άνοιξε η κ. Κατερίνα Γιωτοπούλου, μέλος του ΠΑΟΔΑΝ με την εισήγηση της. Το συντονισμό είχε η αντιπρόεδρος του οργανισμού κ. Μαρία Κωστάκη. Τα βραβεία απένειμαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης και ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Δημοσθένης Μεθυμάκης.







ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 27ου ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΟΙ ΑΛΛΟΙ”


Α –ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. ΕΝΗΛΙΚΕΣ
α. Ποίηση
1ο βραβείο: «Αντικατοπτρισμός», « Στου κύκλου τα γυρίσματα»  , «Επί σκηνής» ψευδώνυμο Μυρτώ  (Γεωργία Παπαδαρατσάκη) 6987161106
2οβραβειο: «Μικρό μπαλκόνι»  , « Aisha ή Zahra»,  «Με φωνάζουνε Μilan…» ψευδώνυμο Αγγελική (Μαρία  Ζαβιανέλη) 2810 41373 6972079858
3ο Βραβείο: « Έφηβη προοπτική», «Οι στιγμές διστάζουν», «Στο φως το αμέριμνο» ψευδώνυμο  Γιώργος Αγκάβανος (Γεώργιος Συριγωτάκης) 6974467031
Β-Διήγημα
1ο βραβείο: « Η επικείμενη συνάντηση δε σήκωνε άλλη αναβολή»  ψευδώνυμο Γιώργος Αγκάβανος (Γεώργιος Συριγωτάκης)
2ο βραβείο: « Παράλαλλοι»  ψευδώνυμο Ειρήνη θεοχαρίδου (Θεοδοσία Μπίτζου). 2810391656 694463280
3ο βραβείο: « Δρόμοι παράλληλοι»  ψευδώνυμο Χελιδονόψαρο ( Έφη Μπουκουβάλα-Κλώντζα).2841028237 6938672333

Β-ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ.ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ
Α. Διήγημα
1ο βραβείο: « Εκείνο το κορίτσι»  ψευδώνυμο Αστραδενή ( Κατερίνα Μαυροειδή) 6988250173
2ο βραβείο: « Μάθημα ανθοκομίας»  ψευδωνυμο Βιολέτα ( Κατερίνα Βλάχου).6973703312
3ο βραβείο: « Έκπτωτοι Άγγελοι»  ψευδωνυμο Όμηρος ( Εμμ. Ρεμουντακης).2842023148 6979847465
Β Ποίηση
1ο βραβείο: « Πρώτη μέρα  Δεύτερη  μέρα  Τρίτη  μέρα»  ψευδωνυμο Sofi BD
(Σοφία Μπίσκου).281092704 698056877
2ο Βραβείο: « Οι …Άλλοι» ψευδώνυμο I love Athens (Καλλιόπη Κουτάντου).2841024565
3ο βραβείο: « Κάθομαι. Γύρω μου σκοτάδι.  Δεν φοβάμαι» ψευδώνυμο Η βροχή  (Ευθυμία –Μόνικα Μαλανδράκη).2842032081

Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Διήγημα
1ο βραβείο: « Οι Άλλες»  ψευδώνυμο Φαίδρα ( Φωτεινή Χατζηνικολάου) .2106667785 6984894380
2ο βραβείο: « Αγαπητό μου ημερολόγιο …»  ψευδώνυμο Μαρίλια – Κλέλια (Μαρία Καουνη , Κάλλια Κολτσίκογλου).2810381545
3ο βραβείο: α) «Οι… άλλοι» ψευδώνυμο Homo(Κωνσταντίνος Κατσίνας), β) «Μια βόλτα που δεν τέλειωσε» ψευδώνυμο Ζέφυρος ( Ελευθερία Ταβλά).2841025889

      

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΡΚΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ



Ο γνωστός και καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης Στέφανος Κορκολής βρέθηκε την Κυριακή 9 του Νοέμβρη στην πόλη μας. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου ΠΑΟΔΑΝ έδωσε μια παράσταση στο κινηματοθέατρο REX και καταχειροκροτήθηκε. Το πρόγραμμα που παρουσίασε είχε το τίτλο «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ» και μερικές από τις μελωδίες που ακούστηκαν ήταν: When a dream comes true- International Hymn of the Spesial Olympics- Stefanos Korkolis, Cinema Paradiso Ennio Morricone, Ζορμπάς – Μίκης Θεοδωράκης, Τα παιδιά του Πειραιά – Μάνος Χατζηδάκης, Θέματα από την Κρήτη και τη Μακεδονία κ.α. Ο καλλιτέχνης ήρθε για πρώτη φορά στον τόπο μας, και όπως είπε «ζηλεύει» τους Αγιονικολιώτες για την όμορφη πόλη τους.


 Ο Στέφανος Κορκολής γεννήθηκε στην Αθήνα. Έπαιξε τις πρώτες του νότες στο πιάνο σε ηλικία 4 ετών. Αργότερα, αφού σπούδασε στο ωδείο Αθηνών, έφυγε με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης στο Παρίσι, όπου και παρέμεινε για μια δεκαετία. Από το 1990 και μετά συνεργάστηκε με μεγάλες και διεθνείς κλασικές ορχήστρες, ως σολίστ αλλά και ως συνθέτης, όπως τη φιλαρμονική Ορχήστρα Amadeus, την Ορχήστρα Ραδιοφωνίας της Σόφιας, την Camerata και την Ορχήστρα Ραδιοφωνίας της Πράγας. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε μεγάλες διοργανώσεις και φεστιβάλ κλασικής μουσικής, όπως το φεστιβάλ Πράγας, στο Dresden Classic Festival, στο Berlin Festival κ.α. Δεν είναι λίγες οι φορές πού έχει δώσει ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Ηρώδειο και αλλού. Σε συνεργασία με την Dulce Pontes εμφανίστηκε στην Opera of La Corunia, στο Concertbaum στην Ολλανδία, στο Centro Culturel de Belem στη Λισαβόνα, στη Βραζιλία και σε πολλά άλλα μέρη στον κόσμο.   




Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΟΥΡΔΑΚΗ - ΝΙΣΠΙΤΑ




Υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ), πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ του Αγίου Νικολάου εκδήλωση για την παρουσίαση του συγγραφικού έργου του Μιχάλη Χουρδάκη – Νίσπιτα.
«Ο Μιχάλης Χουρδάκης γεννήθηκε το 1939 και κατοικεί στη Νεάπολη Λασιθίου Κρήτης. Τελείωσε το κλασικό εξατάξιο Γυμνάσιο στον τόπο γέννησης του και σπούδασε ηλεκτρονικά στην Αθήνα. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός. Με τη Λαογραφία καταπιάστηκε, χωρίς ούτε ο ίδιος να το καταλάβει από 18 χρόνων, αφού κατέγραφε από τότε τις ιστορίες και τις διάφορες κουβέντες των γερόντων της εποχής, γεγονός που τον βοήθησε να μιλεί και να γράφει άνετα σήμερο την Κρητική Διάλεκτο και δη στο Μεραμπελλιώτικο Γλωσσικό Ιδίωμα. Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε 4 Παγκρήτια και 2 Πανελλαδικά Συνέδρια Λαογραφίας. Κατά καιρούς συνεργάζεται με εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς».

Από αριστερά
 Γιώργος Ταβλάς, Κατερίνα Λαυρεντάκη, Σταμ.Αποστολάκης  .  

 Για το έργο του συγγραφέα μίλησε ο Χανιώτης δάσκαλος, ιστορικός ερευνητής, λαογράφος και συγγραφέας κ. Σταμάτης Αποστολάκης τον οποίο παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΝ κ. Μαρία Σεργάκη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, καθώς και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης κ. Γεώργιος Χατζιδάκης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Αποστολάκη, η κ. Κατερίνα Λαυρεντάκη και ο κ. Γιώργος Ταβλάς διάβαζαν αποσπάσματα από τα βιβλία του συγγραφέα. Την εκδήλωση πλαισίωσαν Μεραμπελλιώτικοι σκοποί από νεαρούς και ταλαντούχους συντοπίτες μουσικούς.



 Στο λόγο του ο Νίσπιτας ευχαρίστησε τον ΠΑΟΔΑΝ για την τιμητική διάκριση και προσέφερε ως αντίδωρο 150 βιβλία και 34 ογκώδεις τόμους εγκυκλοπαιδειών στην Κουνδούρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίου Νικολάου. Στην είσοδο του ΡΕΞ λειτούργησε έκθεση βιβλίων του συγγραφέα. Στο τέλος της εσπερίδας προσφέρθηκαν ρακή και βρεχτοκούκια με ελιές από την παραγωγή του Νίσπιτα.           


Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 2011




Ο Οκτώβρης ή Οκτώβριος είναι ο δεύτερος μήνας του Φθινοπώρου και ο δέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες, η ημέρα διαρκεί 11 ώρες και η νύχτα 13. Το όνομα του οφείλεται στη Λατινική λέξη octo, που σημαίνει οχτώ, γιατί στο παλιό Ρωμαϊκό ημερολόγιο, που άρχιζε από το μήνα Μάρτη, είχε την όγδοη θέση. Αργότερα όταν ο Γενάρης και ο Φλεβάρης προστέθηκαν στην αρχή του έτους, ο Οκτώβρης μετακινήθηκε στη δέκατη θέση. Ήταν ο τέταρτος μήνας του αττικού έτους, και ονομαζόταν Πυανεψιών από τα ιερά Πυανέψια ή Πυανόψια, γιορτή προς τιμήν του Απόλλωνα. Ο Οκτώβρης αρχίζει την ίδια ημέρα του χρόνου με τον Γενάρη, εκτός από τα δίσεκτα έτη. Παρατηρούμε ότι στην ορθογραφία του δεν εμπεριέχεται το γράμμα «μ» όπως συμβαίνει με τους διπλανούς του μήνες Σεπτέμβρης, Νοέμβρης κλπ. Μέχρι τις 23 του Οκτώβρη ο ήλιος ευρίσκεται στον αστερισμό του Ζυγού και κατόπιν εισέρχεται στον αστερισμό του Σκορπιού.

Ο Άγιος Δημήτριος έφιππος.
Τοιχογραφία από το Βυζαντινό ναό
 Αγ. Γεωργίου στη θέση Άσαρη Ιεράπετρας

 Η μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη και θαυματουργού, προστάτη και Πολιούχου της Θεσσαλονίκης στις 26 του μήνα, έχει δώσει στον Οκτώβρη την προσωνυμία «Αϊ Δημητριάτης». Η γιορτή αυτή θεωρείται από το λαό μας η αρχή του χειμερινού εξαμήνου, όπως συμβαίνει με τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου στις 23 του Απρίλη για την αρχή του θερινού εξαμήνου. Τον Οκτώβρη έχομε το «μικρό καλοκαιράκι» ή το «καλοκαίρι του Αγίου Δημητρίου» όπως λέγεται, λόγω της καλοκαιρίας που επικρατεί κατά κανόνα το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα. Επίσης τον συναντούμε ως Βροχάρη λόγω των ευεργετικών βροχών που πέφτουν στη διάρκεια του. Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας με τα πρωτοβρόχια, και τα χρυσάνθεμα,  που τα ακούμε ως Αγιοδημητριάτικα ή Οκτωβρούδια, έχουν την τιμητική τους. Είναι η εποχή που ανθίζουν τα κυκλάμινα, όμορφο λουλούδι που το έκανε τραγούδι ο Γιάννης Ρίτσος: «Κυκλάμινο, κυκλάμινο στου βράχου τη σχισμάδα…». Το όργωμα και η σπορά είναι οι κύριες γεωργικές εργασίες τον Οκτώβρη, καθώς επίσης το φύτεμα φυτών, και των χειμωνιάτικων λαχανικών. Οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα κοπάδια τους στα χειμαδιά, και οι κρασοπαραγωγοί ανοίγουν ανήμερα του Αγίου Δημητρίου τα βαρέλια με το καινούργιο κρασί. Στην Κρήτη η δοκιμή των κρασιών γίνεται μια βδομάδα αργότερα, στις 3 Νοέμβρη, του Αϊ Γιώργη του «μεθυστή».

Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου οι κρασοπαραγωγοί
ανοίγουν τα βαρέλια με το καινούργιο κρασί.

Εκτός από τον Άγιο Δημήτριο η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά στις 18. Ο Λουκάς ήταν ιατρός, αλλά και πολύ καλός ζωγράφος κι έχει ιστορήσει αρκετές προσωπογραφίες της Θεοτόκου. Είναι ο συγγραφέας του τρίτου Ευαγγελίου, και των Πράξεων των Αποστόλων. Στις 3 του μήνα η Αθήνα γιορτάζει τον Πολιούχο της Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη. Πολύ σημαντικά είναι και τα ιστορικά γεγονότα του μήνα με σημαντικότερο εκείνο του ηρωικού «ΟΧΙ» του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά στις αξιώσεις της Ιταλίας και η κύρηξη του πολέμου κατά της χώρας μας. Στις 12 Οκτωβρίου 1944 έχομε την απελευθέρωση της Αθήνας από τις κατοχικές δυνάμεις. Λίγες δεκαετίες πριν, στις 26 Οκτωβρίου 1912 0 Ελληνικός Στρατός εισέρχεται νικηφόρα στη Θεσσαλονίκη και την απελευθερώνει.  
Τυπικός και ο φετινός Οκτώβρης με τα πρωτοβρόχια του. Ευεργετικές οι βροχές που έπεσαν, θα μπορούσε να ήταν και περισσότερες. Το βροχόμετρο του Μ/Σ Meteoart κατέγραψε 68 χιλιοστά βροχής, έναντι 113 του περυσινού Οκτώβρη. Η θερμοκρασία ήταν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.             


ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:            Μέση  18.5 βαθμοί Κελσίου, μέγ. 28.7 ελάχ. 12.5


ΣΧ.     ΥΓΡΑΣΙΑ:            Μέση    65%,   μέγ.  92%   ελάχ.  39%


ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ:             68  mm


ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ:        7


ΑΝΕΜΟΙ:                         Επικρατέστεροι οι βόρειοι, μέγ. ταχ. 55Km/h


ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ:                192 ώρες



ΒΑΡ. ΠΙΕΣΗ:                    Μέση, επίπεδο θάλασσας 1016 mb



Τα στοιχεία αφορούν την περιοχή του Αγίου Νικολάου και έχουν ληφθεί από το Meteoart.